Nyheter

Eldre sluker antidepressiva

Forsker mener at eldre forsømmes på lik linje med narkomane.

Bruken av antidepressiver øker proporsjonalt med alderen, og når en absolutt topp for 80-90-åringer. Over 13 prosent i denne aldersgruppen spiser piller mot depresjon, viser reseptregisteret til Folkehelseinstituttet. Disse tallene gjelder for hjemmeboende eldre. For pasienter på sykehjem bruker over 40 prosent på antidepressiver.

Neglisjert. Geir Selbekk er psykiater og forskningsleder på alderspsykiatrisk behandlingssenter, Sykehuset Innlandet. Han er bekymret over situasjonen.

– Det er leit at eldre ikke har noe alternativ til pillene. Undersøkelsene mine viser at denne gruppen ikke får tilbud om psykoterapeutisk behandling på lik linje med yngre mennesker. De blir helt neglisjert. Sammen med narkomane utgjør de gruppen som faller utenfor i samfunnet.

– Blir eldre sett på som unødvendige å bruke ressurser på siden de er på slutten av livet?

– Det håper jeg inderlig ikke. Det handler nok mer om neglisjering. Den psykiske helsetjenesten definerer eldre ut av sitt ansvarsområde. Hjemmetjenesten har ikke kompetansen som skal til for å hjelpe dem, og dermed diskrimineres de eldre, sier Selbæk.

Trenger terapi. Forskeren tror at hvis de eldre hadde fått samme tilbud om psykoterapi som yngre mennesker, ville bruken på antidepressiver gått betydelig ned.

Undersøkelsene Selbekk har foretatt, tyder på at flere bruker medikamentet over lengre tid uten å bli tilstrekkelig fulgt opp av legen. I verste fall risikerer pasienten å bare merke bivirkningene.

– Legeevalueringen er viktig siden det er så lite dokumentert effekt på antideppresiver. Disse medikamentene virker jo mot hjernen, og vi vet at eldre er mye mer sårbare overfor bivirkninger enn yngre mennesker.

Selbekk reagerer sterkt på praksisen slik den er i dag.

– Det er et paradoks at jo mer sårbar hjernen er, jo mer medikamenter som kan skade hjernen bruker vi.

Eldrebølgen truer. Ca. 30 prosent av befolkningen over 80 er demente. Denne gruppen får også antidepressiva for å dempe angst og uro. Resten av brukerne får medikamentet mot depresjon, som er en konsekvens av ensomhet, lite sosialt nettverk og lite stimuli utenfra, mener Selbekk. Han er ikke optimistisk med tanke på fremtiden.

– I løpet av 30 til 40 år vil den eldre befolkningen dobles. Hvis vi skal heve nivået på omsorgen, må vi gjøre det nå. Når eldrebølgen slår inn for alvor vil vi i beste fall greie å opprettholde status quo.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter