Politikk

Neda sendt til Jordan med familien

Politiet hentet natt til tirsdag tolv år gamle Neda Ibrahim og hennes familie på asylmottaket på Dale i Sandnes. Familien er sendt til Jordan før saken deres kommer for retten.

Ifølge Stavanger Aftenblad ble Neda og hennes familie hentet klokken 1.30 og satt på et fly til Oslo. Deretter skal familien på to voksne og fire barn i alderen fire til tolv år ha blitt sendt videre med et fly til København.

Politiet i Rogaland bekrefter at de deltok i oppdraget overfor NTB.

– Familien ble hentet og er på vei til Amman i Jordan. Utover dette er det Politiets utlendingsenhet (PU) som leder saken og kan gi opplysninger, sier Jarle Søyland, leder ved utlendingsseksjonen i Rogaland politidistrikt.

Ifølge politiet blir familien sendt ut fordi de har gitt uriktige opplysninger i asylsøknaden. De har oppgitt at de er palestinere fra Irak, men norske myndigheter tror de er palestinere fra Vestbredden eller Jordan, ifølge Aftenbladet.

– Brøt seg inn. Selv forteller Neda, som er det eldste barnet i familien, at politiet knuste ruta i døra slik at den kunne låses opp utenfra.

– De kom med lommelykter og sa vi måtte kle på oss, sier Neda Ibrahim på telefon til Stavanger Aftenblad.

I mai i fjor fikk tolvåringen beskjed om at hun var vinner av Annette Thommessens minnepris. Hun gjorde et sterkt inntrykk da hun i et intervju med NRK sa at «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg».

Familien har vært i Norge i ti år og fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor.

For retten. Advokat Arild Humlen har stevnet staten ved Utlendingsnemnda for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i denne saken. Aina Basilier Vaage, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus og aktiv i støttegruppa for familien, håper saken skal opp for tingretten i løpet av høsten.

– Det er forferdelig at de blir sendt ut før de får prøvd saken sin. Og det sier noe om manglende rettssikkerhet og hvor lukket beslutningsprosessene her er. Derfor er det så viktig at saken blir prøvd for det norske rettssystemet, sier hun til Aftenbladet.

Det er ifølge Humlen berammet rettsmøte neste uke, og retten hadde satt 11. juni som frist for å kommentere midlertidig forføyning.

– Det er jo ganske spesielt at jeg hadde frist i løpet av dagen med å levere bemerkningen til tingretten. Dette er i strid med all praksis jeg har hatt med dette tidligere, sier Humlen.

– Barna blir ofre. Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magritt Austenå, mener saken illustrerer hvor vanskelig det blir for barna når de voksne er i konflikt med staten.

– Denne utsendelsen viser at det er behov for å tydeliggjøre gjennom lov eller forskrift, hvordan barnas beste skal veies opp mot de voksnes konflikt, sier hun til NTB

NOAS mener det må finnes andre sanksjons- og straffemuligheter enn å sende hele familien ut, for eksempel bøtelegging av foreldrene som har gitt uriktige opplysninger til de norske utlendingsmyndighetene.

I likhet med Aina Basilier Vaage peker også Austenå på stortingsmeldingen som kom i fjor, og som påpekte at UNEs praksis var for streng. Hun mener også at metodene som brukes med henting om natta kan virke traumatiserende på barna.

– Uten at jeg vet noe om denne saken, kan jeg på generelt grunnlag si at mange av barna har levd i usikkerhet i mange år, og at de derfor kan oppleve dette som ekstra sterkt, sier hun. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk