Nyheter

– Hun vet ikke hva som rører seg i moskeene

Moskéleder er sterkt uenig i Mah-Rukh Alis kritikk av norske imamer.

Søndag etterlyste TV 2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali at norske imamer tar avstand fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). I et blogginnlegg på kanalens nettside som i går nådde over 115.000 personer på Facebook, skriver den norsk-pakistanske nyhetsjournalisten at norske imamer bør lære av Saudi Arabias øverste religiøse leder, stormufti Abdul Aziz al-Sheikh.

I helgen talte han til nærmere to millioner muslimer fra over 160 land som i disse dager er på pilegrimsvandring i Mekka. Der tok han avstand fra IS og tok opp radikalisering blant unge.

LES SAKEN: Beskylder norske imamer for å være feige

Tause imamer

Norske imamer er derimot fraværende i den offentlige debatten, mener Ali. Hun kritiserer også imamene for ikke å ta opp temaet i moskeene.

– Hver fredag under den høytidelige fredagsbønnen har imamene mulighet til å ta avstand fra IS og terrorisme, men så vidt jeg vet har det aldri vært et tema under preken i norske moskeer. Muslimer her hjemme prøver å forstå sin religion inn i sin samtid. Det er imamenes jobb å sette nettopp disse temaene på dagsordenen. Imamene har stor innflytelse og makt, sier hun til Vårt Land.

Ali beskriver imamene som «virkelighetsfjerne». Hun frykter det i ytterste konsekvens kan lede til økt radikalisering.

– Moskeer er en base som blir misbrukt til å rekruttere unge til ekstreme miljøer. Da påligger det åpenbart moskeene et stort ansvar, og det er en ansvarsfraskrivelse å være tause om tema. Det hjelper lite når tusenvis norske muslimer demonstrerer mot IS hvis deres norske ledere ikke sier noe, sier Ali.

LES OGSÅ: Kjøper større skjegg

Ikke peiling

Forstander i Rabita-moskeen i Oslo, Bazim Ghozlan, reagerer kraftig på uttalelsene til Ali.

– Dette tyder på at hun ikke har peiling på hva som rører seg i moskeene, både i Oslo og i Norge generelt, sier han.

Han tror flertallet av imamene i Norge tar opp disse temaene.

– Hva gjøres i moskeene?

– Veldig mye. Om en person har tanker som bør utfordres, ja, så blir vedkommende utfordret. Ser vi at noen har høye tanker om en ekstrem person, kan imamen ta denne personen opp til diskusjon. Dette er helt vanlig i norske moskeer.

Ghozlan mener fredagsbønnen med sitt seremonielle preg er lite egnet for dette. Slike diskusjoner tas gjerne opp i taler og leksjoner etter en av dagens fem bønner.

LES OGSÅ: Skape norsk islam?

Utenlandske imamer

Rabitas to imamer er begge nye i landet og kan lite norsk, ifølge Ghozlan. De er under opplæring, forteller han.

Ali sier at «muslimer her hjemme prøver å forstå sin religion inn i sin samtid». Er to utenlandske imamer som ikke kan norsk rette personer for den jobben?

– Vi i Rabita tar dette på alvor. Problemet er at det ikke finnes imamer med norsk bakgrunn som dekker våre behov. En av imamene ansatte vi fordi han er rask til å lære språk og er godt egnet for ungdomsarbeid.

Hvorfor er imamene så lite fremme i media?

– Imamens rolle er å lede bønnene og være en religiøs veileder muslimer kan komme til. Det er tidkrevende. Politiske spørsmål og ting som interesserer muslimer generelt faller ikke inn under imamens ansvarsområde. Det er ofte andre med en formell rolle i moskeen som uttaler seg i media. Hovedsaken er at det som skjer i Rabita kommer ut.

Kommer det ut da?

– En del av skylden ligger utvilsomt hos oss her, men journalistene kunne utvilsomt gravd mer. Det kunne Mah-Rukh Ali også gjort før hun kom med disse beskyldningene.

LES OGSÅ: – Vil komme de muslimske trossamfunnene til gode

Innrømmer det

Mah-Rukh Ali sier til Vårt Land at hun registrerer at det ikke har lykkes avisen å få noen av imamene i tale.

– Her innrømmer forstanderen i Rabita-moskeen at imamene ikke kan norsk. Det er et dårlig utgangspunkt for å vite hva som rører seg i det norske samfunnet og ellers. Prekenen i forbindelse med fredagsbønnen er den viktigste. Ved å tie om radikalisering gir de ekstremistene spillerom til å definere hva religionen deres står for, sier Ali.

Bazim Ghozlan tilbød seg å formidle kontakt med en Rabitas imamer, men Vårt Land måtte takke nei av tidshensyn.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter