Om Navalnyjs kristne tro: En tradisjon blant russiske dissidenter
RUSSLAND: Aleksej Navalnyj var langt fra den første politiske dissidenten i Russland med en kristen tro. Men situasjonen i dag har vi ikke opplevd før, ifølge professor i russisk, Pål Kolstø.
PUTINS VERSTE FIENDE: Aleksej Navalny avslørte korrupsjon i det russiske regimet og arrangerte massive protester mot Kremlin. Her blir han anholdt av politiet i en av de mange demonstrasjonene mot Vladimir Putin i 2012.
Pavel Golovkin
Da den nå avdøde russiske opposisjonsfiguren Aleksej Navalnyj holdt sitt sluttinnlegg i rettsforhandlingene i etterkant av arrestasjonen i 2021, kom han med en innrømmelse: Han var kristen.
Navalnyj siterte blant annet fra Saligprisningene som åpner Bergprekenen (Matt 5,6): «Salige er de som hungrer og tørster etter rettferdigheten, for de skal mettes. Jeg har alltid sett på akkurat dette budet som mer eller mindre en ordre om å foreta seg noe», sa Navalnyj.
Sluttinnlegget vakte oppsikt. Ikke fordi Navalnyj var den første russiske politiske dissidenten til å lefle med tro. Tvert imot. Hans uttalte omvendelse er en del av en lengre russisk politisk tradisjon.