Nyheter

Muslimer er blitt reddere for ekstremisme

Støtten til ekstreme islamister er på vei ned i muslimske land. Palestinere har klart mest forståelse for selvmordsaksjoner.

En intervjuundersøkelse blant 9.000 muslimer i elleve land utført av Pew Research Center, viser en økende bekymring i de fleste landene for islamistisk ekstremisme. Totalt sier 2 av 3 at de er bekymret for slik ekstremisme. I 5 av de 11 landene har frykten økt det siste året.

Mest bekymret er befolkningen i Senegal, Libanon, Tunisia, Malaysia, Nigeria og Pakistan. I alle disse landene er minst 2 av 3 bekymret for islamistisk ekstremisme. Minst er frykten i Tyrkia, der knapt 4 av 10 er bekymret.

Et stort flertall i de elleve landene tar avstand fra selvmordsaksjoner, men her er forskjellene store. I land som Pakistan, Indonesia og Nigeria sier færre enn 1 av 10 at selvmordsbombing i noen tilfeller kan forsvares. Ikke i noen av landene gir mer enn en tredjedel av de spurte sin støtte til selvmordsaksjoner. I Egypt støtter rundt en fjerdedel selvmordsaksjoner i enkelte tilfeller.

LES ELLER DELTA I DEBATTEN: Hva er grunnen til at muslimer er mer kritiske til ekstremister?

Militante palestinere. Én gruppe skiller seg ut fra de andre: muslimer i de selvstyrte palestinske områdene. Her sier hele 62 prosent at selvmordsaksjoner ofte eller noen ganger kan forsvares. En trolig forklaring på dette er at palestinerne er den eneste gruppen som fortsatt kjemper mot en okkupant og for en statsdannelse, mot en overlegen israelsk militærmakt.

Aksepten for selvmordsaksjoner er nesten like sterk på den Fatah-styrte Vestbredden (60 prosent) som i Hamas-styrte Gaza (64 prosent).

Islamistene i Hamas er for øvrig den av fire ekstreme og profilerte islamistgrupper som har mest støtte i de elleve landene som er undersøkt. 32 prosent av de spurte sier de har et fordelaktig bilde av Hamas, mens 45 prosent sier at deres inntrykk er ufordelaktig. Det er betydelig større støtte enn Hizbollah (26 prosent), Taliban (13 prosent) og Al-Qaida (13 prosent).

Støtten synker. Støtten til Hamas er over 45 prosent blant muslimer både i de palestinske områdene, i Egypt, Libanon, Tunisia og Jordan. I de palestinske områdene støtter 48 prosent Hamas, mens 45 prosent har et negativt syn.

Det er verd å merke seg at populariteten til Hamas blant palestinerne har gått ned hele 15 prosentpoeng siden de tok kontroll over Gazastripen i 2007. På Vestbredden har støtten sunket fra 70 prosent i 2007 til 51 prosent i 2013.

Al-Qaida er lite populære blant muslimer flest. I Libanon sier hele 96 prosent at de har en negativ oppfatning av det som har vært verdens mest profilerte islamistiske terrorgruppe de siste 15 årene. Motstanden er stor også i Jordan (81 prosent), Tyrkia (73 prosent) og Egypt (69 prosent). Muslimer i disse landene har et omrent like negativt syn på Taliban.

Frykter ikke ekstremismen. Norge er ikke med i undersøkelsen. Norske muslimer Vårt Land treffer på Grønland i Oslo har ingen tro på at ekstremister kan ugjøre en trussel.

– Jeg tror ekstremismen kommer til å forsvinne. Den har så liten støtte, sier Sharmaarke Abdellahi (36), som til daglig arbeider som drosjesjåfør i Oslo.

Han har akkurat deltatt på fredagsbønnen i moskeen Central Jamaat-E Ahl-E sunnat på Grønland i Oslo. Somalieren har bodd 16 år i Norge og sier han kjenner til ekstremister i Norge.

– Men de er få og kan ikke gjøre noe. I mitt hjemland finnes al-Shabaab, men de har ingen støtte i 95 prosent av befolkningen.

– Har dere snakket om terrorangrepet i Kenya i moskeen den siste uka?

– Ja, og alle er imot det.

– Skaper det bekymring?

– Jeg tror ikke det. Uten støtte vil denne ekstremismen forsvinne.

Ikke islam. Jusstudenten Bilad Ali (20) er aktiv muslim. Han mener ekstremismens innflytelse er overdreven.

– Dette kommer alltid til å finnes, men jeg er ikke redd for at det skal vokse.

– Hvorfor oppstår slik ekstremisme?

– På grunn av ulikheter i samfunnet. Folk har behov for å vise seg fram og ytre sin mening. Dette har ikke noe med islam å gjøre.

Den bosniske muslimen Asaf Ihtiman (36) har bodd 13 år i Norge. Han mener myndighetene må gjøre mer.

– De som har makt må kjempe mer for å stoppe dette.

– Frykter du flere og større terrororganisasjoner?

– Nei, de som tar feil kommer ikke til å vokse i det lange løp.

LES ELLER DELTA I DEBATTEN: Hva er grunnen til at muslimer er mer kritiske til ekstremister?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter