Nyheter

Biskopbønn: Stopp retur av kristne fra Irak

Gi dem asyl, krever katolsk og luthersk biskop i felles brev til justisministeren.

Situasjonen i Irak krever at Solberg-regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp) handler nå, skriver den katolske biskopen i Oslo, Bernt Eidsvig, og biskop Erling Pettersen i Stavanger. De ber Norge stanse returen av kristne og andre minoriteter fra Irak.

Biskopene sier omverdenen har hørt mange rop om hjelp, både fra irakiske kristne i Norge og fra kirkeledere i Irak. Derfor mener Eidsvig og Pettersen at Norge har «en moralsk forpliktelse til ikke bare å komme med støtteerklæringer, men også vise solidaritet gjennom konkrete handlinger».

Ber om mer

I sommer utsatte Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) utreiseplikten for deler av Irak. Asylsøkere med avslag skal ikke returneres til åtte provinser på grunn av den «forverrede og uoversiktlige sikkerhetssituasjonen».

LES OGSÅ: Irakisk biskop: Dette er folkemord på kristne

Dette er ikke godt nok for de to biskopene. I brevet til justisministeren ber de om at Anundsen straks og med en gang stopper «all retur av asylsøkere til berørte og nærliggende områder» som kontrolleres av Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), samt å vurdere om den midlertidige stansen bør omfatte andre deler av Irak.

Fordriver kristne

Siden den ytterliggående islamistiske gruppen ISIL gikk inn i Irak – fra Syria – tidligere i år, har situasjonen for kristne og andre religiøse minoriteter i de okkuperte områdene blitt kraftig forverret. De okkuperte områdene er blitt omdøpt til den såkalte Islamske staten (IS).

– Sist gang gudstjenester ble avlyst i Mosul var da Romerriket begynte å gå i oppløsning. I 1600 år har kristne i nordlige Irak kunnet utøve sin religion. IS har gjennom de siste måneders offensiv endret historien og fordrevet de siste kristne fra sine historiske og kulturelle hjem, forteller Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas.

Biskops Eidsvigs kontor i Oslo opplyser at flere hundre kristne familier befinner seg ved FN-kontoret i Tyrkias hovedstad Ankara. Her venter de på registrering for å oppnå flyktningstatus og deretter emigrere.

LES OGSÅ: Flyktningkrisen i Irak

Forstå alvoret

Louis Sako er patriark for de katolske kaldeerne i Irak. I en ny appell til verdenssamfunnet sier han at «verdenssamfunnet har ennå ikke forstått alvoret»:

– På tross av det faktum at vi står overfor en organisert utrenskningskampanje fra Irak, har verdens samvittighet ennå ikke fullt ut innsett alvoret i situasjonen. Fase to av katastrofen er allerede godt i gang – nemlig familienes migrasjon til ulike deler av verden, og med dette oppløsningen av disse menneskenes historie, arv og identitet.

LES OGSÅ: Bytter profilbilde i solidaritet med kristne

Sako ber også om langt større engasjement fra muslimske ledere og intellektuelle, hvis svar på krisen «ikke har levd opp til våre forventninger».

Kan forsvinne

Caritas opplyser at de gamle kirkesamfunnene i Irak opplevde at den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 gjorde at man gikk fra vondt til verre. For: Frem til 2011 ble tallet på kristne halvert fra anslagsvis 900.000, og i dag står de i fare for helt å forsvinne i mange områder.

– Andre religiøse grupper, inkludert sjiamuslimer og yezidier er i fare for å bli utrensket fra de områdene som nå er under IS-kontroll. Dette er en forbrytelse mot menneskeheten og viser en fullstendig forakt for vår verdensarv og menneskets verdighet, mener Skretteberg.

I UDI får Vårt Land opplyst at direktoratet ikke har konkrete planer om å utvide tallet på provinser som asylsøkere med avslag ikke skal returneres til, men at Irak overvåkes svært nøye. Justisdepartementet sier brevskriverne må få svar før statsråden kommenterer saken.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter