Religion

Lime-rettssak ble redningen for Storsalen

ØKONOMI: Med inntektene fra en uventet leieavtale har menigheten Storsalens millionunderskudd blitt til et solid overskudd. – En megastor gave fra Gud, sier daglig leder.

– I 2020 var vi nesten fullstendig nedstengt, og alt av utleievirksomhet falt bort. Men så fikk vi en telefon fra lagmannsretten, som ville leie lokalene våre i Staffeldts gate i over to måneder, sier Solveig Tveitereid.

Tveitereid er daglig leder i menigheten Storsalen, som holder til i Staffeldts gate i Oslo. Menigheten hennes, som er tilknyttet organisasjonen Normisjon, hadde i 2018 og 2019 et samlet underskudd på 1,3 millioner.

Takket være en uventet leieavtale med Borgarting lagmannsrett er nå de røde tallene erstattet med grønne. Den siste årsrapporten for 2020 viser nemlig et overskudd på nærmere 750.000 kroner.

Domstolen trengte plass

Lagmannsretten har i snart to år behandlet anken i Lime-saken, den omfattende rettssaken der tretten personer tilknyttet den nå nedlagte dagligvarekjeden Lime har stått tiltalt for blant annet menneskehandel og heleri. Da lagmannsretten i fjor trengte mer plass til å gjennomføre noen av sine prosesser, valgte de å leie Storsalens lokaler i en lengre periode.

Den endelige dommen i lagmannsretten falt tidligere denne måneden.

Solveig Tveitereid, Storsalen menighet

– Håndsrekning fra Gud

«Den enes død, den annens brød». Det kjente ordtaket kan bidra til å beskrive situasjonen Storsalen har befunnet seg i det siste året. En dramatisk rettssak, av flere omtalt som Norges største menneskehandelsrettssak, ble redningen for økonomien og aktiviteten til den historiske menigheten i Oslo sentrum. Den daglige lederen er svært glad for at lagmannsretten valgte å legge deler av rettssaken til Staffeldts gate.

– Utleieavtalen vi gjorde med Borgarting lagmannsrett gjorde at vi selv i koronaåret fikk gjort svært mye i menigheten. Vi opplever at det rett og slett var en håndsrekning fra Gud, sier Tveitereid.

Fryktet brudd med Den norske kirke

Da det samlede millionunderskuddet ble gjort kjent i fjor, sendte flere tidligere medarbeidere i Storsalen ut et åpent brev til Oslo-biskop Kari Veiteberg og Normisjon. Blant initiativtakerne var Kjersti Gautestad Norheim, sokneprest i Birkeland sokn i Bergen.

– Storsalen står nå i en krevende økonomisk situasjon. Fortsetter dette over tid, kan det være en fare for at menigheten bryter båndene til Den norske kirke, sa Norheim til Vårt Land den gang.

Forfatterne av brevet fryktet at Storsalen kunne bli nødt til å kutte båndene til Den norske kirke (DNK) for å kunne søke om egen trosstøtte på lik linje med andre trossamfunn.

Vil bevare forholdet

– Var det faktisk et reelt alternativ å løsrive seg fra Den norske kirke for å søke om trosstøtte, slik flere tidligere medarbeidere i sitt åpne brev fryktet at skulle skje?

– Storsalen er formelt tilknyttet Normisjon, men vi sier i våre vedtekter at vi ønsker å jobbe innenfor rammen av Den norske kirke. Vi er en del av en organisasjon som har jobbet ved siden av Den norske kirke hele veien, og ønsker å bevare det nære forholdet vi alltid har hatt, sier Solveig Tveitereid.

Den daglige lederen innrømmer likevel at det på et tidspunkt var usikkerhet knyttet til hva som kunne skje med menigheten dersom kurvene fortsatte å peke nedover.

– Hadde bokostnadene våre økt, så hadde ikke vi hatt råd til å bli værende her. Hva ville da ha skjedd med menigheten? Storsalen kan omtrent ikke eksistere uten selve Storsalen, så da måtte vi nok heller ha lagt ned og begynt noe nytt et annet sted, forklarer hun.

Solveig Tveitereid, Storsalen menighet

Takknemlig for leieavtale

Tveitereid er derfor ekstra glad for at menigheten også har inngått en ny leieavtale med Normisjon som faktisk reduserer bokostnadene.

– Reduksjonen handler noe om areal, men Normisjon har også strukket seg en del for å møte oss. Det er vi veldig takknemlige for, sier hun.

Også generalsekretæren i Normisjon, Kjetil Vestel Haga, er fornøyd med at avtalen nå vil bidra til at Storsalen kan fortsette å være menighet.

– Storsalen er en viktig menighet for Normisjon. Hvert år kommer det mange unge mennesker til Oslo, og vi ønsker å peke på Storsalen som en god og livskraftig menighet å tilhøre. Å lande en langsiktig og god leieavtale for menigheten var da en viktig faktor i dette bildet, sier han, og legger til:

– En sunn økonomi er en forutsetning for å kunne drive godt og langsiktig. At det ser ut til at menigheten nå har snudd minus til pluss, er gledelig.

Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon

– Sterk tro på menigheten

– Hva betyr leieavtalene og det positive årsresultatet for Storsalens aktivitet i tiden fremover, Tveitereid?

– Med en ny avtale med Normisjon og en langsiktig leieavtale med NLA Høgskolen har vi fått mer ro på oss og mer forutsigbarhet i årene fremover. Kombinert med et oppsving etter pandemien og stor glede over å kunne møtes igjen, gjør dette at vi i ledelsen sitter med et håp og en sterk tro på menigheten, sier Solveig Tveitereid.

---

Storsalen

  • Storsalen er en selvstendig menighet i Oslo tilsluttet Normisjon, og som ønsker å arbeide innenfor rammene av Den norske kirke.
  • Menigheten holder til i Indremisjonsselskapets gamle høyborg i Staffeldts gate 4 i Oslo.
  • Arbeidet med å utvikle forsamlingen til en menighet ble startet av presten Olav Garcia de Presno, som ble ansatt i 1989.

---

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er journalist i Vårt Land og tilknyttet både religions-, debatt-, kultur- og publiseringsavdelingen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion