Nyheter

Mener KrF blåser med vinden i skattedebatten

Jeg er ekstra skuffet over KrF. De burde holde mer fast ved det de har gått til valg på og det samarbeidet de har valgt å støtte, sier Kristin Skogen Lund.

Med borgerlig regjering har Kristin Skogen Lund sett et åpent vindu for noe som lenge har stått på ønskelista til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO): Å få ned og etter hvert bli kvitt formuesskatten. Hun mener den gjør det vanskelig for norske små- og mellomstore bedrifter, og at Norge nå nettopp trenger slike bedrifter som driver med noe annet enn i oljevirksomheten.

LES OGSÅ: Storkapitalens frekkhet

Men så har skattedebatten om statsbudsjettet fått vinduet til å fyke igjen. Det ble tydelig da støttepartiet KrF fredag la fram sitt budsjettforslag og puttet på plass igjen formuesskatten som regjeringen vil kutte i.

– Jeg er ekstra skuffet over KrF. Jeg opplever at de nå blåser med vinden i denne saken. De burde holde mer fast ved det de har gått til valg på og det samarbeidet de har valgt å støtte, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

KrF kaller skatteopplegget usosialt og advarer regjeringen mot å svi av over fire milliarder til lavere formuesskatt like før det kommer en utredning om skatt bestilt av den forrige regjeringen.

LES OGSÅ: Vil flytte skatteletter fra milliardærer til millionærer

Store ulemper

Hun mener at formuesskatten i det store bildet er en liten skatt. Selskapsskatten som er det selskaper må betale av inntekten, er en mye større sak å gjøre noe med, mener hun. Formuesskatten skaper ifølge NHO store problemer for små- og mellomstore bedrifter, fordi eiernes kapital kan være investert i bedriftens eiendeler. For noen ligger kapitalen i midler til produksjon. Går bedriften ikke altfor godt, eller med underskudd kan skatteregningen bli særlig vanskelig.

– Jeg tror man må høre på eiere av små og mellomstore bedrifter som i årevis har fortalt oss at dette sammen med samferdsel er det som mer enn noe hindrer deres evne til å konkurrere, sier Skogen Lund.

Hun understreker at KrF har mange velgere som er næringslivsfolk i distriktene.

– Nå som vi ser at vi får en kraftig reduksjon i inntektene fra oljevirksomheten framover, blir det enda viktigere å passe på at den typisk regionalt baserte, familieeide virksomheten som skaper arbeidsplasser i distriktene, har en sjanse til å klare seg, sier NHO-direktøren.

LES OGSÅ: Sp-leder: – Klar prioritering av dem som har mest

Skatt på privat formue

KrF-leder Knut Arild Hareide er enig i at formuesskatt har uheldige sider. Han understreker at KrF har ivret for å innføre et nytt skille der såkalt arbeidende kapital, bedrifters eiendeler, ikke skal ilegges formuesskatt.

– Denne modellen har vi ikke fått gehør for hos Venstre, Høyre og Frp. De har ikke engang utredet vår modell. At vi skulle støtte en helt annen innretning på formuesskatten enn den vi har gått til valg på, kan verken NHO eller regjeringspartiene regne med, sier Hareide.

Han mener at NHO tross alle gode tanker om å hjelpe små og mellomstore bedrifter, må forstå at skatteopplegget i sin helhet strider mot det KrF står for.

– 55 prosent av skattelettelsene går til de 5 prosent rikeste, samtidig som regjeringen kommer med kutt i sosiale ytelser som rammer de mest sårbare i samfunnet, sier Hareide.

Han viser også til at forslaget om kutt i formuesskatten har fått motbør fra mange fagøkonomer, som ikke er like sikre som NHO på at lavere formuesskatt får mer fart på bedriftene. VG har spurt 20 økonomer, og bare tre av dem mener det er riktig å kutte i formuesskatten nå.

– Jeg har gått på Norges Handelshøyskole, og mine forelesere der sier nå: Lytt til KrF. De gir også støtte til at det å fjerne formuesbeskatningen heller ikke er det som er best å gjøre for å fremme vekst i næringslivet, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: – Vi står midt i en orkan

Eiendomsskatt

Skogen Lund sier at NHO er enig med KrF i at det beste hadde vært å skille ut den delen av formuen som er investert i næringsvirksomhet og fjernet skatten på det, og beholdt skatt på privat formue.

– Men Finansdepartementet sier at det er vanskelig å lage et slikt skille. En annen måte å gjøre dette på, er å fjerne formuesskatten og øke eiendomsskatten, sier Skogen Lund.

Den enkelte kommunene bestemmer om innbyggerne skal betale eiendomsskatt, derfor varierer eiendomsskatten mye. NHO hadde gjerne sett et mer jevnt eiendomsskatteregime. Hareide i KrF har en viss sans for tankegangen.

– Jeg sier ikke at vi skal gå for eiendomsbeskatning, men det jeg støtter i det som Skogen Lund sier her, er at hvis vi reduserer formuesbeskatningen, bør vi ha en alternativ skattlegging av de rike. Det har vi ikke nå, og derfor er KrF imot å redusere formuesskatten nå, sier Hareide.

KrF-lederen skjønner at Skogen Lund er bekymret, men sier han har registrert at NHO har fått betydelig motbør fra tunge fagmiljøer som stiller spørsmålstegn ved om fjerning av formueskatten gir de effektene NHO påstår.

- Regjeringens forslag til kutt i formuesskatten er ikke i tråd med KrFs program. Vi har allerede vært med på betydelige lettelser i formuesskatten, samt fjerning av arveavgiften, noe som går lenger enn vårt program. Nå vil vi avvente Scheel-utvalget, slik at vi får et godt beslutningsgrunnlag for en helhetlig og næringsvennlig skattepolitikk, sier Hareide.

- Vi har konstatert at vår modell for endring i formuesskatten har hatt liten gehør hos H, Frp og V.  Vår modell ville sikret at eiendeler i bedriften blir fritatt, mens uttak beskattes. At KrF skal bruke mange mrd på en modell med en helt annen innretning enn den vi har gått til valg på, kan man faktisk ikke forvente.

KrF vil fremme forslag om å fjerne formueskatten på arbeidende kapital, men understreker at det må utredes før iverksettelse.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter