Politikk

Intenst Venstre-oppgjør om omskjæring

Krefter i liberale Venstre ville forby omskjæring av guttebarn. Tapte tøff debatt.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund var forbløffet tilhører på første rad da det oppsto intenst oppgjør om omskjæringsforbud på Venstre-landsmøtet.

Kohn ville sette forsamlingen på plass:

– Den sikreste måten å bli kvitt den jødiske minoriteten i Norge på, er å innføre et forbud mot tidlig omskjæring, sa han.

Første fly. Kohn var i utgangspunktet der som innleder fra Antirasistisk Senter for å snakke om trosfrihet generelt. Han minnet Venstre om den religiøse forpliktelsen som samler alle jøder – fra ortodokse til reformjøder: Omskjæring på den åttende levedag.

– Det er et eksistensielt spørsmål. Det er ingen land som har forbud mot slik omskjæring. Det er ikke sånn at det jødiske samfunnet i Norge vil sette seg på første fly. Men det går gradvis. For jøder vil vurdere seriøst om de lenger vil bo i Norge, sa Kohn.

MER FRA VENSTRES LANDSMØTE: Venstre-Trine vil skrote kontantstøtten

Liberalt. Han sa rett ut at han ikke begrep at Venstre-delegater dro i gang en slik debatt. For det liberale partiet har alltid hatt stor respekt for foreldrerett og minoriteter.

Spørsmålet kom på sakskartet i forbindelse med Venstres nye dokument om menneskerettigheter, et hovedpunkt under helgens landsmøte. Følelsene var sterke alt første dag:

– Jo mer jeg jobber med temaet omskjæring, jo sikrere blir jeg på at barns ukrenkelige rett må gå foran religiøse ritualer, sa juristen og Bergenspolitikeren Geir Kjell Andersland til solid applaus i et innlegg på landsmøtets første dag.

Nervøst. Da temaet sto formelt på sakskartet dagen etter, var det derfor nervøst i starten:

– Omskjæring av guttebarn er i strid med barns rettigheter, det er likestillingsfiendtlig og helseetisk høyst diskutabelt, sa Anja Johansen – som ledet an blant forbudstilhengerne.

Et av hovedargumentene deres var at de nordiske barneombudene ønsker et forbud mot omskjæring av guttebarn under 15 år.

– Hvorfor vekker dette så sterkt engasjement? Kanskje fordi det har noe med barn å gjøre, sa Johansen.

Strøm. Saken kommer opp til avgjørelse siste dag, men en foreløpig avstemning viste tap for omskjæringsmotstanderne.

Nestleder Ola Elvestuen var en av talerne som gikk tydelig ut mot forslaget, som utløste en strøm av engasjement på talerstolen.

– Omskjæring er svært viktig for dem det gjelder. Og det er ikke helsemessig farlig, sa Inger Noer – fastlege i det sivile.

Dystert. Boye Bjerkholt fra Skedsmo minnet om dystre trekk ved norsk historie: Jødeforbudet og at det også herfra ble deportert under krigen.

– Da vil det oppleves ganske skremmende om Norge – som første land i verden – forbyr omskjæring, sa han.

Bye-Bye. Eks-justisminister Odd Einar Dørum opplyste at han i sin tid har innført barnekonvensjonen i norsk lov og handlingsplaner mot kjønnslemlestelse.

– Men jeg er oppdratt med en tung, tung minoritetsrespekt. De siste ti årene har jeg jobbet veldig grundig med den jødiske minoritetens plass i Norge. Jeg er dypt forundret over hvor lite nysgjerrighet og empati vi har for denne minoriteten, sa Dørum.

– 200 år etter innføring av jødeparagrafen vil ikke jeg være med på noe som av jødene føles som en bye-bye-hilsen, sa Dørum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk