Nyheter

Unge muslimer vil slå ring rundt synagogen

– Vi vil drepe fordommer, sier initiativtaker Hajrah Arshad. Lørdag vil hun slå en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo.

– Vi har tatt dette initiativet, ikke bare som medmennesker, men som muslimer i Norge, for å vise at muslimer tar avstand fra den jødehetsen som jødene møter daglig, sier Arshad til Vårt Land.

Hun er en av de unge muslimene som står bak initiativet, som de har kalt «Fredens ring».

– Vil vise min islam

«Muslimer vil vise at de tar sterk avstand fra all type jødehat, og at vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen lørdag 21. februar», skriver de på arrangementssiden som er opprettet på Facebook.

– Det har vært mye hat mot jødene i forbindelse med Israel/Palestina-konflikten. Jeg er veldig engasjert i den saken også, og har vært med på mange av demonstrasjonene for Palestina, men det betyr ikke at jødene skal stilles inn til veggen på den måten som de har blitt nå. Vi tar et oppgjør med de folkene som gjør det, slår Arshad fast.

LES OGSÅ: – Midtøstenkonflikten former jødehat

Arshad legger ikke skjul på at påstander om stor grad av antisemittisme har vært med på å drive frem markeringen rundt synagogen.

– Vi som arrangerer denne samlingen er alle muslimer. Jeg som muslim vil vise hva min islam er, hva min islam sier, hva mine foreldre har lært meg om islam. Mine foreldre har ikke lært meg å snakke dritt, slå eller snakke stygt om jøder. Derfor tar vi et oppgjør og viser frem hva vårt syn på vår religion er. Vi vil drepe fordommer. Vi har jo alle fordommer, og så handler det om å gå sammen og drepe de fordommene som vi i begge religionene har, sier Arshad.

Kohn: – Flott initiativ

De har ikke fått klarsignal fra politiet til markeringen ennå, men en søknad er sendt inn og de har fått positive signaler og regner med det skal gå i orden. De har også vært i kontakt med forstander i det mosaiske trossamfunnet, Ervin Kohn. Han er veldig positiv til initiativet.

– Jeg synes det er et flott initiativ. Vi føler veldig at vi ikke står alene i Norge. Alt fra statsministerens besøk i går til uttallige meldinger, blomster og telefoner. Denne markeringen føyer seg inn i en lang rekke, men det som er spesielt er jo at det er muslimske ungdommer, sier Kohn.

– Det å være solidarisk er veldig, veldig positivt. Vi har hatt en dialog med det muslimske miljøet i mange år. Vi minoriteter har godt av å stå sammen, og jeg håper at det kan være starten på noe som er enda bedre.

LES OGSÅ: Lever i livssorg

Symbolsk handling

Også Yousef Assidiq i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk har planer om å delta på arrangementet.

– Vi er flere som har tenkt denne tanken. Jeg og Faten snakket om dette senest i går, så jeg synes dette er veldig bra. Vi kan jo ikke tilby jødene noe sikkerhet, men dette er en symbolsk handling som forteller ekstremistene at her skal ingen komme å true, sier Assidiq.

Assidiq har etter angrepene i Paris hatt lengre diskusjoner på Twitter, for å svare på påstander fra folk som mener at muslimer må beklage og si unnskyld på bakgrunn av angrepet mot jødene i København.

– Jeg synes derfor det er veldig flott å kunne gjøre en ting som denne markeringen, og si at dette finner vi oss ikke i, det synes jeg er positivt. Men å kreve at vi sier unnskyld for noe vi ikke har gjort, der går en grense. Da må vi først innrømme skyld, og jeg og det muslimske samfunnet er jo ikke skyldige i noe en enkeltperson har gjort. Selv om jeg også synes det er viktig å si at dette finner vi oss ikke i og dette er ikke noe vi står for.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ligger det litt under her det at en del kobler islam opp mot antisemittisme?

– Jeg opplever jo litt det. Det er noen understrømmer der man tenker at dette er skapt i moskeene. Det er det muslimske samfunn som har skapt dette problemet og da må de også beklage det.

– Og da tenker dere at det er fint å gjøre dette i stedet?

– Ja, jeg tenker jo sånn på det. Både fordi det sender et tydelig signal om at vi ikke finner oss i det og signaliserer at vi ønsker å stå så langt som mulig unna den handlingen. Det blir en kombinert fordømmelse og støtte.

LES OGSÅ: – Frykt er deres farligste våpen

– Bryte ned fordommer

– På markeringen er det åpent for både ateister, kristne og alle som vil?

– Ja, alle kan komme. Jeg synes det er litt fint at initiativet kommer fra oss muslimer, siden vi blir tegnet opp som fienden til jødene. Når det snakkes om antisemittisme så er det som regel vi som blir nevnt, så det er veldig greit å si at vi støtter det jødiske folk.

Hajrah Arshad håper i alle fall at markeringen vil bidra positivt inn mot fremtiden.

– Jeg håper det skal være lettere for meg og alle ungdommer i Norge å være muslim og jeg håper at det skal bli lettere for alle jøder å være jøde. Jeg håper vi kan ha en gjensidig respekt for hverandres religion og at vi kan drepe de fordommene vi har mot hverandre. Vi skal personlig dra ut til moskeene i dag og få imamene ut i gata og vise at det er ikke bare vi ungdommer som brenner for dette. Alle muslimer tar avstand fra den hetsen folk opplever, uansett religion, sier Arshad.

Markeringen skal etter planen finnes sted klokken 18.30 lørdag kveld, og da skal de som deltar stå hånd i hånd rundt synagogen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter