Kirkeliv

I Narvik bygger 11-åringene sitt eget orgel

ORGELREKRUTTERING: I Narvik er det ventelister på orgelundervisningen for barn. Nå har kantor Øivind Bakken anskaffet et eget orgelbyggesett som skal presenteres for alle 5. klassingene i kommunen.

Orgelkids er et byggesett som i løpet av en times tid blir et fullt fungerende orgel med to stemmer og to oktaver. Byggesettet kommer fra Verschueren Orgelbouw i Nederland, som også har utviklet et pedagogisk opplegg - Doe orgel - som oversatt til norsk blir «å gjøre orgel».

Pionerarbeid i Norge

Kantor i Ankenes og Skjomen, Øivind bakken, er initiativtaker og har fått orgelbyggesettet til Narvik, som det første i Norge.

orgel kids

---

Orgelkids

  • Orgelkids er et orgelbyggesett og et pedagogisk opplegg utviklet av det nederlandske orgelbyggeriet Verschueren Orgelbouw.
  • Det første settet i Norge er nå anskaffet av kantor Øivind Bakken i Ankenes og Skjomen sokn i Narvik. Tanken er at alle 5. klassingene i kommunen, i samarbeid med Den kulturelle skolesekken, skal få prøve seg på orgelbygging - og spill.
  • Prosjektet er også støttet av Sør-Hålogaland bispedømme og Victoriahavn orgelklubb.

---

– Her «gjør» ungene orgel helt fra grunnen av. To kasser med 128 trebiter forvandles til et spillbart instrument i løpet av en times tid. Luften pumpes inn med håndkraft og det er stor stas å konstruere et fysisk instrument som leverer orntli’ orgellyd, forteller han.

– Jeg tror en slik skapende prosess, med umiddelbart resultat, er noe som fenger sterkt – som et kreativt alternativ til alt ungene kan skape virtuelt på en skjerm, sier kantor Øivind Bakken.

Han har vært kantor i Narvik i 36 år, og nå er orgelundervisning blitt en del av organiststillingen hans.

Gir innsikt i orgelmekanikken

Han har tidligere prøvd å konstruere enkle orgler ved hjelp av kasserte orgeldeler, men uten å kunne få lyd. Da han ble kjent med det nederlandske orgelbyggesettet tente han umiddelbart på idéen.

Jeg tror det vekker begeistring å lage noe mekanisk som fungerer, i vår digitale hverdag

—  Kantor Øivind Bakken

– Jeg tror det ligger en stor tilfredsstillelse å bygge noe mekanisk, og det gir jo en fantastisk innsikt i hvordan instrumentenes dronning faktisk fungerer - med luft og mekanikk, forteller Øivind Bakken.

orgel kids

Tilbud til alle 5. klassinger

I samarbeid med Den kulturelle skolesekken blir nå Orgelkids tilbudt alle 5. klassene i Narvik. Tanken er at prosjektet snart skal videreføres flere steder i Nord-Norge.

– Jeg vet at et tilsvarende byggesett er på vei til Trøndelag, og flere har tatt kontakt etter å ha fått nyss om det nye opplegget. Og selvfølgelig vil dette være et godt verktøy for å skape blest rundt orgelet - som jeg tror vil stimulere til å rekruttere orgelelever. På sikt kan vi kanskje se resultater i et økende antall som velger organistutdannelse, håper han.

Øivind Bakken har drevet Victoriahavn orgelklubb siden 2011. Victoriahavn er et gammelt navn på Narvik, som byen fikk etter at dronning Victoria besøkte byen i 1887, - som viktig utskipingshavn for jernmalmen fra Kiruna i Sverige.

Etterspørselen etter orgelundervisning har økt jevnt. Nå er det ventelister.

Stor lyd fra små tangenter

Aurora Framvik (11) bor i Beisfjord og er en av orgelelevene, som også ble pionerer i orgelbyggingen som ble utprøvd for første gang i sommer. Hun har spilt orgel i ett år, og det vil hun fortsette med lenge.

– Det er utrolig gøy med så mye lyd fra noen små tangenter, det blir jo mye sterkere enn fra et piano, forteller hun.

orgel kids

Nå har hun akkurat hatt sin første orgeltime etter sommerferien.

– Jeg har el-orgel hjemme og har øvd litt i sommerferien, nå gleder jeg meg til å komme i gang igjen for fullt, forteller hun.

Akkurat nå spiller hun Preludium nr. 2, Klokkeklang, fra Bjørn Vidar Ulvedalens orgelbok.

Armer og bein

Hun har allerede begynt med pedalspill, på hovedorgelet i Ankenes kirke. Kantoren har også spesialtilpasset et orgel i menighetssalen der pedalene kan heises til små føtter.

– Det er litt vanskelig med både begge hender - og føtter, men det går ganske bra etter hvert, forteller hun.

Det er utrolig gøy med så stor lyd fra små tangenter

—  Aurora Framvik, orgelelev

Hun syntes det var gøy å bygge et skikkelig orgel av småbitene fra Orgelkids-byggesettet.

– Øivind forklarte litt og vi klarte å sette det sammen ganske fort. Så kunne vi spille enkle melodier på et instrument vi hadde laget selv. Det var skikkelig gøy - én måtte pumpe luft mens en annen spilte, det låt ganske fint til slutt, forteller Aurora Framvik.

orgel kids

Pedagogisk verktøy

Øivind Bakken mener det nederlandske Orgelkids-opplegget vil ha stor betydning for å spre det glade budskap om instrumentenes dronning.

– Da jeg åpnet kassene ble jeg med en gang slått av den håndverksmessige kvaliteten. Et byggesett koster 93 000 kroner, men vil ha stor verdi som pedagogisk verktøy i mange år fremover. Jeg har også prøvd byggesettet på voksne, de er gjerne litt skeptiske, men når klangen toner ut, kommer begeistringene også hos dem. Jeg tror at det å skape noe fysisk og materielt, som faktisk fungerer, er et savn i seg selv - i vår digitale hverdag, mener kantor Øivind Bakken.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirkeliv