Musikk

Tilstandsrapport til beinet

Oddi Nessas nye ­sanger er blitt til i skjæringspunktet mellom andres fattigdom og hans eget liv i et overflodssamfunn.

For en stund siden traff artisten Oddi – med bakgrunn i bandene Salvation Street og Dreampilots, som nå jobber i utviklingsorganisasjonen Star of Hope ved siden av musikken – ei lita jente i Romania som levde i ytterste fattigdom. At hun tilhørte romfolket, gjorde ikke situasjonen lettere for henne. Under neste jobbstopp på Filippinene, satt nødhjelpsarbeideren og artisten sammen med en familie på 13 i et lite skur av et hjem.

LES OGSÅ: Sp vil sikre blåblått tiggeforbud

Kontraster

Vel hjemme i sin egen lune stue i Oslo sammen med kona og de to små barna ­deres, kom tankene og reaksjonen på kontrasten til det han hadde opplevd – som gradvis ble til nye låter.

– Det var en emosjonell, nesten fysisk reaksjon på hvor totalt forskjellig vi mennesker lever, og hvordan vi forholder oss til det. Den lille, rumenske jenta hadde nesten ingenting, men virket lykkelig. Vi har til sammenligning «alt», men tenker i stedet ofte på å få enda mer.

LES OGSÅ: Europarådets MR-sjef ber Norge droppe tiggeforbud

Livet og døden

Den første av de fire maxi-singlene som kommer før det nye albumet gis ut til sommeren, lanseres i dag. Låtene «Mindset» og «In The Shadows», er i følge opphavsmannen en ­musikalsk og menneskelig tilstandsrapport skåret til beinet.

– «Mindset» handler om å tenke i nye baner og våge å gjøre det du innerst inne tror på, uansett hvor mye kroppen og hodet stritter imot. Musikalsk har jeg måttet tenke helt enkelt, helt inn til beinet, for å finne tilbake til en kjerne som var mindre pretensiøs enn på den forrige utgivelsen min med bandet A Handfull of Leaves fra 2012. At en kamerat av meg fikk en alvorlig kreftdiagnose, har også satt sitt preg på sangene.

Oddi sier de nye låtene i stor grad handler om livet og døden – med en åndelig overbygning.

– Jeg snakker gjerne om kristen­troen min med folk, men den er ikke en varedeklarasjon for musikken min. Jeg har ingen fasit, jeg stiller for det meste spørsmål. Kan dét gi dem som lytter et klapp på skulderen, og noen nye tanker, er det fint.

LES OGSÅ: Kan redde seks millioner barn

40-åringen byr på kaffe i studiokrypinnet i den gamle trebygningen fra 1700-tallet på Sagene i Oslo. Han minner ikke mye om rockeartisten som i 2005 stod på scenen foran 1.500 mennesker på Valle Hovin stadion under releasekonserten for Dreampilots debutalbum.

Sammenbrudd

– Valle Hovin var mer et stunt enn stormannsgalskap, men ting er blitt mindre og enklere å håndtere nå - både musikalsk og menneskelig. Stuntet med Dreampilots endte da også med minus på kontoen, og et band som mistet seg selv, smiler Oddi selvransakende fra sofakroken.

Musikerlivet startet i 1993 med bandet California Über Alles i barndomsbyen Sandnes. Sammen med ungdomsvenner som Gulleiv Wee og Inge Engelsvold, som senere ble med Morten Abel i bandet September When, var Oddi Nessa fylt av store artistdrømmer.

– Rock’n roll-livet var for meg også et rastløst og nokså fuktig liv på byen – minst fire ganger i uka.

En kveld på klubben Checkpoint Charlie i Stavanger, skjedde det noe som han senere fant ut måtte ha vært en inngripen fra Gud: En ekskjæreste tok ham for seg, der han satt, ikke akkurat edru, og spurte hvordan i all verden han hadde greid å ende opp som en aggressiv og forvirret fyr.

– Det var som om bena ble slått under meg, og det endte med at jeg måtte bæres ut av lokalet. Da jeg omsider fikk stablet meg på beina, ruslet jeg opp til trappa til Domkirken hvor jeg ble sittende å grine - i omtrent seks timer, fant jeg senere ut. Da jeg kom til meg selv, hadde jeg fått et nytt syn på Gud og meg selv.

LES OGSÅ: Oxfam: – Verdens rikeste 1 prosent eier snart mer enn resten

Upolert rock

På den tiden hadde han ikke noe forhold til kristen musikk, ikke en gang Larry Norman, som han senere­ fikk stor sans for. Bandet han startet sammen med Gulleiv Wee og Inge Engelsvold, Sunday Morning Fever, planket stort sett kristne låter fra Johnny Cash og Bob Dylans Slow Train Coming og Saved-album,

– Det var akkurat passe upolert for oss, i motsetning til mye av kristenpopen på den tiden, sier Oddi Nessa.

Det nye tilholdsstedet på fritiden ble Sandnes frikirke, hvor han opplevde lave terskler og et fargerikt fellesskap. Da han flyttet til Oslo i 1997, startet han flere halvhjertede bandprosjekter før han endte opp med bandet Salvation Street og Dreampilots, som begge fikk solid ­respons også i utlandet.

– Mange mistenkte Salvation Street for å synge mest om frelse, men vi stilte for det meste spørsmål. Det gjør jeg fremdeles, sier Oddi Nessa.

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Mer fra: Musikk