Klima

Kull setter sinnene i kok i Lima

Kull er ikke en del av klimaløsningen, mener FNs klimasjef. Langt fra alle land lytter til budskapet.

Det krangles om kullkraft under klimaforhandlingene i Peru. Mens noen land vil kvitte seg med kullavhengigheten sin, står andre fast på at kullproduksjonen ikke skal rikkes en tomme. Atter andre velger å kamuflere sine kullinvesteringer.

– Kull slipper både ut mer CO2 og fører til større luftforurensning enn andre energikilder, argumenterer klimaforkjemperne.

Flere land følger derfor anbefalingen til det velrenommerte Global Commission on the Climate and Economy. De anmoder alle land om å fase ut kulle, og at rike land begynner å legge ned kullkraftverk.

LES OGSÅ: Applauderer norske klimamillioner

Blant de som følger anbefalingene er Tyskland og Frankrike. Tyskland annonserte onsdag at de kutter kraftig i sine kullkraftverk, mens Frankrike nylig avviklet eksportkreditter til energiprosjekter som involverer kull.

Kamuflerte kull

Andre land, som Australia, har et helt annet syn. Landets statsminister Tony Abbot sa nylig at «kull er bra for menneskeheten» og «vil forbli en viktig del av vår økonomiske framtid». Trolig vil Australia ta mer hensyn til egen kullindustri enn til klima i Lima.

Japan har lenge høstet lovord for bevilgninger til klimatiltak i fattige land, men setter nå sinnene i kok hos kullmotstandere. Under forhandlingene i Lima er det blitt kjent at Japan har gitt milliardbeløp i lån til å bygge kullkraftverk, men sminket det hele som klimatiltak under FN-paraplyen.

– Kullkraftverk uten rensing har ingen plass i framtidens energisystem, er den klare meldingen fra FNs klimasjef Christiana Figueres.

LES OGSÅ: Samlet på tvers av tro

Kjernespørsmål

Japan hevder de har fulgt FNs regler for finansiering av klimatiltak. Krangelen slår rett inn i et av forhandlingenes kjernespørsmål: klimafinansiering.

Å jobbe for en større pengestrøm til klimatiltak i utviklingsland er et av de viktigste målene til både flere organisasjoner og fattige land som deltar på forhandlingene.

– Klimafinansiering er et rot, sier Karen Orenstein i Friends of the Earth om saken.

Hun mener det vil virke mot sin hensikt om flere ressurser til klimatiltak går til fossilbaserte teknologier, og krever at det skal ryddes opp i dette under klimaforhandlingene.

LES OGSÅ: – Vårt forbruk er ikke bærekraftig

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima