Nyheter

Ja-siden på frammarsj i Skottland

Skottlands førstestatsminister gjør europeiske statsledere nervøse.

Mot alle odds og eksperter, mot de politiske og økonomiske elitene i England og Skottland, mot kjendiser og lederskribenter både nord og sør for elven Tweed: En drøy uke før folkeavstemningen om skotsk løsrivelse fra Storbritannia viser målingene at det kan gå mot skilsmisse etter 307 års samliv.

Sensasjon

– Mange gnir seg vantro i øynene over det som nå er i ferd med å skje, når ja-siden sensasjonelt har innhentet motstandernes solide forsprang på meningsmålingene. Et ja til løsrivelse vil bety rystelser langt utover Skottland og britisk politikk, sier postdoktor Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

For dette var folkeavstemningen separatistene ikke skulle kunne vinne. Da den britiske statsministeren David Cameron gav grønt lys til avstemningen, var det utelukkende fordi han anså et folkelig ja til skilsmisse som totalt usannsynlig.

Men på de siste meningsmålingene er det dødt løp mellom de to leirene, og dermed helt uvisst hvilken vei 5,3 millioner skotter vil gå etter 18. september.

Kjendiser

«Better Together» heter en kjempemessig PR-kampanje der kjente skotske og engelske ansikter fronter et nei til løsrivelse. Vi har det bedre sammen, hevder de, anført av den skotske Manchester United-legenden Sir Alex Ferguson, Harry Potters skotske «mor» J.K. Rowling, Rolling Stones-frontmann Mick Jagger og eks-Police-sjef Sting.

LES OGSÅ: Her er det europeiske lappeteppet

Selvstendighetsfolket har også kjendiser på laget, med den pensjonerte James Bond-helten Sean Connery i spissen.

– Enormt mye står på spill. Ikke bare for skottene, men også for statsminister David Cameron. Et ja til løsrivelse vil utløse en politisk krise med konstitusjonelle konsekvenser, bare et drøyt halvår før det britiske parlamentsvalget 7. mai neste år, sier Bratberg.

Uavklart

Mye er uklart dersom skottene skulle gå sin egen vei. Får de knytte seg til pundet som valuta, eller blir det EU-medlemskap og Euro? Og hva med atomforsvarspolitikken og NATO-medlemskap?

Nå må paradoksalt nok statsminister Cameron sette sin lit til forgjengeren i statsministerstolen, skotske Gordon Brown (Labour), som skal på en 10 dagers turné for å overbevise skottene om at de har det best innenfor den britiske unionen. Brown var ingen populær statsminister, men står langt sterkere i Skottland enn den konservative Cameron.

Det var Browns forgjenger Tony Blair som i 1997 gav grønt lys til folkeavstemningen som førte til økt lokalt selvstyre i Skottland, Wales og Nord-Irland. Hensikten var å demme opp for en gryende nasjonalisme, spesielt i Skottland. I stedet fikk Det skotske selvstendighetspartiet SNP vind i seilene under ledelse av Alex Salmond, som siden 2007 har vært førsteminister i den skotske nasjonalistregjeringen.

Selvråderett

Skotske menn er ivrigere enn kvinner for å få selvstendighet, arbeiderklassen er ivrigere enn middelklassen og den økonomiske eliten, og yngre er mer positive til løsrivelse enn de eldre.

– På mange måter minner den folkelige mobiliseringen for skotsk uavhengighet om den norske nei til EU-bevegelsen. Det er grasrota mot elitene, i en følelsesbasert appell som langt på vei handler om nasjonal stolthet og selvråderett, påpeker Bratberg.

I likhet med Norge har skottene olje utenfor kysten. Det er den som gir dem håp om en sterk økonomi, godt supplert av landets whiskyproduksjon og turisme. De skotske nasjonalistene peker gjerne på Norge og har planene klare for å bygge opp et oljefond etter norsk modell.

Dronningen

Selv om vinden blåser i retning skilsmisse, tror mange at tilstrekkelig mange velgere får kalde føtter på valgdagen til at det blir et flertall for å bli i unionen og fortsatt ha dronning Elisabeth II som statsoverhode.

Dronningen er for øvrig en populær dame i Skottland med sine hyppige besøk på slottet Balmoral, der ektefellen prins Philip, Duke of Edinburgh, elsker å rusle rundt i sin kilt. Nå ber enkelte britiske parlamentarikere dronningen gi sin offentlige støtte til å opprettholde unionen.

– Folkeavstemningen er ekstremt jevn. Dersom dronningen griper inn kan det utgjøre hele forskjellen, sier et høytstående medlem av det konservative partiet til avisen The Telegraph.

Endringer kommer

Andre setter sin lit til at begeistringen over at prins William og hertuginne Kate venter sitt andre barn, vil styrke de skotske følelsene for den britiske unionen.

Uansett utfall vil tilhengerne av selvstendighet få så stor oppslutning at endringer i det skotske selvstyret tvinger seg fram.

– Selv med et nei-flertall vil det bli tatt grep for å blidgjøre tilhengerne av selvstendighet. Det vil bli større økonomisk selvråderett og trolig økt skotsk kontroll med forvaltning av eiendom, land- og naturressurser, sier Bratberg.

I går sluttet de skotske lederne for de tre store partiene – som alle vil bli i unionen – seg til en plan fra Gordon Brown som vil gi større makt til det skotske parlamentet – Holyrood – over skotsk økonomi, velferd og skattlegging.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter