Klima

Norge skal lose forhandlingene i havn

Tine Sundtoft skal få 190 land til å bli enige.

Klokka tre norsk tid fikk klimaminister Tine Sundtoft ansvar for å lose den avgjørende delen av FNs klimaforhandlinger i havn, sammen med Singapores miljøvernminister, Vivian Balakrishnan .

Forhandlingene i Lima skal etter planen bli ferdig i dag, og ministrene har nå bare noen få timer på seg til å bli enige om et resultat.

– Dette er et stort og viktig oppdrag, og jeg skal gjøre mitt beste for å lose disse forhandlingene i havn. Det er uhyre komplisert, fordi 190 land skal forsøke å bli enige. Men jeg har stor tro på at vi skal lykkes. Dette er også en kraftig anerkjennelse av Norges brobyggerrolle, sier Tine Sundtoft.

LES OGSÅ: – Nå må rike land ta ledertrøyen

Usikkert om de går over tiden

Klimaforhandlingene har pågått i to uker, og til tross for en optimistisk start har forhandlingene gått tregt. Det er fortsatt usikkert hvorvidt toppmøtet vil gå på overtid.

På tampen av toppmøtet er det imidlertid lagt fram et forslag til tekst som de 190 landene nå skal enes om. Teksten, som er på fire sider, legger føringer for utslippsmålene hvert land skal legge fram før det avgjørende Paris-møtet neste år.

Mye gjenstår

Ministrene får en tøff oppgave, for det er fortsatt mye som gjenstår, i følge Jan Kowalsig, politisk rådgiver i bistandsorganisasjonen Oxfam:

– Teksten slik den ser ut nå har behov for betydelig forbedring. Hvis det ikke skjer vil mange viktige spørsmål bli stående ubesvart, som igjen vil lede verden på en farlig vei mot ekstrem, global oppvarming, sa Kowalsig om tekstutkastet tidlig på morgenenen lokal tid.

LES OGSÅ: Tusener marsjerte for klima i Lima

Det blir nå Sundtoft og Balakrishnans oppgave å lytte til landenes synspunkter, og få i havn et kompromiss mellom ulike lands grupperinger. Klimaministerene erkjenner at jobben vil bli krevende, men har likevel tro på at det er mulig å få en enighet i havn.

Mye står på spill

Resultatet blir avgjørende for Paris-møtet neste år, i følge Sundtoft:

– Vi må forsøke å lage et godt grunnlag her i Lima for arbeidet fram mot den store klimaavtalen i Paris om ett år. Tiden er knapp, og det er store motsetninger mellom mange land og grupper av land, sier hun.

På Paris-møtet neste år skal FN-landene bli enige om en klimaavtale der alle land er med. Noe slikt har aldri skjedd før i klimaforhandlingenes historie.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima