Nyheter

Bytter profilbilde i solidaritet med kristne

Et arabisk tegn har de siste ukene dukket opp i Facebook-profiler over hele verden. Vet du hva det står for?

– Jeg tror at om du så bare er ørlite kristen så bytter du profilbildet ditt til arabisk n for naserener, skriver Geoff Lunn fra Wales på sin twitterkonto.

– I solidaritet med Iraks lidende kristne, forandrer jeg profilbildet mitt med den arabiske bokstaven «nun», skriver den katolske presten William Goldin i California i USA.

– Mange av vennene mine på Facebook har brukt bokstaven som sitt profilbilde det siste døgnet, skrev den anglikanske ungdomspastoren Dave Miers fra Sydney i Australia allerede 22. juli.

Bakgrunnen? Bokstaven N ble av islamistene i terrorgruppen ISIL brukt som symbol da de aksjonerte mot kristne i den irakiske byen Mosul. Det ble malt på kristnes hus som et symbol på at det nå var det islamske kalifatets eiendom. Store mengder kristne har siden rømt fra byen etter å ha blitt stilt overfor valget mellom å konvertere til islam, betale høy skatt eller bli drept.

Tusener i tog. Også i Skandinavia har troende kastet seg på. Ikke minst etter den internasjonale aksjonsdagen for de kristne sist lørdag. Dagen ble markert med et større demonstrasjonstog i Oslo sentrum, mens den i Sverige samlet flere tusen støttespillere fordelt på flere byer. Ondag denne uken var det global bønnedag til støtte for fred i Irak.

Thea Haavet, informasjonsansvarlig i trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen, tror det er det ekstreme ved hendelsene i Irak som nå får mennesker over hele verden til å engasjere seg. Rapporter fra Nord-Irak forteller om hvordan hus er blitt merket og kristne innbyggere har fått valget mellom å konvertere til islam eller reise vekk.

– Det er veldig drastisk at kristne blir jaget fra et område hvor det de har vært helt fra 400-tallet. På noen måter kan det minne om hvordan jødene ble behandlet, sier Haavet.

Bølger av vold. Hun viser til at det en million kristne i Irak i løpet av tiår er blitt redusert til en femtedel, med bølger av vold mot kristne helt siden USAs invasjon i 2003.

En annen faktor bak engasjementet tror hun kan være at kristne i Irak ser litt ut som mennesker i Vesten.

– Det er dessverre slik at man ofte lettere identifiserer seg med folk som likner litt på en selv.

Demonstrasjonstogene både i Norge og Sverige sist helg var imidlertid befolket med mange deltakere som selv hadde røtter i Midtøsten.

– Svært mange var kristne irakere, en gruppe som nå virkelig føler at verdenssamfunnet har sviktet dem, forteller Haavet.

I toget var også mange muslimer, et uttrykk for at mange moderate muslimer i Irak, både shia og sunni, er blitt rammet av ISILs voldelige fremmarsj, mener informasjonslederen.

– Muslimer flest ønsker ikke denne ekstreme terrorismer. De ønsker å fortsette å leve i fred med kristne som de har gjort i elle år før disse voldelighetene begynte.

Felles for svært mange deltakende tror imidlertid Haavet er en følelse av maktesløshet.

– Veldig mange føler seg maktesløse fordi verdenssamfunnet ikke griper inn. Å skifte profilbildet på facebook er en liten ting de kan gjøre i tillegg til det å be, sier Haavet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter