Nyheter

Ordføreren fikk KLP ut av kull

Én eneste kommune var nok til å få pengegiganten KLP til å trekke en halv milliard ut av kullselskaper.

Norske kommuner rammes av klimaværet, men har vært altfor tafatte i for mange år, mener Alfred Bjørlo (V), ordfører i Eid kommune. Nylig var han i Oslo og fortalte sin suksesshistorie på konferansen Broen til fremtiden, et samarbeid mellom kirkelige aktører, miljøbevegelse og fagbevegelse for flere grønne arbeidsplasser.

– Vi kan ikke bare si at klimaendringer angår alle andre. Det angår lokalsamfunn overalt. Vi er nødt til å agere lokalt, fordi virkningene kommer der, sa Bjørlo.

Eid spurte

I 2011 slo uværet Dagmar kraftig inn over Nordfjordeid. Bare returbølgen oversvømte bebyggelsen med 1,5 meter. Jula året etter leste Bjørlo om ordføreren i Seattle i USA som hadde tatt initiativ til å trekke byens pensjonsinvesteringer bort fra fossile selskaper. Kommuner forvalter store summer for å kunne betale framtidige pensjoner til sine ansatte.

Bjørlo fikk med seg kommunestyret på et vedtak om å kvitte seg med Eids pengeplasseringer i fossil energi, og kommunenes pensjonsfond, KLP, var villig til å vurdere det.

– Vi gjør som eierne vil. Du er den første eieren som spør om dette, svarte KLP ham.

I november 2014 ga kommunevedtaket resultater. KLP trakk seg ut av alle selskaper som hentet mer enn 50 prosent av inntekten fra kull, 27 selskaper. Det frigjorde en halv milliard kroner som ble investert i fornybar energi i utviklingsland.

– Dette er mulig! Dette er en halv milliard kroner fra det ene til det andre. Hvis KLP kan, kan alle andre, inkludert Oljefondet, sa Bjørlo.

LES MER: Vil boikotte oljeselskap

Sitter på mer

Framtiden i våre hender har gitt Eid og KLP ros. Men nå mener leder Arild Hermstad at det er tid for KLP og norske kommuner å gå noen skritt videre.

Framtiden i våre hender har sett på listen over de 200 selskapene som sitter på 97 prosent av verdens reserver av olje, gass og kull. KLP har fortsatt rundt to milliarder kroner plassert i 12 kullselskaper og 56 oljeselskaper, ifølge tellingen Framtiden i våre hender har gjort på lista Carbon Underground 200.

Til sammen sitter selskapene på reserver som vil gi 101 gigatonn CO2 i utslipp når de blir brukt en gang i framtida. Det tilsvarer ti ganger det årlige utslippet fra Kina. Hele verden sørget for et samlet utslipp på 36 gigatonn CO2 i 2013.

– KLP forvalter kommunenes penger. Vi ønsker at de presser KLP til å gjøre mer, og trekke investeringene også ut av resten av de fossile selskapene, sier Hermstad.

LES MER: Støttar Tutus oljeboikott – kjøper oljeaksjar

Global bølge

Han viser til at det går en global bølge ut av fossil energi for tiden. Oslo kommune vedtok nylig å trekke sitt pensjonsfond ut av kull. Investeringen var på sju millioner dollar, rundt 60 millioner kroner.

Den britiske avisen The Guardian har omtalt den globale kampanjen for å trekke penger ut av fossil energi som «verdens raskest voksende klimabevegelse». Nettverkene 350.org og Fossil Free står bak, og har en lang liste over institusjoner, fond, universiteter, kommuner, byer og andre som har trukket sine penger fra fossil energi eller erklært at de ikke ønsker investeringer i kull og oljeselskaper. Til sammen har investeringer for til sammen 50 milliarder dollar, eller 385 milliarder kroner, blitt trukket ut av kull- og oljeselskaper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

KLP startet

Alfred Bjørlo er overbevist om at tida arbeider for saken. Han synes det er viktig at KLP fortsatt får honnør for at fondet faktisk tok det første steget, og ikke må få kjeft for at det første steget ikke var stort nok.

– Det viktige som KLP gjorde, var å våge å være den første fondsforvalteren som begynte uttrekk av fossil energi i Norge, sier han.

Han innrømmer at det kan være litt vrient å få opp engasjementet for et litt tørt spørsmål som plassering av kommunens pensjonspenger, men tror det også er i ferd med å endre seg.

– Bedriftene sier at det de trenger for å utvikle seg og skape nye, grønne jobber, er kapital og investeringsvilje. Jeg tror det ligger fantastiske muligheter til å skape grønne klimajobber over hele landet, sier Bjørlo.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter