Min tro-intervjuene har blitt bok

Vårt Land forlag samler den kjente spalten mellom stive permer.

Min tro

– Vårt oppdrag er å se på hvilke deler av journalistikken som drives i avisa Vårt Land som også kan være interessant for bokmarkedet, sier Arne Christian Konradsen, forlagsredaktør i Vårt Land forlag.

Forlaget ble startet opp ved årsskiftet og er inspirert av store aviser som New York Times, The Guardian og The Economist, som alle har egen forlagsvirksomhet.

LES OGSÅ: – Ta vare på jorden og kroppen

LES OGSÅ: Faten mot kalifatet

Ikke «best of»

Utgivelsesprofilen skal ligge tett opp mot de temaområdene som dekkes av avisa.

– Det blir sakprosa for voksne, om temaer som ligger i skjæringspunktet mellom religion og samfunn. Tro, etikk og eksistens er andre stikkord som er nevnt, sier Konradsen.

– Når folk ser en bok med Vårt Lands logo, skal det være selvforklarende at denne boka gis ut på vårt forlag. Men vi ønsker å henvende oss til et allment bokinteressert publikum, ikke kun Vårt Lands lesere.

– Skal dette forlaget være et «best of» Vårt Land?

– Nei, vi skal også gi ut nye ting. Vi har blant annet et samarbeid med Nobels Fredssenter i forbindelse med at vi utgir Desmond og Mpho Tutus bok Tilgivelse, og skal ha et svært arrangement i Oslo Konserthus, sier Konradsen.

LES OGSÅ: Vårt Land vil ut i nye kanaler

Står seg

Forlagets første utgivelse, boka Min tro, lanseres i dag på Oslo bokfestival. Der skal journalist Kjell Kvamme intervjue Gerd-Liv Valla, Håvard Rem og Håvard Nyhus om tro, og seansen skal strømmes direkte på Vårt Lands nettsider.

Forlagsredaktør Elin Krogedal forklarer at Min tro, som har vært en fast spalte i lørdagsutgaven av Vårt Land siden 1991, er et intervju som står seg også i bokform.

– Min tro-arkivet var et fantastisk arkiv å gå igjennom, med over tusen intervjuer gjort i løpet av 23 år. Det gjorde det nokså fortvilende å måtte velge kun 30 stykker som skulle trykkes i boka. Vi har forsøkt å finne forskjellige stemmer, og portretter som står seg over tid, sier Krogedal.

Når tekstene settes sammen på en ny måte, vil de bli større enn seg selv, mener Konradsen.

Uredd tilnærming

Etter hvert vil det også komme ebøker fra Vårt Land forlag. Arne Konradsen forklarer at de jobber med å få på plass en ordning for kortere bøker, såkalte boksingler. På den måten kan Vårt Land gi ut journalistikk som er aktuell, men for lang for avisformatet.

– The Guardian gjør dette allerede, blant annet i forbindelse med Snowden-saken, der journalistene ga ut boka som et samarbeid mellom avisa og forlaget Faber rett etter at saken hadde gått i mediene. De tradisjonelle skillelinjene i forlags- og mediebransjen gjennomgår store endringer på grunn av den digitale revolusjonen vi står midt oppi. Vi eksperimenterer oss fram til hvordan en slik forlagsmodell kan se ut i Norge og ønsker å ha en uredd tilnærming til å gjøre ting på nye måter, sier Konradsen.

– Men det må fungere som bok. Vi kan ikke nødvendigvis putte alle enkeltsakene om en gitt nyhetshendelse i en samling og tro at det selger.

– Men det blir ingen romaner på Vårt Land forlag?

– Romaner, lyrikk og barnebøker ligger utenfor det vi skal jobbe med, sier Konradsen.

Må være dyktige

Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen, ser ikke bort ifra at vi kommer til å se flere mediehus som starter eget forlag i framtida.

– Forleggeri er et eget yrke på samme måte som avisdrift, men hvis man skaffer seg kompetanse på dette, bør aviser også kunne drive forlag, sier Einarsson.

– Hva slags plass vil et slikt forlag ha i markedet?

– Det avhenger av hvor flinke de er til blant annet distribusjon. Forleggerforeningen har over 90 medlemmer, så det er mange forlag på markedet.

– Hvordan er timinga?

– De siste ti årene har medlemstallet vårt blitt doblet, så det har kommet mange nye forlag. Det er tendenser til at markedet stagnerer. Men det finnes plass dersom forlaget er dyktig nok.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Min tro