Religion

Lutheranere, baptister og pinsevenner samarbeider om teologiutdannelse

Høyskolen for ledelse og teologi starter nytt studium i Stavanger sammen med IMI-kirken.

Fra høsten 2020 kan studenter starte sitt treårige bachelor-løp i teologi og ledelse med en årsenhet i Stavanger, når Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) inngår samarbeid med lutherske IMI-kirken i Stavanger.

– Enige om å respektere hverandres forskjeller

Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) ble grunnlagt i 2008, men bygger på og viderefører Baptistenes teologiske seminar, som har drevet teologisk utdanning siden 1910. Skolen eies og drives i felleskap av Det norske baptistsamfunn og Filadelfiakirken Oslo på vegne av Pinsebevegelsen i Norge.

IMI-kirken er en luthersk menighet som tilhører Normisjon.

Selv om de har ulikt kirketilhørighet, sier IMI-pastor Egil Elling Ellingsen at HLT var den aktøren som tilbød et samarbeid hvor deres studenter får mest uttelling. Han mener dette er et fremtidsrettet samarbeid.

– Fra mitt perspektiv vil relasjoner og nettverk i tiårene som ligger foran trolig gå langs andre skillelinjer enn i tiårene som ligger bak. Teologisk er vi enige om å respektere hverandres forskjeller, og bruke Lausannepakten som felles fundament. Lokal stab her i Stavanger er forankret i IMI-kirkens teologi og verdier, sier Ellingsen.

– Vektlegger det samme som oss

IMI-kirken har over tid hatt et ønske om å utdanne menighetsledere for framtiden, forteller Ellingsen. Kirken tilbyr allerede lederutdanning gjennom IMI Institutt, men så at dette opplegget kunne tilby for lite formell kompetanse til å gi ønsket effekt.

– I søken etter nye muligheter kom vi i dialog med HLT, hvor vi også fant noen som vektlegger veldig mye av det samme som oss i utdanningen, og da særlig fokuset på en utdanning som er menighets- og praksisnær.

– Det er allerede en teologiutdannelse i Stavanger, på VID. Hvordan tror du etterspørselen er etter flere teologistudier i Stavanger?

– VID er en sterk og god aktør IMI-kirken har hatt og har mye godt samarbeid med. De kan blant annet tilby et fullt profesjonsstudium for prester, noe vi ikke kan. Behovet for å utdanne menighetsledere for tiden som ligger foran er stort, og kanskje kan et større og bredere tilbud bidra til at flere vil rekrutteres.

– Hvorfor ikke samarbeide med NLA, der Normisjon er eiere?

– Vi kunne samarbeidet med NLA, men fant den løsningen vi mente ga best resultat for våre studenter i denne avtalen med HLT, sier Ellingsen.

En felles visjon om å koble utdanning og åndsliv

Arne Mella, rektor ved HLT, sier skolen er glad for å nå bredere ut både geografisk og i det norske kirkelandskapet med sitt studietilbud.

– IMI-kirken og HLT har en felles visjon om å utruste mennesker til tjeneste i kirke og samfunn ved å koble teologisk utdanning med et levende åndsliv. Vi tror dette fokuset kan få større kraft gjennom samarbeidet med IMI-kirken. Gjennom IMI Institutt, Acta bibelskole og menighetsnettverket Agenda 1 har de vist at det er mulig å forene karismatikk og misjonalt liv på en forbilledlig måte, sier Arne Mella.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion