Fundamentalisme og meldingsapper

Det går en linje av unnasluntring fra Moses’ snarvei over Rødehavet til smarttelefoner og fjernkontroller.

Reportasje

Menneskets grunnleggende drift ser ut til å være å gjøre ting enklere for seg selv. Store gjennombrudd i menneskehetens historie trigges først og fremst av late folk og unnasluntrere som unnskylder seg med at det må da kunne finnes en kjappere løsning.

For å slippe å tenne gasslykter, finner man opp elektrisitet. Er man lei av å kjøre hest og kjerre til sentrum, konstruerer man en bil, på ren trass.

En hund etter oppskrifter

Dette er den røde tråden gjennom menneskenes historie. Det går en linje av unnasluntring fra Moses’ snarvei over Rødehavet til smarttelefoner og fjernkontroller, vi vil ikke anstrenge oss mer enn nødvendig.

Jeg er en hund etter oppskrifter. Du finner meg gjerne i den delen av bokhandelen med bøkene som viser deg hvordan du kan lære deg ti språk på ti dager eller hvor mye styrke og kondisjon du kan oppnå med minimal innsats over kortest mulig tid.

Man kan kanskje med en viss rett hevde at jeg kunne hatt en overveldende dybdekunnskap om for eksempel persisk eller latinsk om jeg istedenfor å søke lettvinte løsninger, hadde fokusert og bygget kunnskapen på gamlemåten ved systematisk innsats over tid, ikke bare smurt alt mulig tynt på brødskiva som noen sier.

LES OGSÅ ANMELDELSE AV SORG-BOK: Hvor vender man seg med en historie og sorg som ikke skal finnes?

Bibliotek

Vel, jeg kan fortsatt ikke italiensk, men jeg har en bokanbefaling for enhver anledning; ti ting å oppleve i Manchester, slik kurerer du dårlig rygg på 1-2-3, redusér din biologiske alder og enkle øvelser for å massere hodebunnen for ønsket hårvekst. Jeg har bøker om det meste. Dersom russerne kommer, strømmen går og vi må basere oss på det som står i bokhyllene, har jeg standardverkene – jeg har bøker om skrifttydning, grevlingoppdrett, biavl og fiolinbygging. Noen av dem har jeg arvet etter min far som arvet en samling etter sin far. Dette er noe som har drevet Berggren i generasjoner, vi har klamret oss til ideen om at dersom krisa kommer, fins det en quickfix og noen tommelfingerregler.

Skulle jeg slå et slag for fundamentalisme, måtte­ det være av den enkle grunn at alle de enkle løsningene vi omgir oss med, til sammen blir et voldsomt kaos.

Ingen jobber på torsdager

Akkurat nå befinner jeg meg på innspilling av en TV-serie i Indre Troms. Det vi bruker mest energi på, er kommunikasjon. Det fins apper for enhver anledning og ethvert avvik, men staben er låst inn i ulike verdener. Du har dem som sverger til Iphone på den ene siden, og så har du dem som har gitt etter for Android – det er et evig mas etter adaptere, passord, og overganger.

Der vi for bare få år siden ville kommunisert ved å ringe hverandre, eller sende noe i posten, velger vi nå mellom WhatsApp, Messenger, SMS, Imessage, Basecamp og et par-tre systemer til, i tillegg til vanlig mail, naturligvis og en håndfull postit-lapper som på forunderlig vis dukker opp, uleselige etter en runde i vaskemaskinen.

Jeg forstår behovet for å gjøre verden enkel med regler som at alle menn har skjegg og at ingen jobber på torsdager eller spiser mat som heter noe på mer enn to stavelser.

Apple droppet plugg

Utfordringen med fundamentalisme er bare at det er så mange varianter av den. At antifundamentalister blir stadig mer beinharde og kompromissløse, gjør ikke saken noe enklere. Løsningen ser ikke ut til å være stadig mer fundamentalistisk heller, all den tid de mest harbarka sektene, splittes opp bare du ser på dem

Én av de største nyhetene i høst var at Apple droppet den gamle pluggen for hodetelefoner. En super idé, bortsett fra at jeg nå reiser rundt med tre-fire nye adaptere for i det hele tatt å kunne snakke i telefonen mens jeg lader. Den nye telefonen minner meg til gjengjeld på at det er leggetid og tid for hjulskift, helt uoppfordret.

LES OGSÅ: Linnéa Myhre holder seg for mye på overflaten i ny roman

Det enkleste fremover, leste jeg i en amerikansk avis via tre apper som laster det jeg bør ha lest over på min Kindle daglig, er å ha to telefoner. Inntil krigen mellom Apple og Google er avklart. Da vil alt bli mye enklere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje