Nyheter

«Jeg er fortsatt sjokkert over at politiet kom. Jeg var jo i Guds hus»

Iranske Nahid (56) ble hentet ut av kirkeasyl – frykter å bli torturert og drept.

Lørdag ettermiddag ble den iranske kvinnen Nahid hentet ut av kirkeasyl. I to år har hun oppholdt seg i menigheten Filadelfia sine lokaler i Kristiansand.

LES OGSÅ: Her hentet politiet iransk kirkeasylant

Vårt Land møtte henne på Trandum utlendingsinternat, der hun nå venter på å bli sendt ut av Norge.

– Jeg ble veldig overrasket, og er fortsatt sjokkert over at politiet kom. Jeg var jo i Guds hus. Politiet behandlet meg som en kriminell, sier hun.

Nahid er oppskaket og tydelig preget over at hun kan bli sendt tilbake til Iran. Enkelte ganger folder hun hendene sine i en stille bønn, andre ganger klarer hun ikke å holde gråten tilbake.

– I Kristiansand var det bare kjærlighet og masse omsorg rundt meg fra menigheten. Det var noen kvinner som besøkte meg hver mandag, sier hun.

LES OGSÅ: Justisministeren: Flere kirkeasylanter kan bli hentet

Ingen nettverk. Nahid har bodd i Norge i fire år. Da hun fikk endelig avslag på sin asylsøknad fra Utlendingsnemnda (UNE), valgte hun å søke tilflukt i et av Filadelfias sine bygg. Hun er redd for hva som kan skje hvis hun blir sendt til Iran.

– Jeg blir sett som en vantro i Iran, og risikerer å bli drept. Men det er ikke bare det jeg frykter. Jeg er også redd for alle måtene de kan torturere meg på, sier hun.

– Jeg har ingen venner eller familie der, og jeg har ikke kontakt med min mann lenger. Hvis de dreper meg, er det ingen som vil bry seg her i Norge.

Konverterte på grunn av sønnen. Det var om lag ni år siden at Nahid konverterte fra islam til kristendom. Sønnen hennes hadde konvertert noen år tidligere. Først brøt hun all kontakt med sønnen, men etter hvert ble hun mer nysgjerrig på kristendommen.

– Jeg var kjempesint på sønnen min og ignorerte ham i lang tid. Så fikk jeg en drøm der noen spurte meg hvorfor jeg behandlet sønnen min så dårlig. Mannen i drømmen var Jesus, og han fortalte meg at jeg kunne finne frelse i livet til sønnen min.

Etter drømmen gjenopptok hun kontakten med sønnen. Nahid konverterte til kristendom under et besøk i Tyrkia i 2004, ved hjelp fra en pastor fra Haugesund.

– Jeg reiste tilbake til Iran, og hadde kontakt med en norsk pastor som reiser rundt i Iran for å misjonere. Etter hvert begynte jeg å snakke med naboer om Jesus, sier hun.

Salmebok skapte problemer. Nahid ga blant annet en salmebok til en kvinne i nabolaget. Ektemannen til nabokvinnen oppdaget salmeboken, og fant ut at det var Nahid som hadde gitt henne den.

Mannen skal ha hatt tilknytning til iranske myndigheter. Nahid valgte derfor å flykte til Norge, der hennes sønn og datter bor. Nå kan hun bli sendt tilbake til Iran.

– Jeg har det ikke bra. Ingen tror på meg, eller forstår meg, sier hun, og legger til:

– Hvis jeg blir sendt til Iran og blir drept, er det ingen som kommer til å bry seg her i Norge. Hva slags minne har da politiet da laget for mine barnebarn?

UNE: Går fint å leve som konvertitt. – Vi mener at konvertitter ikke risikerer å bli forfulgt i Iran. Anslagene for antall konvertitter i Iran er usikre, men det er mange. Enkelte kilder sier over 10.000, mens andre sier over 100.000. Det går fint an å leve som konvertitt, sier seksjonssjef Lars Erik Andersen i Utlendingsnemnda (UNE).

Han kan ikke si noe om Nahids sak, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge Andersen kan det være individuelle forhold som kan gi grunnlag for opphold i Norge.

– I det iranske samfunnet skiller man skarpt mellom det private og det offentlige. Hvis en person misjonerer offentlig, kan det bli oppfattet en trussel. De kan bli sett på som personer som har evne til å mobilisere mot regimet. Men hvis man holder praktiserer troen privat, er det ikke grunn til tro at iranske myndigheter vil bry seg.

Mye informasjon. – Et viktig spørsmål er hvordan personen kommer til å utøve sin religion i Iran. I våre vurderinger ser vi blant annet på klagernes egne opplysninger, og informasjon fra advokat, menighet og pastorer, sier Andersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter