Kirke

– Velg Jesus fremfor Noah

Dropp Noah, David og Goliat. Fokuser heller på Jesus. Det er trosopplæringsrådene utdanningsprest Kristin Saxegaard gir til foreldre mens kirkene er stengt.

– Når vi velger ut en bibelfortelling til et barn, er vi med på å forme tro. Hvilke gudsbilder vil vi at barna våre skal sitte igjen med når de har lært en fortelling? Sier Kristin Moen Saxegaard, utdanningsprest ved Modum Bad.

Kirkene er stengt og for tusenvis av barn er bibelundervisningen overlatt i hendene til de foresatte. I det store mangfoldet av bibelfortellinger er det lett å gå seg vill.

I et intervju med Krigsropet råder Saxegaard til å formidle fortellinger Jesus først, istedenfor «actionfylte» fortellinger fra Det gamle testamentet (GT), slik som David og Goliat og Joshua.

Til Vårt Land sier hun at bibelfortellingene handler om mer enn å «bare fortelle en god fortelling».

– David og Goliat er ikke akkurat der jeg vil begynne. Det er klart den er lett å følge, den er spennende og litt morsom, men den har jo også et ganske så komplisert gudsbilde.

God eksempel

Saxegaard trekker frem fortellingen om Jesus og disiplene i båten som en god bibelfortelling å lese sammen med barn.

– Selv om han var der, var disiplene redde. Og så snakke om å være redd. La barna fortelle. Og å snakke om å tro at Jesus og Gud kan stille stormer, sier hun.

Deretter kan man finne frem små fortellinger fra Det gamle testementet, mener hun, om mennesker som blir møtt av Gud på ulike og uventede måter – slik som Enken i Sarepta.

– Det er en fortelling om at nåden og velsignelsen først og fremst handler om de helt sentrale og nære tingene i livet.

– Hva er den vanligste feilen å gjøre?

– Å tro at vi vet best hvordan fortellingene skal forstås. La barna være med å tolke, spørre, undre seg. Så kan fortellingsstunden bli en fin samtale om tro.

Noa bør ligge

Fortellingen om Noah mener hun derimot «bør ligge».

– Den kan lett gi grobunn til et forvrengt gudsbilde om at det ikke er så farlig med de andre, bare vi selv har det bra.

– Men skal man ikke lære om fortellinger som David og Goliat som er dypt forankret i den vestlige kulturarven?

– Jo da, ellers mister vi muligheten til mange gode ordspill. Det er klart vi skal ta vare på den rike fortellingskulturen vi finner i Bibelen. Mitt anliggende handler om hvordan vi skal prioritere når vi forteller til små barn.

Kan utfordre troen

Saxegaard mener at man i fortellingen om David og Goliat finner problemstillinger som kan være fine å diskutere med en 12-åring, men som ikke er enkle å legge ut for et lite barn.

Fortellingen sier at Gud med David i kampen mot overmakten, utdyper hun.

– Men barn som opplever seg som en liten David mot den store Goliat, opplever sjelden at de vinner kampen. Tvert imot. Det er noen løfter i denne fortellingen som ikke svarer til erfaringen, sier hun. Det kan utfordre gudsbildet og troen.

Goliats side

Saxegaard mener også det er problematisk å lære unge at Gud «tar parti i en krig».

– Denne krigsretorikken er vanskelig å snakke om uten først å ta inn hele fortellingens bakteppe om at de var et lite og undertrykket folk, sier hun.

Med vår tids samfunnsdebatter som klima- og flykntingdebatten, mener hun at det norske samfunnet havner på Goliats side.

– Det synes jeg ikke små barn skal trenge å ta inn over seg og ta ansvar for.

Som oftest stille

Saxegaard mener at det er flere tekster i GT som kan fortelles til barn.

– Det er flere tekster hvor Gud blir etterspurt og kalt på banen, men der man ikke opplever å bli svart, slik som slavene i Egypt i Ruts bok. Men så forstår vi som leser i ettertid at Gud var der likevel. Slik kan det være en trøst å tenke om oss selv også, sier hun.

Saxegaard viser til at det i Bibelen ofte er lengre perioder på flere hundre år i fortellingskronologien der Gud er taus. Dette mener hun også er en viktig del av vår egen erfaring: Å våge å stole på at Gud er der selv om det oppleves som taust.

– Dette er fint å lære barn og at det var bare én gang Gud var så synlig at det brant en busk, eller at havet delte seg i to, som oftest var det helt stille, sier hun.

LES MER: Menigheter bruker dataspillet Minecraft som samlingspunkt for ungdommer

LES MER: Her kan du delta på søndagens gudstjeneste hjemmefra

---

Saxegaards råd

  • Start med Jesus-fortellingene, for eksempel når Jesus stiller stormen.
  • Finn frem små fortellinger fra Det gamle testamentet, slik som Enken i Serapta.
  • Unngå å tro at du vet best hvordan fortellingen skal forstås. Heller legg opp til en samtale mellom deg og barna.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke