Religion

Samemisjonen: Dersom man ikke er fornøyd, kan man unnlate å være givere

Daglig leder i Samemisjonen frykter ikke en eventuell misjonsfusjon gir medlemmene svekket innflytelse.

– Med styringsformen til Sarepta vil styret kunne ta hurtige avgjørelser, sier Roald Gundersen, daglig leder i Norges Samemisjon (NSM).

– Denne styringsformen har også kontaktpersoner rundt om i landet som blir nyttige bidragsytere med info og medhjelpere til styret. Slik vil man kunne ha god kontakt med grasrota i organisasjonen.

Både på grasrota og på kretsnivå i NSM er flere bekymret for manglende demokrati dersom landsmøtet i sommer vedtar fusjon med Misjon Sarepta. Organisasjonen har i dag et såkalt selvsupplerende styre. Det betyr at styret peker ut fire av de fem fastemedlemmene, som velges for tre år av gangen. Landsmøtet får kun velge ett styremedlem.

I landsmøtet er det kun betalende medlemmer som har stemme- og forslagsrett. Medlemskapet koster 1000 kroner i måneden dersom man er over 35 år.

• LES MER: Frykter manglende demokrati med misjonsfusjon

Forsvarer ordningen

Medlemmene vil fortsette å ha makt dersom NSM fusjonerer med Sarepta, framholder Gundersen.

– Dersom man ikke er fornøyd, kan man unnlate å være givere. I en liten organisasjon vil dessuten veien være kort mellom medlemmer og styret, sier han, og påpeker at vedtektene kan justeres underveis « for at organisasjonen kan fungere på beste måte».

Styreleder i MS, Johannes Kleppa, mener at organisasjonen ikke er så udemokratisk som kritikerne vil ha det til. Styret er heller ikke så suverent som en framstiller det.

– Sarepta er en åpen organisasjon med landsmøte hvert tredje år. Selv om dette bare velger ett styremedlem og ett varamedlem, står hele styret ansvarlig overfør landsmøtet ved at dette godkjenner regnskap og årsmelding, samt gjør vedtaksendringer og drøfter arbeidet, sier han.

• LES MER: I 20 år har de slitt med økonomisk underskudd. Nå kan de slå seg sammen med NLM-utbrytere

– Et demokratisk gode

Han mener fordelene er flere ved denne styreformen, og også han påpeker at veien til styret er kort både for ansatte og misjonsfolket. Styret arbeider dessuten i stor grad etter konsensusprinsippet, ifølge ham.

– Det oppleves som et demokratisk gode, sier han, og legger til:

– Praktisk sett er det ikke så mye annerledes enn i Samemisjonen, om det formelt er annerledes. Også der er det meste av «makt» i praksis og formelt samlet i landsstyret.

LES MER:

Imf vil slå seg sammen med NLM

Foreslår å slå sammen Samemisjonen med utbryterorganisasjon fra NLM

– Samemisjonen har inntatt en marginal rolle

---

Norges Samemisjon

  • Norges Samemisjon sporer sin virksomhet tilbake til 1888. Organisasjonen har drevet både rent forkynnende arbeid og ulike former for diakonalt arbeid og skolevirksomhet.
  • Den har også arbeid blant samiske befolkningsgrupper på Kolahalvøya i Russland.
  • Norges Samemisjons formål er «på bibelsk og evangelisk-luthersk grunn å utføre indremisjonsarbeid blant den samiske befolkning».
  • Samemisjonen ser det dessuten som en oppgave å støtte samisk språk og kristen kulturarv.
  • Kilde: Store Norske Leksikon og Norges Samemisjon

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion