Nyheter

Nei til egne sykehjem for innvandrere

Linda Alzagharis idé sammenlignes med å skulle lage egne sykehjem for nordlendinger.

Linda Alzaghari, leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, tok i gårsdagens Vårt Land til orde for egne sykehjem for eldre innvandrere. Hun mener dette kan være løsningen på mange av utfordringene eldreomsorgen snart står overfor. Argumentet hennes er at flere da vil kunne få den tilpassede omsorgen de trenger og ønsker.

LES OGSÅ: – Sykehjem er tabu for mange

Ønsker debatt

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry, mener det er hevet over enhver tvil at det trengs nye løsninger for å møte behovene til nye grupper eldre.

– Vi må ta debatten om hvordan det best kan gjøres. Jeg er ikke overbevist om at egne sykehjem er riktig vei å gå, sier Chaudhry.

– Hvorfor er du ikke overbevist?

Vi kan ikke lage sykehjem for «innvandrere», «de innfødte» og «nordlendingene». Vi må kunne bo under samme tak, men ha tilpasset omsorg og aktivitetstilbud.

Det gjelder nå at dette ikke blir tatt på alvor for sent, mener han.

– Det offentlige har ansvar for å ha planene klare for hvordan disse behovene skal møtes, selv om det er 10-20 år til det trengs for fullt, sier han.

LES OGSÅ: Eldre mangler nærhet – blir deprimerte

Mange nyanser

Reidun Ingebretsen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) tror ikke det er en god ide å samle innvandere for seg selv.

– Vi har innvandrere fra over 200 land i Norge, og mange av dem opplever at de har mer til felles med nordmenn enn med andre innvandrergrupper. Det finnes motsetninger mellom og innad i ulike grupper. Det er mange nyanser, sier hun.

Forskeren tar i stedet til orde for å bygge opp god kompetanse blant ansatte og styrke enkelte enheter på sykehjemmene, for lettere å kunne legge til rette for ulike former for religionsutøvelse, kosthold og annet.

Ingenting tyder på at det offentlige vil satse på egne hjem, mener forskeren. Mulighetene for egne sykehjem for innvandrere vil derfor ligge innen privat eldreomsorg.

Språkbarrieren

I samtaler med eldre innvandrere og deres pårørende har Ingebretsen kommet fram til enkelte elementer som er spesielt viktige i møtet med eldreomsorgen.

– Det er viktig for de eldre å bo i nærheten av familie og bostedet sitt, og å bli møtt med respekt for sine verdier, tradisjoner og religion. Det innebærer også at de får mulighet til å kommunisere med noen på sitt morsmål, sier Ingebretsen.

Hun mener en viktig nøkkel til best mulig omsorg og individuell tilrettelegging er god kommunikasjon mellom de pårørende og de ansatte.

– Vi tror ofte vi vet hvordan innvandrere vil ha det. Pårørende har ofte bedre språkkunnskaper enn de eldre, og kan formidle de eldres behov, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter