Nyheter

‘Libya var en total feilvurdering’

Raymond Johansen mener vestlige bidrag har gjort Midtøsten mer farlig og ustabilt.

Lørdag innledet Arbeiderpartiets generalsekretær på partiets internasjonale seminar, der tema er Midtøsten i omforming. Han mener vestlige land – inklusive Norge – må ta medansvar for en dramatisk forverret situasjon det siste tiåret.

Johansen kritiserer Israel, men mener norsk anerkjennelse av Palestina vil være feilslått symbolpolitikk.

LES OGSÅ: Skal ha hatt tett kontakt med Hamas-topper

Feilgrep

– Invasjonen i Irak i 2003 endret hele bildet i Midtøsten. Men også angrepet i Libya i 2011, der Norge deltok, har i ettertid vist seg å være en total feilvurdering. Ingen skal få meg til å si noe positivt om diktatoren Gaddafi, men etter 2011 er Libya blitt svært ustabilt og ligger åpent for ekstreme krefter, sier Johansen.

Han påpeker at de voldelige islamistene i Den islamske staten (IS) nå har etablert seg mellom Benghazi og hovedstaden Tripoli.

– Var det en gal avgjørelse av de rødgrønne å sende norske F16-fly til Libya?

– Så langt har det i alle fall utvilsomt vært en mislykket utvikling der. Mislykket var også Irak-invasjonen som bidro sterkt til å sette Midtøsten i brann. Invasjonen spilte opp til den veldig skjøre relasjonen mellom sjiamuslimer og sunnier, og ble slik sett en av de farligste driverne for ytterligere destabilisering av regionen.

Johansen mener at Vesten ikke bare har hatt uheldig hånd med konfliktene i Irak, Libya og Syria, men også i det største landet i regionen, Egypt.

– Det er ingen til om at det var et kupp da Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap ble kastet som president i fjor sommer. Selv om det ble drevet fram også av folkelige protester, så endte det med at militæret kom tilbake som makthaver.

– Aksepterte det internasjonale samfunn for enkelt maktovertakelsen?

– Det er ikke uproblematisk at kuppet og drapene på Maidan-plassen ble såpass lite fordømt. Det har gjort det enkelt for dem som hevder at Vesten opererer med doble standarder.

LES OGSÅ: – Folk mener Israel får som fortjent

Vrien militærbruk

– Hvilken lærdom trekker du av det du kaller en rekke katastrofale vestlige bidrag i regionen?

– Vi har fått dyrekjøpt erfaring for at militær respons er svært krevende. Vi har også erfart at det er uhyre vanskelig å vite hva man egentlig bidrar til med ulike inngrep. Intensjonene har vært gode, men vi har ofte endt med å nøre opp under motsetninger i en komplisert region, sier Johansen.

Han mener mangel på kunnskap har ført til store feilvurderinger av konsekvensene. Spesielt er overrasket og skuffet over at USA kraftig har bygget ned sin arabiske kompetanse.

LES OGSÅ: Frykter en tredje intifada

Palestina-konflikten

I tiden som statssekretær i Utenriksdepartementet jobbet Johansen mye med den palestinsk-israelske konflikten. Nå er han mer pessimist enn noen gang.

– Den uløste konflikten mellom palestinerne og Israel gir dessverre en slags legitimitet til all verdens negative krefter som anklager Vesten og USA for doble standarder. Dette gir næring til en veldig farlig ekstremisme i gatene fra Mogadishu til Kabul.

Johansen mener Israel er blitt mye mer påvirket og preget av militarisering og bosettingstenkning.

– De uforsonlige kreftene er på frammarsj, og det samme skjer på palestinsk side. Ikke bare på Gaza, men også på Vestbredden der ydmykelsen har vært så total så lenge at det nå er vanskelig å holde igjen, med fare for en ny intifada.

LES OGSÅ: Abbas anklager Hamas for å ødelegge for palestinsk samling

Uro for Israel

Uten framgang for tostatssporet, frykter Johansen at ropene om én stat i området vil bli stadig høyere, noe han mener er livsfarlig for Israel.

– Slik den demografiske utviklingen er, vil det på sikt bety at jødene kommer i mindretall.

– Hvor lenge kan Norge lede giverlandsgruppen for palestinerne, uten politisk framgang og med stadig gjenoppbygging av et bombet Gaza?

– Det blir mer og mer krevende å opprettholde dette spleiselaget hvis det ikke snart blir noen politisk framgang. Dette forverres av at USA – som igjen nærmer seg valgkamp – ikke greier å legge noe effektivt press på Israel.

Israelsk ansvar

Johansen mener israelske myndigheter må ta på seg en stor del av ansvaret for den farlige situasjonen gjennom manglende forhandlingsvilje. Han mener dette undergraver liberale og progressive krefter på begge sider som ønsker en tostatsløsning.

– Hver gang Israel hevder at de ikke har en forhandlingsmotpart, så er det de moderate som president Abbas som taper. Hver gang Israel bomber og ikke har noe å tilby i forhandlinger, så er det Hamas og enda mer ekstreme krefter som tjener på det.

– Skal Israel sitte stille mens egen befolkning beskytes?

– Nei, jeg har full forståelse for at de reagerer når uskyldige israelere drepes. Det jeg etterlyser er større vilje til å forhandle fram en tostatsløsning som kan forhindre slike angrep.

– Hvorfor vil ikke Ap anerkjenne Palestina, slik Sverige og mange andre land har gjort?

– Vi mener det først må komme en framforhandlet løsning med to stater basert på grensene fra 1967. Anerkjennelse nå – av et område man ikke aner hva er – er langt på vei symbolpolitikk som jeg ikke tror hjelper palestinernes sak.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter