Nyheter

Ønsker felles verdidokument for folkehøgskoler med «klassisk» ekteskapssyn

Å kommunisere et konservativt samlivssyn i 2020 er krevende, erkjenner kretsleder i Indremisjonsforbundet på Sunnmøre. Sammen med krefter i organisasjonen foreslår han et felles verdidokument for folkehøgskoler med et klassisk syn på ekteskapet. Normisjon er skeptisk.

– Vi som har et konservativt samlivssyn må snakke sammen og utforme et verdidokument som er mest mulig likt for alle. Det tror jeg er en av de viktigste lærdommene fra det som skjedde i vinter, sier Johan Halsne, kretsleder i Indremisjonsforbundet (ImF) Sunnmøre.

Lærdommen han sikter til er knyttet til mediestormen rundt Sjøholt folkehøgskole, ImFs planlagte folkehøgskole i Ålesund. Stormen blåste opp da Bygdebladet i januar kunne fortelle at nytilsatte lærere og rektor ved Sjøholt må skrive under på et verdidokument som utelukker ansettelser av blant annet homofilt samlevende. I dokumentet heter det: «Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette».

Nyheten spredte seg raskt til andre medier, som også videreformidlet negative reaksjoner fra politikere.

Sterkere sammen

Samlivssynet, som ImF begrunner ut fra Bibelen, er imidlertid ikke nytt i misjonsorganisasjonene. Det ligger også til grunn for alle 25 skoler som ImF er eier eller deleier av. Også NLM og Normisjon har liknende verdidokument ved sine skoler. Halsne ønsker å invitere disse organisasjonene og Frikirken til samarbeid om å lage et felles verdidokument for organisasjonenes folkehøgskoler.

– Vi skal erkjenne at det i 2020 er krevende å kommunisere vårt konservative samlivssyn på en sunn, god og rett måte. Ved å ha et felles verdidokument blir ikke skolene spilt opp mot hverandre, men kan ha en felles plattform der vi er enige om føringene om ansettelsespraksis.

Et felles dokument vil også kunne bidra til å unngå misforståelser om hva skolene står for, tror Halsne.

– I prosessen med Sjøholt registrerte jeg at selv innenfor samme organisasjon hadde skoler forskjellig ordlyd i samme dokument. Det er ingen tjent med, sier han.

Blandet respons

Men fra Normisjon er responsen lunken.

– Jeg forstår intensjonen, men det er jeg i utgangspunktet skeptisk til, sier assisterende generalsekretær Ole Martin Rudstaden.

– Spørsmålet om et klassisk ekteskapssyn er bare ett av mange temaer som adresseres i et verdidokument. Organisasjonene som står bak disse skolene behandler ikke nødvendigvis andre temaer likt, sier han.

Øyvind Åsland, generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband avviser ikke at et felles verdidokument for folkehøgskolene kan være ønskelig, og han er enig i forslagets intensjon.

– Det er krevende å stå for det klassiske, bibelske synet på ekteskap, noe som har blitt spesielt aktualisert i det siste. Jeg tror derfor det er viktig å synliggjøre at vi er flere som står sammen om dette. Men det spørs om et felles dokument er måten å gjøre det på, sier han.

Står hverandre nær

Initiativet til et felles verdidokument kommer opprinnelig fra Sven Wågen Sæther, rektor på Ålesund Folkehøgskole, som eies av ImF Sunnmøre.

– Tanken er ikke ny. Verdidokumentene som kom etter KG-saken på 90-tallet, var for en stor del felles mellom ImF, NLM, Normisjon og kanskje flere. Dette handler om at når vi stadig arbeider disse tekstene, bør vi søke sammen om formuleringer. Det er mulig å få til når organisasjoner står hverandre nært, sier Sæther.

Den såkalte KG-saken oppsto da Kristelig Gymnasium i 1995 sparket gymlæreren Knut Løken, fordi han hadde innledet et forhold til sin nåværende kone før han ble skilt. I 1997 vant Løken full seier i lagmannsretten, og fikk medhold i at oppsigelsen var ugyldig.

Saken om felles verdidokument skal behandles på Imf Sunnmøre sitt styremøte 5. mai.

LES MER:

Kristne folkehøgskular er splitta om homofilt samlevandre. Vårt Land har spurt kva skulane meiner

Reagerer på Amnesty-kampanje mot kristen folkehøgskole

Raja gir ImF-skole støtte: Kan stille verdikrav til ansatte

---

Indremisjonsforbundet

  • Stiftet av en rekke utsendinger fra ulike steder på Vestlandet den 19. oktober 1898 i Bergen.
  • Bekjenner seg til den evangelisk lutherske lære, og driver indremisjonsarbeid i om lag 450 bedehus på Sørlandet, Vestlandet og i Finnmark.
  • Driver et variert misjons- og diakonalt arbeid gjennom for eksempel leirer, bokhandler, rusbehandling og aldershjem.
  • Består av til sammen ni kretser med om lag 850 underliggende forsamlinger, foreninger og lag.
  • Ledes av Forbundsstyret som velges av generalforsamlingen hvert tredje år.
  • Kilde: ImF

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter