Les mer om Dahls intervju med Grandhagen her.

Egil Grandhagen døde 20. mai, på Hovly Sykehjem i Hov etter lengre tids sykdom.

Det er cirka tre år siden Grandhagen fikk en alvorlig kreftdiagnose, og sykdommen har det seneste halvåret satt stadig sterkere preg på hverdagen.

Grandhagen var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fra 1982 til 2001. Han har teologiutdannelse og offiserskole fra Forsvaret.

I april ble Grandhagen intervjuet av biskop emeritus Per Arne Dahl. I intervjuet snakker Grandhagen ut om sin tro og sitt lange liv i misjonens tjeneste sammen med kona Solveig, men også om kreftsykdommen som det seneste halvåret har satt stadig sterkere preg på hverdagen.

NEKROLOG: «Egil Grandhagen var Norges fremste misjonsleder og misjonsstrateg»

Smertefull opplevelse

I intervjuet veksler den tidligere misjonstoppen mellom humor og dirrende alvor når han til Dahl forteller om livet på skogsgården. Livet ble svært annerledes etter hvert som sykdommen tappet ham for krefter.

På grunn av helsetilstanden hans, som ble forverret rundt juletider, ble ekteparet nødt til å ta flere grep det siste halvåret.

Jakthunden deres Bajas har blitt omplassert. Nylig solgte de gården, til fordel for en leilighet i Hov sentrum.

– Så på dette stedet har dere både opplevd de store gleder og gylne øyeblikk, men også sorgen og vemodet over å gi fra seg noe som dere har investert så mye i, kommenterer Dahl i intervjuet.

– Ja, det er riktig. Det har vært begge deler, og kristenlivet er vel slik. Jeg har en trygg tro på Jesus. Det som gjør meg til en kristen er noe som skjedde utenom meg selv, sier Grandhagen, som kommer med en betroelse:

– Men i denne tiden har jeg kjempet litt med Gud, forteller han, tydelig berørt.

– En gang sa jeg til ham: «Gud, hvorfor sover du? Har du glemt meg?» Det er på en måte smertefullt å være der. Men jeg har opplevd at Gud har tatt vare på oss videre, sånn at vi har fått muligheten til å gjøre de grepene som er nødvendige når denne type sykdom oppstår.

– Ærlig og sann

Opplevelsen utdyper han nærmere i intervjuet, og er en sekvens som har gjort inntrykk på Per Arne Dahl.

– Jeg ble veldig berørt av Egils ærlighet om Guds fravær og samtidig klippetroen på Jesus som korsfestet og oppstanden. Denne samtalen ble ikke noe juggel, men ærlig og sann, sier Dahl til Vårt Land.

Da intervjuet ble gjennomført var Grandhagen sterkt svekket av kreftsykdommen.

– Han brukte for eksempel gåstol og orket ikke å spise. Når jeg visste hvor mye det kostet ham å være med på dette, så fylles jeg med takknemlighet og ærbødighet.

Ideen til samtalen med Grandhagen fikk Dahl for om lag én måned siden. Egentlig hadde Dahl takket ja til å være gjestetaler under det årlige Kristi Himmelfartsstevnet til NLM og Normisjon på bedehuset på Dokka.

Der var ekteparet Grandhagen aktive. Men så kom koronaviruset og store samlinger ble forbudt. Også Grandhagens helse ble en brems.

Men i stedet for å avlyse stevnet, foreslo altså Dahl å flytte det til stua til Egil og Solveig, filme det og legge det ut på Facebook. Avgjørende hjelp til gjennomføringen fikk han av Stian Tveit, som er både musiker og tekniker.

Med Grandhagens høyst uvisse levetid, ble det naturlig å lage et innhold vinklet på tros- og livshistorien hans. Ved å legge programmet ut på nett, er håpet å kunne nå ut til noen av de mange som ekteparet har blitt kjent med gjennom et langt liv i Misjonssambandets tjeneste. Kanskje som hans siste hilsen til dem.

 

LES MER:

• Egil Grandhagen ved livets slutt: – Jeg har kjempet litt med Gud

• Etter mange år i misjonssambandets ­tjeneste, flyttet Solveig og Egil ­Grandhagen til stillhet, tidebønn og sagbruk på en ­skogsgård i Oppland