Kirkeliv

Kan få fritak fra vaksine på religiøst grunnlag – må bevise sin tro

USA: Amerikanske katolikker kan nå få unntak for å ta koronavaksinen på religiøst grunnlag. Men hvorvidt det fungerer i praksis, er en annen sak.

«Å vaksinere seg er en kjærlighetsgjerning», sa Pave Frans i kampanjevideo nylig.

Han ga en tydelig oppfordring til å la seg vaksinere mot koronaviruset. Han sier at det er en kjærlighetserklæring til alle rundt seg å la seg vaksinere.

Likevel er det ikke alle katolikker som sier seg enige med dette. Flere amerikanske katolikker ønsker seg et unntak for å ta vaksinen, fordi de mener det strider mot deres religiøse overbevisning, melder Catholic News Service.

Dette er på tross av at flere amerikanske erkebispedømmer, blant annet i Los Angeles og Philadelphia, har gått ut og advart mot å søke om religiøst fritak. Erkebispedømmet i New York har sagt at dersom man nekter å ta vaksinen, er det på grunnlag av egne, personlige overbevisninger, og ikke noe som kan begrunnes i katolisismen.

Kan bli utspurt om troen sin

Arbeidsgivere kan kreve at arbeidstakerne sine skal ta vaksinen for å kunne stille på jobb, men de kan til gjengjeld risikere å bli saksøkt. En konservativ pastor i Tennessee har gått ut og sagt at dersom noen blir tvunget til å ta vaksinen av sin arbeidsgiver, så vil han gi dem religiøst fritak mot vaksinen og saksøke arbeidsgiveren, melder Slate.

Hvor enkelt det er å få et fritak mot vaksinen varierer fra stat til stat, og by til by. Så det er ikke gitt at man får medhold for fritaket, selv om man får et brev fra sin religiøse leder. Det er flere arbeidsgivere, deriblant sykehus, som nå setter ned nemnder som skal kunne behandle forespørsler om religiøst fritak for vaksiner.

Nemndene kan kreve et skriftlig brev fra menigheten til den som søker, og dersom de ikke kan fremskaffe det, vil de bli utspurt om troen deres, og grunnen for at de ikke vil ta vaksinen, skriver Slate.


Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv