Nyheter

– Barneekteskap er et alvorlig overgrep

Liksombryllupet lørdag markerer slutten av Plan Norges omstridte kampanje «Stopp bryllupet». Nå vil KrF ha øremerkede midler til å bekjempebarneekteskap.

Fredag åpnet statsminister Erna Solberg Plan Norges Jentekonferanse om barneekteskap.

– Ved å holde jenter på skolebenken, beskytter vi dem mot barneekteskap og de helsemessige konsekvensene av å bli giftet bort tidlig, sa Solberg i talen, dagen før FNs internasjonale jentedag.

Men i statsbudsjettet bevilges det ikke egne midler til å bekjempe uskikken. Det reagerer Kristelig Folkeparti på. Det holder ikke å satse på utdanning generelt i kampen mot barneekteskap, mener utviklingspolitisk talsperson, Kjell Ingolf Ropstad.

– Barneekteskap er et alvorlig overgrep. KrF mener det må settes av øremerkede midler til å bekjempe barneekteskap, som en del av regjeringens satsning på jenters utdanning, sier Ropstad til Vårt Land.

LES OGSÅ: Provoserer sine egne

Thea (12) gifter seg

Leder i Plan Norge, Olaf Thommessen, støtter KrFs forslag.

– Vi etterlyste dette i vår uttalelse til statsbudsjettet, sier den tidligere Venstre-politikeren.

Lørdag runder Plan Norge av sin omstridte kampanje «Stopp bryllupet» med et liksombryllup for Thea (12) i Kulturkirken Jakob i Oslo.

– Underveis i bryllupet vil det skje ting som setter søkelys på problemstillinger knyttet til barneekteskap, forteller Thommessen.

14 millioner barn under atten år – 39,000 hver dag - giftes bort hvert år, viser tall fra FNs befolkningsfond (UNFPA). Ifølge Thommessen er praksisen mest utbredt i Afrika sør for Sahara og i Sørøst-Asia.

– Jenter i alderen 10-12-år tas ut av familien for å giftes bort til en voksen mann. Det har store fysiske og følelsesmessige konsekvenser for dem, og de blir kanskje gravide som tolvåringer. Men det har også store økonomiske konsekvenser for lokal- og nasjonalsamfunnet. Jentene berøves skolegang og deltakelse i arbeidslivet, og det reduserer lands vekstmuligheter, sier Plan-lederen.

LES OGSÅ: Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap og trusler

Ufravikelig krav

En bistandsandel av brutto nasjonalinntekt (BNI) på en prosent er et «ufravikelig krav» for KrF i budsjettforhandlingene, påpeker Kjell Ingolf Ropstad. Som en del av økningen av bistandsbudsjettet, ønsker Ropstad å sette av en øremerket pott til å bekjempe barneekteskap i UDs budsjett.

– Skal vi lykkes med å sikre alle jenter skolegang, må Norge ta et lederskap i kampen med å utrydde praksisen med barnekteskap, sier Ropstad.

Han er glad for det han omtaler som «den historiske økningen i bistanden til utdanning på over en halv milliard kroner i budsjettet som ble lagt fram på onsdag, og som følger opp løftene fra samarbeidsavtalen og KrFs lange engasjement for å satse på jenters utdanning».

LES OGSÅ: Norsk prest arrangerer ekteskap

«Wedding busters»

Olaf Thommessen i Plan Norge har ønskelisten klar. Han mener pengene og innsatsen må favne både internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

– Lovgivning må på plass på nasjonalt nivå i problemlandene. Lokalt må man jobbe med religiøse og politiske ledere, samt andre opinionsledere. Sist, men ikke minst, er det viktig å støtte såkalte «wedding busters», slik Plan Norge gjør. Dette er grupper som går inn og forpurrer bryllup som finner sted til tross for at andre virkemidler er igangsatt i landet og lokalmiljøet, sier Thommessen.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad håper å få med seg de borgerlige partiene i Utenrikskomiteen på satsningen.

- Målrettet arbeid for å bekjempe barneekteskap vil styrke både arbeidet for jenters utdanning, arbeidet for bedre mødrehelse og det generelle arbeidet for likestilling, sier Ropstad.

– Krever langvarig innsats

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet sier at regjeringen prioriterer kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken

– I statsbudsjettet er det foreslått bevilget over 313 millioner kroner til kvinner og likestilling. Kamp mot vold mot kvinner og tvangsekteskap er prioritert innenfor disse midlene, sier han.

Han mener det krever langvarig og målrettet innsats for å få bukt med tvangsekteskap.
 
– Tvangsekteskap er ofte begrunnet i lange tradisjoner som det er vanskelig å endre. Vi må samarbeide med både organisasjoner i FN-systemet, enkeltland, og frivillige organisasjoner og deres nettverk.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter