Nyheter

Kirkeasylant sendes ut, broren får ny sjanse

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har opphevet ordren de ga til Norge som sa at Jamshid Naimi ikke kunne sendes ut av landet.

Det har Vårt Land fått bekreftet fra pressetalskvinne i domstolen, Kristina Pencheva.

– Domstolen bestemte i denne saken å oppheve rule 39-avgjørelsen. Domstolen kan nå ikke lenger hindre Norge å utlevere ham til Afghanistan, skriver Pencheva i en e-post.

Vårt Land har snakket med advokatfullmektig Erik Osvik ved Arild Humlens kontor som bekrefter at Oslo byfogdembete avslo å gi en midlertidig forføyning slik at utsendelsen ble stoppet.

– Men de har innkalt til muntlige forhandlinger mellom partene, sier Osvik.

Det kan ta tid før det skjer.

– Vi vil prøve alle rettslige midler for å stoppe utsendelsen, legger han til.

LES MER: Menneskerettsdomstolen stoppet utsending

Usikkerhet. Advokaten vet ikke nå hva som vil skje med Jamshid Naimi når han har sonet ferdig dommen for promillekjøring i Hamar fengsel torsdag.

Vårt Land har fått bekreftet fra Politiets utlendingsenhet at i slike saker som Naimis, har politiet mulighet til å fengsle personer som skal sendes ut av landet.

– Når vi har mistanke om at personer vil unndra seg utsending, har vi hjemmel til å pågripe dem og be om fengsling, sier Roar Hansen, informasjonssjef i Politiets utlendingsenhet.

Han kan ikke si noe om hva som konkret vil skje med Naimi og når han eventuelt vil bli sendt ut.

LES MER: – Politiet satte håndjern på meg i kirka

Ny sjanse. Mens Jamshid Naimi ikke ble trodd på at han var en ekte kristen konvertitt av Utlendingsnemnda, kom beskjeden i går om at broren Mahsi har fått en ny sjanse. Utsendelsen av ham er midlertidig stoppet og Mahsi er innkalt til et personlig møte, hvor Utlendingsnemnda blant annet skal teste hans kunnskaper om kristendommen.

– I motsetning til broren har ikke han vist svekket troverdighet, sier nemndleder Anne Helgerud er årsaken til at de tror mer på Mahsi enn den fengslede broren.

Det betyr at Mahsi fritt kan bevege seg utenfor kirka fram til Utlendingsnemnda har avgjort om de tror på at han har konvertert, og om det er en risiko for ham å dra til Afghanistan.

– Vi synes det er svært kritikkverdig at disse sakene er behandlet forskjellig og at tidligere forhold blir vektlagt når spørsmålet om konvertering blir tatt stilling til. Jamshid har heller ikke fått mulighet, som Mahsid får, til å møte Utlendingsnemnda, sier advokatfullmektig Osvik, som sammen med Arild Humlen jobber med denne saken.

Hører for lite på prester. Et moment Arild Humlen har vært opptatt av i denne saken er at sokneprest Tor Martin Synness forklaring ikke har blitt lagt noe særlig vekt på.

Sylo Taraku, konstituert generalsekretær i NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) kjenner ikke detaljene i denne saken, men er enig i at generelt så hører utlendingsmyndighetene for lite på prester og menigheter.

– Jeg mener det er et rettssikkerhetsproblem. Om en tenker på helseopplysninger skal det mye til for å overprøve det. Hvordan kan de da overprøve presters vurdering av religiøse spørsmål, spør Taraku.

Noas-lederen mener at vurderingen av troverdighet i konvertittsaker generelt er «veldig strenge og urimelige».

Anne Helgerud, nemndleder i UNE sier at de tar med attester og lignende fra prester i vurderingen.

– Men vi har en annen oppgave. En prests oppgave er ikke å tvile på noen sin tro, sier hun.

Advokat Arild Humlen mener Utlendingsnemnda i mye større grad burde brukt personlig frammøte i konvertittsaker.

– Når konvertering gjør at du kan risikere dødsstraff og det fattes en beslutning på bakgrunn av bare skriftlige dokumenter, er det alvorlig, mener Humlen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter