Religion

– Vanskelig å se at det er respekt for ulike syn når kjærlighet mellom likekjønnede blir fordømt

– Hvis vi skal bevare en kirke med samhold og mangfold, er det avgjørende at alle har respekt for hverandres syn – og at det også arter seg i handling, sier biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland.

Flere saker fra Den norske kirke som har fått stor medieoppmerksomhet den siste tiden gjør at biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, vil minne om at et levende mangfold også fordrer gjensidig respekt for ulike syn.

I et innlegg på sin egen Facebook-side – også publisert her på Vårt Land – stiller Jusnes spørsmål om Den norske kirke er kommet dit at prisen man betaler for samholdet i kirken er blitt for høy.

– I 2017 vedtok Kirkemøtet for Den norske kirke vigselsliturgi for likekjønnede. Det betød samtidig at Kirkemøtet sa at vi i Den norske kirke skal leve med to syn på likekjønnet vigsel. Vedtaket fordrer at alle respekterer hverandres syn, og setter samholdet i kirken som rettesnor for egen praksis, sier biskopen.

Samholdets pris

Hun understreker at det er rom for ulike teologiske syn, men at en praksis som fører til diskriminering av andre syn enn ens eget setter samholdet på prøve.

– Når en prest bruker en konfirmasjonsgudstjeneste til å fordømme likekjønnet ekteskap, når det vitterlig er en virkelighet for den kirke han er ansatt i, da rokkes det som holder oss sammen og som er bygd på respekt for hverandres syn, er biskopens klare tale.

Jusnes sier til Vårt Land at å holde sammen en kirke på tvers av så forskjellig holdning til grunnleggende viktige spørsmål er «vanskelig og skjørt».

– Når en prest krever at han ikke skal måtte feire gudstjeneste med en kvinnelig kollega, og ikke ta imot nattverd av en kvinne som er prest, da rokker det ved det som er fellesskapets viktigste sted i kirken – gudstjenesten og nattverden.

– Er du redd for at sakene som har vært fremme i media gjør at den gjensidige respekten nå slår sprekker?

– Å leve med to syn på viktige spørsmål er krevende, og fordrer at vi har en kontinuerlig samtale. Det er en forutsetning for å bevare samholdet i kirken. Samholdet har en pris – og er nå blitt så høy at vi er nødt til oppfriske samtalen om hvordan vi kan leve med to ulike syn, svarer Jusnes.

Teologisk oppfatning og handling

Hun understreker at de aller fleste i Den norske kirke har en respekt for andres syn som gjør at samholdet kan bevares.

– Men ut ifra de sakene som nå har vært i media, finner jeg grunn til å påpeke at dette er noe som aktivt må holdes i hevd. Jeg vil rette oppmerksomheten mot behovet for en kontinuerlig samtale om temaet. Når vi ønsker en kirke med mangfold, er det helt grunnleggende at vi opprettholder den respekten som et stort flertall uttrykker, sier Jusnes.

– Det er forskjell på å ha en teologisk oppfatning – og hvordan denne oppfatningen arter seg i handling. Det er mitt viktigste anliggende.

Egne erfaringer

Som biskop har hun ønsket å respektere mangfoldet, uten å være taus om at hun anser både likekjønnet vigsel og kvinner i prestetjeneste som en velsignelse for kirken.

– Når kjærlighet mellom likekjønnede blir fordømt fra prekestolen i vår kirke, er det vanskelig å se at dette er respekt for ulike syn, slik vedtaket fra 2017 forutsetter. Det er faktisk mulig å snakke for sitt eget syn uten å fordømme andres, og jeg berømmer alle de som etterstreber det.

– Har du erfaring fra ditt eget bispedømme som berører disse problemstillingene?

– Ja, jeg har hatt samtaler med prester om hvordan man best kan leve med to syn. Det har jeg gode erfaringer med, og det har ikke utviklet seg til noe konfliktfylt. Min opplevelse er at ønsket om å holde kirken samlet står sterkt, sier Jusnes.

LES MER: Prest advarte mot homofili, abort og kjeønnsskifte

LES MER: Foreldre vil ha prest ut av konfirmantundervisningen

LES MER: Vi kan lære av de i menigheten som blir – selv når de er uenige med presten

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion