Nyheter

Klager «antisemittisk» tegneseriestripe inn for PFU

Det Mosaiske Trossamfund og Antirasistisk senter mener blodig tegneserie viser jødehat. – Her overtolker man, svarer sjefredaktør.

Leder og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) reagerer kraftig på en tegneseriestripe Dagbladet trykket tirsdag 28. mai. Sammen med Antirasistisk senter har DMT bestemt seg for å melde avisa til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Tegningen føyer seg inn i en veldig gammel tradisjon som går helt tilbake til middelalderen, der jøder ble beskyldt for å drepe kristne barn og bruke blodet deres i religiøse ritualer, sier Kohn.

– Hva gjør tegningen til antisemittisme?

– Den spiller på akkurat det at jøder torturerer barn. Det er dessuten en entydig forståelse av at personene på tegningen er jøder, jeg har ikke hørt om muslimer som føler seg truffet.

Lite bråk i Norge. Tegningen viser et blodig, skrikende barn som er lenket fast på en benk. Ved siden av står en kvinne og kutter av tærne til barnet med en stor tang. Kvinnen holder en tykk bok, og sier: «Mishandling? Nei, dette er tradisjon! En viktig del av vår tro!» Kvinnen henvender seg til to politimenn, og den ene vifter avvæpnende med hendene og sier: «Tro? Åja, men da er det greit!». På tegningen er det også en mann med skjegg og hatt, som spidder barnets hode med en gaffel mens han holder en tykk bok.

Kohn sier han har fått mange tilbakemeldinger fra folk utenfor Norge som reagerer med vemmelse. Han stusser over at tegningen har fått lite oppmerksomhet i Norge, men tror årsaken er at få har sett den.

– Det kan være at vi har med en historieløs, ung tegner å gjøre. Men han burde si unnskyld. Dagbladet har heller ikke beklaget, men i stedet lagt seg rett i skyttergraven og forsvart publiseringen, sier han.

– Tegneren Tomas Drefvelin sier tegningen på ingen måte er antisemittisk og at den er ment som generell religionskritikk. Er det ikke mulig å se tegningen som nettopp det?

– Nei. Han har tegnet andre tegninger som er generell religionskritikk, men i dette tilfellet er det en ganske spesifikk kritikk av at vi torturerer barn. DMT har for øvrig ingen problemer med generell religionskritikk, sier Kohn.

– Brutal tegning. Antirasistisk senter støtter DMTs vurdering av tegningen. Nyvalgt leder Rune Berglund Steen mener det er riktig å melde Dagbladet til PFU.

– Tegningen ligger problematisk tett opp mot antisemittiske karikaturer vi har sett opp gjennom historien. Den indikerer en form for jødisk ondskap, og Dagbladet har sviktet da dette kom på trykk, sier han.

3. juni forsvarte Dagbladet publiseringen av tegningen i en lederartikkel. Steen mener avisen ikke tar til seg noe av kritikken.

– De skylder på jødisk følsomhet, men det er snakk om en veldig brutal, blodig og voldelig tegning. Poenget er ikke hva de mente med tegningen i utgangspunktet, det viktige her er resultatet av publiseringen. Det er helt rasjonelt å oppfatte dette som antisemittisme, sier Steen.

Klagen til PFU vil trolig bli sendt i løpet av dagen. DMT og Antirasistisk senter mener Dagbladet har brutt punkt 4.3 i pressens etiske normer, Vær Varsom-plakaten: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Sjefredaktør: Ikke jødehat.

Dagbladet forstår ikke at tegneseriestripen oppfattes som antisemittisk.

– Her overtolker man, og da er det ikke plass for nyanser. Vår mening er at man leser for mye ut av tegneserien. Jeg har ingen forståelse for at den skal være antisemittisk, sier sjefredaktør John Arne Markussen.

I en leder i Dagbladet forsvarer avisa stripa: «Budskapet er kritikk av religiøst begrunnet omskjæring, en praksis som utøves av flere trossamfunn, og som er omdiskutert i Norge. Det underliggende poeng i tegningen er at dersom man kan plassere holdninger og handlinger under paraplyen tro, så kan man avvise kritikk eller diskusjon. Vi mener det er et tema som absolutt hører hjemme i offentlig debatt.»

– Jødene er de som er mest kjent for omskjæring, er det rart at de føler seg truffet, synes du?

– Jeg skjønner ærlig talt ikke at det er jødene som reagerer. Flere grupper utfører omskjæring, sier Markussen.

I lederspalten hevder han at Dagbladet har en lang historie i kampen mot jødehat. Men på områdene ytringsfrihet og religionsfrihet «må det finnes maksimal frihet. På samme måte kan ikke religiøse følelser, dogmer eller ritualer være unntatt fra kritikk».

Satiretradisjon. – Hvor godt er satire og karikaturer i form av tegninger egnet som religionskritikk?

– Vi har uten tvil en sterk tegneserietradisjon i Norge med satiriske tegninger. Det er faktisk en viktig del av meningsjournalistikken i Norge. Jeg synes det skal være rom for det, sier John Arne Markussen.

Han beklager hvis noen føler seg såret, men mener tegningens tema er så viktig at man må se forbi følelsene.

De sterkeste reaksjonene på stripa har kommet fra utlandet, konstaterer han. Det får ham til å tro at noen mobiliserer kritikerne.

Markussen vil ikke kommentere at tegningen nå klages inn for Pressens faglige utvalg (PFU), eller spekulere i hvordan pressens klageorgan vil dømme i saken.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter