Nyheter

Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap og trusler

– Det er bekymringsfullt at dette fortsatt pågår i Norge, sier barneminister Solveig Horne.

Aldri før har det blitt rapportert inn så mange tvangsekteskapssaker til Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Mørketallene er fortsatt høye, frykter Røde Kors.

– Foreldre som utsetter sine barn for tvangsekteskap, begår en kriminell handling, og det er bekymringsfullt at dette fortsatt pågår i Norge, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Horne (Frp) i en kommentar til NTB.

Tall for første halvår i år viser at kompetanseteamet mottok 243 nye henvendelser, noe som er en økning på 47 saker sammenlignet med første halvår 2013.

– Det er det høyeste antall saker på et halvår siden teamets oppstart, får NTB opplyst hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

LES OGSÅ: Irak: Kan bli lov å voldta niåringer

Sakene som rapporteres inn, dreier seg om både inngåtte tvangsekteskap, trusler om ekteskap, andre voldssaker og saker der ungdom etterlates i utlandet.

Nødtelefon

Røde Kors, som driver en nødtelefon, opplyser at de også har mottatt flere henvendelser enn tidligere.

– Tallene for førte halvår viser at vi mottok 217 henvendelser, hvorav 148 personer trengte konkret hjelp i saker som tvangsekteskap, æresrelatert vold og andre former for sosial kontroll, forteller Anne Marte Stifjeld i Røde Kors-telefonen.

85 prosent av disse var over 18 år, og 90 prosent av henvendelsene kom fra kvinner.

– Men vi vet at mørketallene for gutter er høyt, understreker Stifjeld.

Etterlates i utlandet

Hun forteller at barn også blir etterlatt i utlandet av foreldrene som reiser tilbake til Norge. Røde Kors har hatt en håndfull slike saker i løpet av sommeren.

LES OGSÅ: Mange minoritetsungdommer i Oslo får ikke ha kjæreste

– Det er veldig vanskelig å få dem hjem igjen, sier hun.

Stifjeld forteller at det også er et problem å følge opp ungdommene i Norge.

– Røde Kors gir dem et lavterskeltilbud, de kan ringe oss og komme til oss for en samtale. Men å få dem videre til et offentlig tilbud, et bo og oppfølgingstilbud, er vanskelig fordi det innebærer samtaler med politiet.

– Når ungdommene får vite at de må ha en samtale med politiet, trekker mange seg. De frykter at foreldrene skal anmeldes eller havne i fengsel, sier Stifjeld.

Lanserte app

18. juni i år ble appen #meg lansert av statsråd Horne. Appen gir råd til ungdom om tvangsekteskap.

Fram til 8. september var den lastet ned 216 ganger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Karen Eldbjørg Toven i IMDI.

Men samtidig som kompetanseteamet har registrert en økning av antall saker, meldes det om markant færre saker på skolene.

Minoritetsrådgivere, som er utplassert på utvalgte skoler, har mottatt 80 nye saker første halvår 2014. Det er en nedgang på 21 saker sammenlignet med samme tid i fjor og en halvering av saker siden første halvår 2012.

Hva som er årsaken til nedgangen i saker har IMDI per i dag ikke noe svar på.

LES OGSÅ: Slik skal regjeringen bekjempe tvangsekteskap

Regjeringsløfter

Horne sier at rapporten viser at tvangsekteskap fortsatt er en stor utfordring, og at regjeringen vil styrke arbeidet mot menneskehandel, vold i nære relasjoner og seksualisert vold mot kvinner.

Regjeringen ønsker å heve underholdskravet i saker om familieetablering og innføre en 24-års aldersgrense for familieetablering.

Høringsfrist for dette forslaget, som mange ser på som kontroversielt, er 1. oktober. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter