Klima

– Næringslivet har kuppet klimaet

Pengene rår over klimaforhandlingene, mener lobby-overvåker. Han frykter at klimaet vil tape for mektige bedrifter.

– De siste årene har vi sett et skifte mot mer og mer næringslivsdeltakelse på klimaforhandlingene. Bedriftenes påvirkning på klima-avgjørelsene skjer hele året, og forhandlingsagendaen er meislet ut allerede før møtet starter, sier Pascoe Sabido, rådgiver i den uavhengige organisasjonen Corporate Europe Observatory (CEO)

Til daglig jobber Sabido i Brussel med å overvåke lobbyvirksomhet som drives på kanten av loven i EU. Denne uken deltar han på FNs klimaforhandlinger i samme ærend.

LES OGSÅ: Klimaet ryker uten nye matvaner

Profitt over demokrati

I dag lanserer Sabido og CEO, i samarbeid med to andre internasjonale organisasjoner, rapporten «How Corporations Rule». Her hevdes det at klimaforhandlingene, både i Lima i år og Paris neste år, er dømt til å mislykkes. Grunnen er, ifølge organisasjonene, at forhandlingene har blitt forvandlet fra et demokratisk fora til et sted der store, forurensende bedrifter profitterer på klimakrisen.

Næringslivet utøver makt på flere­ måter, ifølge Sabido:

· De driver nasjonal og internasjonal lobbyvirksomhet for at bindende reguleringer skal erstattes med frivillige og selvregulerende standarder for bedrifter.

· Deltar mannssterkt på klimaforhandlingene, og arrangerer parallelle næringslivsarrangementer, samt coctail-fester for landets myndigheter

· Gir pengestøtte direkte til politiske partier

Kapret utformingen

Næringslivet deltar i forhandlingene fordi FN har anerkjent sivilsamfunnets rett til å si meningen sin om beslutninger som berører dem. Med sivilsamfunnet regnes alt fra urfolk, miljøorganisasjoner, kvinnesaksgrupper, trossamfunn – til næringsliv.

LES OGSÅ: Vil ha åndelighet inn i kampen

Muligheten til å påvirke er vel og bra, sier Sabido, men mener problemet er at den er ujevnt fordelt:

– Næringslivet har kapret utformingen av politikken. Sammenligner du med innflytelsen fra ­sivilsamfunnet, som skal snakke på vegne av vanlige borgere på forhandlingene, er den så å si null, mener Sabido.

Ifølge rapporten han lanserer i dag bruker også multinasjonale­ selskaper forhandlingene til å undergrave god klimapolitikk. Bedriftene utnytter arenaene til å promotere løsninger som ikke gavner klimaet, men i stedet selskapenes profitt, konkluderer rapporten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan ikke sammenlignes

Mens fjorårets forhandlinger i Warszawa fikk mye kritikk for å være et næringslivssponset møte, har det foreløpig vært stille rundt Lima-møtet. Are Einari Skau representererer Spire, Utviklingsfondets ungdom, på forhandlingene, og deltok også i Warszawa i fjor. Han sier at næringslivet har vært mye mindre synlig på Lima-møtet, og ikke kan sammenlignes med Warszawa, der «noen av verdens største og mest forurensende selskaper hadde en formidabel påvirkingskraft, i form av sponsing, reklame og lobbyvirksomhet». Likevel sier Skau seg langt på vei enig i Sabidos analyse.

– Næringslivet kommer også til å bli påvirket av beslutningene som tas i FN-lokalene. Bør ikke også de får lov til være med å påvirke?

– Uten å ta hensyn

Det er klart at alle berørte parter har rett til å bli hørt når viktige beslutninger tas. Det er heller ingen tvil om at næringsliv må med som en del av løsningen, når de tross alt står for det meste av verdens klimagassutslipp. Problemet er at noen av selskapene som er til stede har interesser som går på tvers av det klimaforhandlingene skal frem til. De er her for å kjempe for sine kortsiktige økonomiske interesser, uten å ta hensyn til mennesker og miljø, svarer Skau og tilføyer:

- At selskapene som er tilstede utgjør større økonomier og makt enn de fleste statene som er parter i forhandlingene, sier noe om maktforholdene.

LES OGSÅ: Kull setter sinnene i kok i Lima

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima