Nyheter

Millionunderskudd for Indremisjonsforbundet til tross for salg av bedehus

2018 var et vanskelig økonomisk år for Indremisjonsforbundet med et større underskudd, og 2019-tallene er også røde.

I 2018 gikk Indremisjonsforbundet (ImF) med et underskudd på 2,5 millioner kroner. Oversikten for 2019 viser foreløpig et underskudd på 2,75 millioner kroner, melder Sambåndet som er ImFs hovedorgan.

Organisasjonen har de siste åra har hatt driftsinntekter på noe over 20 millioner i året. Derfor er underskuddene de siste to åra betydelige.

Ikke endelige tall

Regnskapsåret 2019 er ikke endelig avsluttet. Derfor er det uklart hva underskuddet blir til slutt. Regnskapstallene er heller ikke gjennomgått av revisor ennå.

Likevel er tendensen tydelig: 2019 viser en utgiftsvekst på over en million kroner og fall i inntektene på 600.000 kroner.

Salg av bedehus

Et bedehus som ble solgt i fjor, ga en gevinst på 1,2 millioner kroner, og tar man bort denne, er det reelle inntektsfallet nærmere 2 millioner. Driftsresultatet medregnet finansinntekter ligger nå på rundt 2,75 millioner kroner i minus. I 2018 gikk ImF 2,5 millioner kroner i minus.

God likviditet

– Sambåndet omtaler regnskapstallene som «brutale». Får situasjonen følger for ImFs bemanning, eller må dere selge eiendommer for å komme ut av dette?

– Nei, umiddelbart ser vi ikke for oss at det trenger å få sånne følger, sier administrasjonsleder Helge Kleven til Kristelig Pressekontor.

Han understreker at ImF ikke står i noen vanskelig likviditetssituasjon.

– Dette går mer på å se på hvordan vi kan finne fram til en sunnere driftsøkonomi, sier han.

Ingen nedbemanning

Kleven ser ikke at det vil komme til nedbemanning eller eiendomssalg som en følge av fjorårets store underskudd.

– Vi har ikke mye mer å kutte i bemanningen, bortsett fra litt naturlig avgang. Noe eiendomssalg vil det bli, men ikke som en følge av denne situasjonen. Vi har fra tid til annen bedehus som legger ned sin virksomhet og som blir solgt, men slike salg har ikke noen tilknytning til underskuddene de siste to åra, sier Kleven.

– De to siste åra har vært ekstra tunge, sier administrasjonsleder Helge Kleven i Indremisjonsforbundet om økonomien i organisasjonen. Foto: ImF Media.
– De to siste åra har vært ekstra tunge, sier administrasjonsleder Helge Kleven i Indremisjonsforbundet om økonomien i organisasjonen. Foto: ImF Media.

Skiller seg ut

ImF har hatt god balanse i sin virksomhet det siste tiåret, og millionunderskuddene de to siste årene skiller seg derfor ut.

– De to siste åra har vært ekstra tunge, bekrefter Kleven overfor KPK.

En del av forklaringen på underskuddet er overgang til nytt databasesystem. Utgiftene til dette skal ha blitt høyere i startfasen enn man hadde regnet med grunnet økonomi- og konsulenttjenester. Disse utgiftene utgjør halvparten av utgiftsveksten i 2019.

Det nye systemet var også en medvirkende årsak til endringer i mønsteret for utsending av gavegiroer noe som ga fall i inntektene.

Indremisjonsforbundet i Finnmark på opptur

Mens inntektene fra kollekter på stevner og gaver til ImFs arbeid i Finnmark gikk opp i fjor, viser inntektene fra kretsene til ImF sentralt en nedgang. Tilskuddet fra kretsene innbetales som en prosentsats av kretsenes egne gaveinntekter året før, og nedgangen her avspeiler derfor at flere av kretsene også har hatt nedgang i sine gaveinntekter.

– Avspeiler de lavere inntektene fra kretsene at oppslutningen om arbeidet i kretser og forsamlinger også går ned, eller snakker vi om andre sammenhenger?

– Det vi vel opplever som hovedtendensen er at giverne i organisasjonen naturlig nok har sterkest binding til sin lokale forsamling. Der har de også sine egne giverprosjekter, og det er nok heller en økning i gavetallene i de lokale foreningene. Det er kretsleddet og sentralleddet som merker en nedgang, sier Kleven til KPK.

Kleven: Yngre medlemmer har et annet givermønster enn de før dem

Han ser ingen tegn til lavere aktivitet i arbeidet lokalt. Han tror imidlertid det kan være forskjeller mellom generasjonene når det gjelder hvordan de opplever tilhørigheten til Indremisjonsforbundet sentralt. Yngre medlemmer og barnefamilier har et annet givermønster enn generasjonene før dem, tror han. Dermed går det mindre penger enn før direkte til ImF sentralt.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter