Kirke

Normisjon: - En modell som ikke er aktuell for oss

Fordi Ungdom i Oppdrags medarbeidere selv må skaffe til veie lønna si, har misjonsorganisasjon nå kunnet sende ut 150 langtidsmisjonærer. – Vi tenker litt annerledes om hvilket ansvar vi ønsker å ta for misjonærene våre, sier Ole Martin Rudstaden i Normisjon.

– Vi er imponert og har stor respekt for det Ungdom i Oppdrag får til. Vi tenker likevel litt annerledes om hvilket ansvar vi ønsker å ta for misjonærene våre, sier Ole Martin Rudstaden, assisterende generalsekretær i Normisjon.

Tirsdag skrev Vårt Land at Ungdom i Oppdrag (UIO) har nådd 150 utsendte langtidsmisjonærer. Det er flere enn noen gang tidligere.

I UIO mottar verken stab eller misjonærer lønn fra organisasjonen. Istedenfor finansieres arbeidet til hver enkelt medarbeider av støtte fra personlige givere og sponsorer. Siden de ikke er økonomisk ansvarlige for misjonærene, kan UiO sende så mange de vil, fortalte misjonsleder Yngvild Hofstad.

Normisjon har omtrent 20 utsendte misjonærer, forteller Ole Martin Rudstaden. Her ansettes alle med ordinære arbeidsavtaler.

– Så går vi i dialog med hver enkelt utsending om stillingsprosent, noe som i praksis en del ganger ender med at ektepar med barn til sammen deler på en 150 prosent stilling, slik at man skal ha tilstrekkelig tid til barna, sier Rudstaden.

Rettigheter

Når UIOs misjonærer finansierer virksomheten gjennom egne støttepartnere, blir det lite mulighet for pensjonssparing, fortalte Yngvild Hofstad til Vårt Land. Normisjon er opptatt av at slike rettigheter sikres, forteller Rudstaden.

– For oss er det viktig å være en ansvarlig arbeidsgiver i den betydning at vi sikrer våre misjonærer pensjonsrettigheter og andre rettigheter på omtrent tilsvarende nivå som for våre medarbeidere i Norge, sier Rudstaden.

Andre løsninger

Selv om Normisjon fremdeles vil ansette misjonærer, finnes det likevel muligheter for å sende misjonærer på andre betingelser.

– Det vil da alltid skje i dialog med den aktuelle misjonær og med varsomhet med tanke på vedkomnes livssituasjon. Det vi imidlertid alltid er opptatt av å få til, er at enhver misjonær som skal sendes ut, benytter sitt nettverk for å skaffe givere til prosjektet som vedkomne skal jobb i, men da uten at lønnen vil avhenge av dette.

– At misjonærene finner støttepartnere selv gir UIO mulighet til å sende flere misjonærer. Kan det være aktuelt for dere å bruke en slik modell mer i fremtiden?

– For oss er det nok ikke aktuelt å rendyrke den modellen, men vi ser på kombinasjonsløsninger. Det er viktig for oss med egne utsendinger, samtidig som vi jobber med og gjennom andre organisasjoner, sier Rudstaden.

LES MER:

Normisjon selger boligblokk til 170 millioner kroner

Kirken får ikke lenger leie bedehus fra Normisjon: – De har beveget seg bort fra Bibelen som Guds ord

Alf Gjøsund: Dette er konfliktene som vil prege Kirke-Norge det neste tiåret

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke