Nyheter

Ervin Kohn: «Look to Norway»

Unge muslimers «Fredens ring»-markering rundt synagogen i Oslo fyller den jødiske lederen Ervin Kohn med takknemlig og håp. Han gjør Franklin D. Roosevelts berømte ord til sine.

– Vi gjør dette for å vise at vi står for toleranse og sameksistens, og det handler om å gi et riktig bilde av islam.

Det sier Ali Chishti, som er en av arrangørene bak markeringen «Fredens ring» utenfor den jødske synagogen i Oslo lørdag kveld.

Idet markeringen startet klokken 18.30 lørdag hadde, ifølge politiet på stedet, rundt 1.000 mennesker samlet seg for å vise sin støtte til jødene, som har opplevd flere angrep fra terrorister i Europa den siste tiden. Tallet er senere justert opp til 1.300.

LES OGSÅ: Derfor slår de ring rundt synagogen.

Et flertall av de fremmøtte ser ut til å være etnisk norske, og det er et stort presseoppbud fra flere land. Dessuten er politiet tungt til stede, bevæpnet og med utplasserte skarpskyttere på taket.

Ordfører Fabian Stang er imidlertid trygg på at det hele vil gå fredelig for seg og har ikke selv på seg skuddsikker vest.

– Jeg er ikke redd for sikkerheten og stoler på at politiet har kontroll, sier Oslo-ordførern til Vårt Land.

Når Oslo ung setter i gang noe som dette er ordføreren stolt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Look to Norway

Lederen for Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Ervin Kohn mener markeringen sender et veldig sterkt signal om at jødene ikke er alene.

– Jeg føler takknemlighet og håp. Å jobbe mot frykten når man er sammen er lettere enn når man er alene, sa Kohn under markeringen.

Så gjorde han den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelts ord til sine:

– Jeg tror man kan si «look to Norway» etter en kveld som denne.

Rørende hilsen fra terroroffer

Michael Melchior, som i mange år var rabbiner i synagogen i Oslo, kom med en hilsen fra foreldrene til mannen som ble drept i synagogeangrepet for nøyaktig en uke siden i København.

Melchior hadde vært i hans begravelse. Der hadde han fortalt om markeringen i Oslo til faren. Beskjeden han fikk med hjem, var denne:

– Du må si til de unge muslimene i Norge at de har gitt meg håp. De har gitt meg grunn til å leve. Og kanskje det var en mening med min sønns død.

Synagogering

Synagogen ligger ved Sankthanshaugen på Oslo, og ringen som  ble dannet av mennesker som holdt hender markerte en støtte til et jødisk folk som nylig har blitt rammet av flere terrorangrep, sist angrepene på kosherbutikken i Paris og på synagogen i København.

Det har skapt en økende oppmerksomhet om den tiltagende volden mot jøder i Europa.

LES OGSÅ: – Vi er ikke i krig med hverandre

– Ser ikke forskjell

Fabian Stang har en klar formening om hvorfor akkurat jødene har blitt singlet ut som terrormål av ekstreme islamister.

– Det skyldes nok at man har trøbbel med å skille mellom staten Israel, urolighetene i Midtøsten og jøder, mener Stang.

– Er ungdom flinkere til å skille?

– Jeg tror ungdommer er flinkere til å si fra når de ser urett, mener ordføreren, som også er tydelig stolt over arrangementet.

– Når osloungdom arrangerer noe slik som dette, er det klart ordføreren må møte opp, fastslår han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Håpet på flest muslimer

- Jeg håper alle kommer, men først og fremst håper jeg at det kommer muslimer, sa 17 år gamle Hajrah Arshad til Vårt Land fredag.

Hun hører til en krets av unge muslimer som tok initiativet til fredsringen. Målet var dette:

«Muslimer vil vise at de tar sterk avstand fra all type jødehat, og at vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen lørdag 21. februar», heter det på arrangementsiden på Facebook.

LES OGSÅ: – Synagogeringen er unik

Palestinaskjerf

Arrangørene møtte tidligere i uken kritikk for å ha ytret sympati med Palestina. Kritikken kom fra Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF).

– Jeg håper at folk er så voksne at de kan se forskjell på Israel og på jøder, parerte Hajrah Arshad.

Lørdag kveld var det flere av de oppmøtte som bar palestinaskjerf.

En av dem var Ali Chishti, som hørte til blant arrangørene. Chishti har fått oppmerksomhet de siste dagene fordi han i 2009 holdt et innlegg på litteraturhuset med tittelen «Derfor hater jeg jøder og homofile».

Chishti sier han har gjennomgått en fase som har ført til at han har forlatt tidligere posisjoner.

I dag understreker han det ikke må være noen motsetning mellom å støtte jøder i Norge og å kjempe for et fritt Palestina. Og han benytter også anledningen til å snakke om de brudd på folkeretten som han mener staten Israel har gjort seg skyldig i, og som han mener andre land ser gjennom fingrene på.

– Muslimer må føre sin selvrefleksjon, slik vi oppfordrer til her i dag, men vesten må gjøre det samme, mener Chishti.

LES OGSÅ: Ber Palestinakomitéen stille i fredsringen

Mange ikke-muslimer møtte opp

Blant de mange med ikke-muslimsk bakgrunn som hadde møtt opp, var Ingeborg Rognevær Holmin.

Hun er i likhet med Hajrah Arshad 17 år gammel. Og hun tror deres generasjon har et nytt syn på antisemittisme.

– Vi har jo ikke opplevd Antisemittismen på samme måte. Vi har ikke levd gjennom 2. verdenskrig, og Israel er ganske fjernt fra oss. Men jeg tror vi har en veldig sterk holdning om at det er viktig å ha samfunn der vi tar vare på hverandre uansett. All slags form for hat mot minoriteter er det nulltoleranse for i den unge befolkningen, tror Holmin.

– Er det viktigere å stå opp for jøder enn for andre minoriteter?

– Nei, det er det ikke. Det er viktig at vi har et samfunn der alle minoriteter får ha en plass. og dere vi tar vare på de som blir utsatt for hatkriminalitet, og bekjemper hatet med kjærlighet. For hvis vi lar hatet få skape nytt hat, så taper vi.

Frykt og glede

Fredsring-markeringen har i løpet av uken møtt både noe skepsis og begeistring fra Det mosaiske trossamfunn. Noen medlemmer i trossamfunnet har fryktet for at også folk som ikke har fredelige motiver, vil komme i demonstrasjonen.

– Men vi kan ikke la frykten styre oss, sa forstander Ervin Kohn tidligere denne uken.

– Jeg håper dette kan være starten på en helt annen type muslimsk-jødisk dialog både i Norge og internasjonalt, la han til.

LES OGSÅ: Norsk synagoge-ring går verden over

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter