Nyheter

Muslimer om id: Kan ikke la faren for terror påvirke feiringen

PST frykter årets id-feiring kan være et symbolmål for høyreekstreme. I Rogalands største muslimske forsamling vil de ikke la den overhengende faren påvirke festen. – Vi må fortsette å leve, sier styremedlem.

I alle år har inngangsdøren til Islamsk Opplæringssenter (IOS) i Stavanger pleid å stå ulåst. Hit har besøkende fått komme og gå som de vil. Men 11. august for ett år siden gikk høyreekstremisten Philip Manshaus til væpnet angrep mot moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum. Like før drepte han sin stesøster.

Hendelsen har satt en støkk i muslimer langt over kommunegrensene.

– Det som skjedde i Bærum var en skremmende opplevelse. Etter den dagen bestemte vi oss for å endre våre sikkerhetssystemer. Nå er døren alltid låst og man må ringe på hos oss for å komme inn, sier Abdulqadir Alasoow, nestleder i styret til Stavanger-forsamlingen.

Terrorangrepet i Bærum skjedde dagen før muslimenes viktigste høytid id al-adha. Nå er det duket for høytiden igjen. Torsdag kveld startet årets id, som varer til mandag. I den forbindelse har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommet med sin trusselvurdering:

Det foreligger ingen spesifikk trussel mot feiringen av id al-adha i Norge. Høytiden vurderes imidlertid å kunne være et symbolmål for høyreekstreme, i tillegg til at et stort antall muslimer vil være samlet. Denne kombinasjonen kan påvirke en potensiell, høyreekstrem terroraktør til å planlegge et angrep i løpet av høytidsdagene, skrev PST i en pressemelding onsdag.

Eget vakthold

– Det er klart at trusselvurderingen påvirker oss. Den innebærer at vi må iverksette sikkerhetstiltak. Men vi er ikke redde. Vi stoler på systemet her i landet, sier Esam Jamal, styreleder i Islamsk Opplæringssenter når Vårt Land møter ham i lokalet til Stavanger-forsamlingen. Til stede er også nestleder Alasoow og styremedlem Ayan Farah.

De er i tett dialog med politiet i forbindelse med årets feiring, og har blant annet orientert dem om sine aktiviteter. Selv vil de sørge for vakthold i moskeen. Trusselvurderingen skal imidlertid ikke få legge noen demper på feiringen, er styremedlemmene enige om.

– Vi må fortsette å leve, sier Farah.

– Hvis vi lar faren for terror påvirke livet vårt, så har de høyreekstreme oppnådd sitt mål, skyter Jamal inn.

For styremedlemmene er også troen på Gud en trygghet i møte den overhengende terrorfaren.

– Det som skjer, skjer ikke med mindre Allah har beskrevet det for oss. Det er der vi henter vår styrke, sier han.

Kjemper mot virusspredning

Trusselvurderingen fra PST kommer etter at det eksterne evalueringsutvalget som gransket håndteringen av terrorangrepet mot Bærum-moskeen i fjor, rettet kritikk mot PST for nettopp å ha unnlatt å utarbeide en slik vurdering i forbindelse med id-feiringen, skriver NTB.

Selv om denne ukens trusselvurdering ikke skal få prege årets id i Stavanger-forsamlingen, kommer likevel høytiden til å se annerledes ut. I moskeen har de iverksatt en rekke tiltak mot en annen fiende: Koronaviruset.

Vanligvis pleier forsamlingen å ha en fellessamling med flere andre moskeer i regionen når det er id. I forsamlingslokalet har de dessuten pleid å ha aktiviteter for barna.

Slik blir det ikke i år. Aktiviteter for de minste blir lagt utenfor huset. Bare fredagsbønnen på ettermiddagen går som normalt.

Presenning på golvet

I forsamlingslokalet er en rekke andre koronatiltak iøynefallende. I hovedrommet er det teppebelagte golvet dekket av grønn presenning slik at det lettere kan desinfiseres etter bruk. På den har de dessuten klistret flere titalls striper med maskeringsteip.

– Det er én meter mellom hver av dem og viser hvor medlemmene våre kan be, kommenterer styreleder Jamal.

I tillegg er garderobeskapet teipet over. Alle dodører er stengt. Ingen under 13 år får adgang til lokalet, heller ikke eldre.

– For oss er det ikke trusselen fra høyreekstreme som kommer til å sette begrensninger for feiringen, men korona, sier styrelederen.

LES MER:

I moskeen i Bærum kjempet Muhammad Rafiq en kamp på liv og død. Men han har tilgitt Philip Manshaus

Pilegrimer får på klær som dreper bakterier

PST mener sannsynligheten for høyreekstreme angrep har økt

---

Id al-adha

  • Id al-adha er en religiøs fest som feires over hele den muslimske verden ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka.
  • Offerfesten kalles også id al-kabir («den store høytiden») og er en av de to store årlige festene. Den andre er id al-fitr, som avslutter fastemåneden ramadan.
  • Høytiden starter den tiende dagen i det islamske årets tolvte måned, dhu-l-hijja, og innledes med høytidelig bønn og khutba, det vil si preken, i moskeen.
  • På denne dagen ofrer pilegrimene i Mina (ved Mekka) et dyr til minne om Abraham som var villig til å ofre sin sønn.
  • Offerdagen er den første av en tre dager lang feiring. Slaktofferet utføres over hele den muslimske verden, og festen omfatter et festmåltid, gaver og samvær med slekt og venner.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

---

Trusselvurderingen

  • Det foreligger ingen spesifikk trussel mot feiringen av Id al-adha i Norge, ifølge en pressemelding fra PST på onsdag.
  • Det er imidlertid to forhold som vurderes å kunne påvirke trusselbildet rundt Id al-adha.
  • For det første vurderes høytiden å kunne være et symbolmål for høyreekstreme.
  • For det andre vil et stort antall muslimer, som inngår i det høyreekstreme fiendebildet, være samlet i moskeer og tilknyttede arrangementer. Disse forholdene kan påvirke en potensiell terroraktør til å planlegge for angrepsutførelse i løpet av disse høytidsdagene da både symbolaspektet og muligheten for å oppnå masseskade er tilstede.
  • Kilde: PST

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter