Nyheter

Her hentet politiet iransk kirkeasylant

Nahid (56) har sittet i kirkeasyl i samme hus i to år. – En skrekkopplevelse, sier datteren da politiet kom lørdag.

Foran øynene på datter, sønn og tre små tre barnebarn ble den 56 år gamle iranske asylsøkeren Nahid hentet av politiet i det hun trodde var et trygt kirkeasyl i Filadelfia i Kristiansand.
– Vi var samlet hos mor; min bror, meg og tre barn. Mens min mor var på toalettet, dukket det opp to politifolk. De spurte etter mor. Det første de sa til henne, var at hun skulle sendes ut, forteller Sadaf Zianpour.
Hun er ennå preget av lørdagens skrekkopplevelser. Hun forteller at de tre barna i alderen 3 til ni år hadde problemer med å forstå det som skjedde.
– Barna ble helt stille da politiet kom. Så spurte de hva som skjedde. Da var det en av politifolkene som sa at de måtte til «ha det godt til bestemor». Forteller Sadaf.

Ti meter. Menigheten Filadelfia i Kristiansand er en av landets største pinsemenigheter. I en byggeperiode holder de til i leide lokaler i Marvika. Her disponerer menigheten tre bygg; et hovedbygg med møtesal, kontorer og kafeteria og to mindre trehus like ved. Det er nokså nøyaktig 10 meter fra hovedbygget til huset der politiet pågrep Nahid. I nærmere to år har hun sittet i kirkeasyl i dette huset.
– Dette huset bruker vi til omsorgsformål. Det er en liten møtesal og et par mindre rom. I disse smårommene har Nahid bodd, sier pastor Wiggo Skagestad til Vårt Land.
Han understreker at dette bygget er en del av den bygningsmassen som menigheten bruker. Det er ukentlige møter i dette huset.
– Er det bare de kirkehusene som har spir som skal gi kirkeasyl? I pinsebevegelsen er det ikke tradisjon for spir eller for å vigsle lokalene. Betyr det at myndighetene ikke anerkjenner oss som en kirke, spør Wiggo Skagestad.

Medhjelper. I de snart to årene som er gått siden Nahid ble tilbudt kirkeasyl i Filadelfia, har hun vært trofast med i menigheten. Siden hun har bodd på stedet, har hun blant annet hatt en del rengjøringsoppgaver.
– Vi er mange som setter pris på Nahid. Nå vil vi forsøke å forfølge saken, slik at vi kan hindre at den planlagte utsendelsen til Iran på mandag kan bli stoppet, sier Skagestad.

Kvinnefellesskap. En gruppe kvinner i Filadelfia har organisert et omsorgsopplegg rundt Nahid. Hver mandag klokka 18.00 samles disse kvinnene.
– Fos oss er det umulig å skjønne at Nahid ikke er her lenger. Hun er en fantastisk kvinne, som vi er blitt veldig glad i. Med din væremåte og sine evner, er hun til stor glede for oss, sier Kirsti Klausen, en av kvinnene som har vært mest sammen med den iranske kvinnen.

Teheran. Datteren Sadaf er veldig spent på hva som vil skje med moren når hun eventuelt blir sendt tilbake til Iran.
– Mor bor i Teheran. Hun vil helt sikkert bli sendt dit. Men hva slags behandling vil hun få av myndighetene?
– Vet de iranske myndighetene at hun er kristen?
– Min mor har vært kristen i mange år, også før hun kom til Norge. Mens hun bodde i Iran var imidlertid ikke myndighetene så veldig opptatt av hennes tro. Men de har tydeligvis fått høre at hun er aktiv kristen her i Norge, for de har gjennomført razzia mot huset hennes i Teheran. Hvordan de vil behandle henne når hun kommer dit, aner vi ikke. Men vi har jo hørt historier om hvordan politiet i Iran behandler kristne, sier Sadaf.

Festdag. I går skulle være festdag i Filadelfia i Kristiansand. På formiddagen ble avslutningen på Tentro-opplegget markert. Møtesalen var full av festpyntetede konfirmanter og deres familier.
– Det er ikke naturlig at vi gjør noe stort nummer ut av det som har skjedd med Nahid på dette møtet. Men på kveldsmøtet, der mange av hennes venner kommer, vil dette være sentralt, sier Wiggo Skagestad.
Han medgir at han selv hadde problemer med å komme i feststemning under formiddagsmøtet der han talte til de unge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter