Nyheter

Henter fram livsgnist

– Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal, dere startet som unge sykepleierstudenter bevegelsen «Livsglede for Eldre», og får Livsvernprisen 2015. Hva synes dere om det?

Jakobsen: – Det er uten tvil den største utmerkelsen vi har fått. Dette er en nasjonal pris som går i dybden på de tingene vi brenner for, nemlig å se enkeltmennesker og gi eldre muligheten til å leve livet - livet ut, selv om de er pleietrengende eller bor på institusjon.

– Hvorfor startet dere i 2005 Livsglede for Eldre?

Jakobsen: – Som sykepleiestudent hadde jeg hadde praksis på et sykehjem. Tidligere hadde jeg jobbet med salg og serviceyrker, og fikk sjokk. Jeg vokste opp i generasjonsbolig sammen med min farmor, og så hvor viktig det var for henne å ha folk rundt seg og være med på ting. På avdelingen på sykehjemmet hadde sju av åtte beboere ikke nære pårørende, og mange hadde ikke vært ute på flere år. Å se tilbudet de fikk, gjorde rett og slett vondt. Jeg begynte å ta dem med ut i frisk luft og la dem hilse på gamle kjente, og så hvordan de gnistret til og pratet mer. Jeg skjønte at praksisstudenter er en ressurs kan brukes mye mer, og så fort at det var mange flere som kunne bidra, andre helsefagstudenter, skoleelever og næringslivet som sponset det vi gjorde.

– Hva har virket?

Verdal: Det direkte møtet mellom generasjonene. Unge har sett at eldre er akkurat som oss, de trenger bare litt hjelp til å komme ut på aktiviteter og leve livet.

– Hvordan fungerer stiftelsen i dag?

Jakobsen: – Nå har stiftelsen 14 ansatte, 35 lokalforeninger og samarbeid med over 100 videregående skoler, 30 livsgledebarnehager og 45 Livsgledesykehjem over hele landet.

– Har dere en utfordring til helsevesenet?

Jakobsen: – Å legge til rette for mer innovasjon og få inn innovasjonsfag på helseutdanningene. Ofte må en gå til private for å få gode ideer inn i helsevesenet. Innovasjon Norge mangler et tilbud til sosiale entreprenører.

– Hvem ville du heller snakket med nå?

Jakobsen: – Jeg kunne godt tenkt meg i voksen alder å snakke med min farmor som døde da jeg var 12 år. Ellers pleier jeg å ringe dem jeg har lyst til å snakke med!

Verdal: – Erna Solberg og Bent Høie. Jeg ville fortalt om enkeltpersoner jeg har truffet, både eldre og unge, og hva det betyr for dem å bruke litt av sin tid til andre. Vi ser hva også at for elever i videregående skole lærer møtet med eldre dem ting de aldri kunne lest seg til i en bok, om seg selv og andre. Eldre har så mye å bidra med til de unge. Vi må bruke dem mens de er her.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter