Nyheter

Fattige europeere bor i norsk slum

Slum er ikke uvanlig i Norge, mener forsker og etterlyser ­
en debatt om hvordan fattige tilreisende skal møtes.

Søndag fortalte NRK om det forlatte huset i Kalfarveien i Bergen sentrum, der et titalls utenlandsk statsborgere har bodd ulovlig blant ekskrementer, søppel og rotter.

– Jeg er forferdet. Det er uverdige forhold for en gruppe mennesker som har kommet til Norge, sa sosialbyråd i Bergen, Eiler Macody Lund (Frp) til NRK og var overrasket over at dette kunne skje i Bergen i 2015.

LES MER: Ba tiggerne inn

Ikke overrasket

Men ikke alle deler hans overraskelse. Ada Engebrigtsen, forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus har gjort flere studier på tilreisende fattige. Hun er ikke overrasket over at folk bor i slumlignende forhold.

– Jeg har selv intervjuet en ­familie som bodde i et telt ved en endestasjon på T-banen i Oslo. Det kunne kalles slumlignende tilstander. De siste årene har vi også sett flere tilfeller der man oppdager steder der folk bor ­under grusomme forhold via media, sier Engebrigtsen.

Men hvor mange som bor i den «norske slummen» vet hun ikke.

– Det er vanskelig å vite hvor mange som bor i slike slumlignende forhold. For vi vet lite om hvor tilreisende som tigger ­eller arbeider svart bor, sier Engebrigtsen.

For når man ikke har oppholdstillatelse er man heller ikke registrert av norske myndigheter. Beboerne i rønnen i Bergen ble oppdaget av politiet under en jakt på gjerningspersonene bak et innbrudd i nærheten. Noen av beboerne var mistenkt for å ha noe med innbruddet å gjøre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dårlig slumstrategi

I dag er det frivillige organisasjoner og privatpersoner som avgjør hvordan tilbudene til fattige utenlandske statsborgere organiseres. Engebrigtsen mener det er helt nødvendig å finne en tydeligere strategi dersom man skal forhindre at mennesker skal leve i slumlignende tilstander i Norge.

– Vi må finne en måte å håndtere dette på, for problemet komme ikke til å forsvinne.

Ikke særnorsk

Hun påpeker at dette ikke er et særnorsk problem.

– Vi trenger en norsk diskusjon som ikke handler om de skal være her eller ikke, men hvordan vi skal håndtere det at de er her. Hva som skjer og gjøres med dette i resten av Europa må være en referanse, sier Engebrigtsen.

LES MER: – Tiltak i Romania hjelper ikke dagens tiggere

Jernbane og parker

Sosialbyråden i Bergen sier til NRK at han vil sende et brev til statsråden for å få hjelp til å gjenåpne overnattingstilbudet til Kirkens Bymisjon. Bymisjonen i Bergen søkte om to millioner i statlige overføringer i 2015 for å kunne holde åpent et overnattingstilbud. Da de kun fikk 1,3 millioner så de seg tvunget til å stenge overnattingstilbudet i Bergen, utenom vintersesongen.

– Mange av dem som kom hit har ikke noe annet valg enn å overnatte ved jernbanen eller finne seg en plass i en park. Menneskestrømmen kommer ikke til å stoppe, sa Eiel Holten, leder i Kirkens Bymisjon i Bergen til NRK i mars, da tilbudet ble stengt.

LES MER: Tilstandsrapport til beinet

Mindre til overnatting

Justisdepartementet deler hvert år ut midler til humanitære tiltak rettet mot EØS-borgere som kommer til Norge for å tigge. Frivillige organisasjoner og berørte kommuner kan søke om midler.

Beløpet som ble fordelt var litt større i 2015 enn i 2014. Men i 2014 ba Stortinget regjeringen om å utvide prøveprosjektet med humanitære tiltak rettet mot EØS-borgere til også å inkludere rådgivningstiltak og mer langsiktige prosjekter, som for eksempel arbeidsrettede tiltak.

– Det er derfor gitt mindre til overnattingstilbud enn i fjor, for å gi rom til rådgivningstiltak, i tråd med Stortingets vedtak, er beskjeden fra Gunnar A. ­Johansen, kommunikasjonssjef i Justis­departementet.

LES MER: Strikker gatelangs

Må stenge

Også Røde Kors sitt overnattingstilbud i Trondheim skal stenges nå i april. Bymisjonen i Oslo håper ennå de skal klare å holde åpent.

Justisdepartementet vil ikke kommentere enkeltbevilgninger, som blant annet summen til Kirkens Bymisjons overnattingstilbud i Bergen.

– Det er klageadgang. Vi kan ikke uttale oss om enkeltsøknader før eventuelle klager er behandlet, sier Johansen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter