Fryktsamfunnet ­truer nasjonal­staten

Vi har aldri vært tryggere. Likevel 
blir vi stadig mer opptatt av sikkerhet.

Vektere patruljerer i Oslos gater. – I utgangspunktet er det en politioppgave å patruljere det offentlige rom. Derfor blir problematisk i det øyeblikket sikkerhetstjenestene innebærer bruk av makt. For det som karakteriserer den moderne staten, er nettopp at staten er den institusjon som har voldsmonopol. Dette kan ikke outsources til private aktører, sier forfatter Lars Fredrik Svendsen.
Publisert Sist oppdatert

Gisseldramaet på en kafé i Sydney, og ulovlig spionasje i Oslo sentrum. To hendelser som får massiv oppmerksomhet, og som setter samfunnssikkerheten på kartet. For noen betyr det økt utrygghet. For vekter- og sikkerhetsbransjen betyr det derimot økt salg. Bransjen omsatte i fjor for 7,2 milliarder kroner.

– Utrygghet selger. På tross av at vi aldri har vært tryggere, sier filosof Lars Fredrik Svendsen, filosof og forfatter av boken Frykt.

Men han mener det økende salget av sikkerhetstjenester kan bety et problem for nasjonalstaten. Det er nettopp fordi nasjonalstaten beskytter innbyggerne at den har sin legitimitet. Men i dag er prinsippene i flyt, skal vi tro forskerne.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP