Verdidebatt

Påpekte ufinheter - ble utestengt fra teologiforum

Prest Svein Josefsen etterspurte redelighet i et kristent debattforum. Da ble han utestengt. – Jeg synes det er en fryktelig dårlig måte å respondere på, sier Josefsen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man kan alltid stille krav til redelighet. Både rundt sitt eget spisebord og i det offentlige rom. De kravene blir enda mer ufravikelige når man står i en kristen tradisjon, sier Svein Josefsen, prest i Den norske kirke.

Ifølge ham er det harde tak på «Forum for kirke, teologi og liturgi», en debattgruppe på Facebook med mer en 3.400 medlemmer, for tiden. Tonen på forumet får Josefsen til å stille prinsipielle spørsmål om hvordan kristne omtaler hverandre på slike nettfora.

En rekke biskoper, teologiprofessorer og prester er med i gruppen som har huset debatt om kirke og kristendom siden 2012. En av forumets selvpålagte retningslinjer er at «økumenikk er disiplinen hvor «fordømrade kjetter» skal uttales «elskede trossøsken».

Josefsen er tydelig på at han opplever at det er langt fra realiteten i forumet.

– Det er ekstra trist at ufinheter skjer i et forum som tilkjennegir en kristelig interesse. Da skal vi behandle hverandre på en ordentlig måte, sier han.

Etterspør anstendighet

I kjølvannet av en kronikk skrevet av teolog Gyrid Gunnes i Vårt Land tidligere i sommer, oppstod det het debatt på forumet. «I et hvilket som helst trossamfunn ville dette, uansett gode forsett, endt i en inndragelse av kappe og krage» og «Gunnes destruerer alt!», var blant kommentarene.

Les kommentaren her: Bør vi rive Nidarosdomen?

Josefsen syntes kommentarene stred både mot enhver rimelighet, og mot forumets selvpålagte retningslinjer å komme med slike påstander uten å kunne underbygge dem.

– Dette handler verken om meg eller om Gunnes sin teologi. Det handler om anstendighet på nett. At noen skal få blankofullmakt til å sparke i øst og vest blir et forsvar av mobbing som er hinsides enhver anstendighet, sier Josefsen.

Han valgte derfor å si ifra i kommentarfeltet på forumet. Etter litt diskusjon frem og tilbake ble medlemskapet hans plutselig fryst, slik at han ikke lenger kunne delta i diskusjonene.

– Jeg synes det er en fryktelig dårlig måte å respondere på. Det representerer en sandkassementalitet som sier «du ikke får leke mer i vår gård» i stedet for å ta anliggende på alvor, sier Josefsen.

En riktig beslutning

Det var kirkemusikeren og komponisten Trond Kverno som fryste medlemskapet til Josefsen. Han innrømmer at ordskiftet kan skli ut på forumet, men fastholder at det var en god beslutning å fryse Josefsens medlemskap.

– Svein krever nærmest vitenskapelig etterrettelighet for noe som var et følelsesutbrudd. Jeg vil jo si at det er ganske mange i den gruppen som ikke hører til blant de varmeste beundrerne av den teologien som Gunnes tilhører. Det var en riktig beslutning å gi ham en time-out, sier Kverno.

– Josefsen mener det ikke var en anstendig måte å respondere på. Hva tenker du om det?

– Den kan jeg returnere tilbake. Det er derfor han fikk en time-out, fordi han fortsatte å kjøre på med kravene sine.

Opplever at kristne er like harde i ordlaget som ikke-kristne

Olav Rune Ekland Bastrup er også en av administratorene i Facebook-gruppen. Han synes debatten på forumet stort sett gjøres på en god måte.

– Men så er det noen ganger ting tar av og sporer av. Å ha fullt anarki på nettet ødelegger fullstendig. Så det må modereres ganske kraftig, sier Bastrup.

Ifølge Bastrup er Gunnes-diskusjonen er et eksempel på en debatt som ble «for privat til å være av allmenn interesse». Likevel synes han det var en streng beslutning om å gi Josefsen en time-out.

– Jeg var ikke enig i det, sier han.

Bastrup opplever at kristne er like harde i ordlaget som ikke-kristne.

Mine erfaringer er at når det kommer til stykket, så er kristne nokså like alle andre når det gjelder å oppføre seg. Det finnes kristne nettroll. Der er vi udemokratiske, og nettroll går på hodet ut.

Har du fått med deg disse?

• Les Min tro-intervju med Gyrid Gunnes: – Jeg har aldri fått så mye hets som etter kronikken i Vårt Land

• Reportasje: Midtøsten var kristent flere hundre år etter de muslimske erobringene. Hvorfor tapte kristendommen?

• Læstadianere har fortsatt godt fotfeste i menigheter: – Ett år med kvinnelig prest var nok, sier leder av menighetsråd

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt