Den norske kirke

Kaller strategiplanen for kjønn og likestilling kirkens best bevarte hemmelighet

TRAKASSERING: – Det er ingen som vil bli oppfattet som en sinna feminist, sier teolog Merethe Thomassen. Nå mener hun DNK må fokusere mer på kjønn og likestilling.

Denne uken publiserte Vårt Land et intervju med tre kvinnelige prester i Den norske kirke (DNK), som forteller om seksuell trakassering og diskriminering i DNK, og om hvorfor de ikke varsler.

Teolog Merete Thomassen mener at Den norske kirkes metoo-status kan leses på to måter:

Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep ble etablert for 25 år siden, og ettersom det ikke kom noen storm av historier i forbindelse med metoo i 2017, er oppgjøret allerede tatt.

– Det har lenge eksistert retningslinjer for forebygging og håndtering av seksuelle overgrep, og det har trolig hatt en effekt, sier hun.

Eller man kan lese den i lys av arbeidsmiljøundersøkelsen for kvinnelige prester som kom i vår: Der rapporterer en stor andel kvinner negative opplevelser knyttet til sitt kjønn.

– En del har bare blitt vant til merkelig adferd som det ikke slås ned på. Noen kan ha blitt så vant til det at de ikke oppfatter det som grenseoverskridende, forklarer Thomassen.

---

Dette er saken

  • I vår publiserte Den norske kirke en arbeidsmiljøundersøkelse som blant annet viste at 1 av 3 kvinnelige prester hadde negative opplevelser knyttet til sitt kjønn.
  • Over halvparten av disse hadde ikke meldt ifra om opplevelsene.
  • Vårt Land har intervjuet tre kvinnelige prester som forteller om seksuell trakassering og diskriminering i DNK, og hvorfor de ikke varsler.

---

– Har kjønn og likestilling noen gang vært populært?

Denne adferden må det snakkes mer om mener hun. Med menn som med kvinner. Og verktøyet finnes allerede: Den norske kirkes strategiplan for kjønn og likestilling.

– På fleip kalles den for kirkas best bevarte hemmelighet. Det er fordi den svært sjeldent får oppmerksomhet, forklarer Thomassen.

Planen som ble utarbeidet i 2014 tar for seg hvordan man jobber for å øke likestillingen i DNK. På spørsmål om årsaken til at den ikke løftes frem, er Thomassen klokkeklar:

– Har kjønn og likestilling noen gang vært populært, spør hun retorisk før hun svarer kontant:

– Nei. Det er ingen som vil bli oppfattet som en sinna feminist.

Merete Thomassen

– Hvem har ansvaret for at den løftes frem?

– Kirkemøtet som har utarbeidet strategiplanen, svarer hun.

Planen er tilpasset nasjonalt, regionalt og lokalt nivå, og Thomassen mener det på alle disse nivåene burde være en rapporteringsplikt for hvordan man jobber med kjønn og likestilling i DNK.

Det står ikke på varslingsrutiner for overgrep i DNK mener Thomassen, men det er sakene i gråsonen som ikke har en handlingsplan som er problemet.

– Det er ikke et seksuelt overgrep å få en kommentar som er grenseoverskridende. Men det er disse holdningene som befinner seg i gråsonene som er de mest problematiske, sier hun.

– Vi hører at det ties i hjel

Kristin Gunleiksrud Raaum lytter til Thomassens oppfordring om å ta i bruk DNKs strategiplan for kjønn og likestilling mer.

– Vi har jobbet med dette over flere år. Og vi er ikke ferdig med den jobbingen.

– Er det nok fokus på kjønn og likestilling i DNK?

– Nei, åpenbart ikke. Men det gjør vi noe med nå. Grunnen til det er at vi hører at dette ties i hjel. Kjønn og likestilling må snakkes om så mye og i så mange sammenhenger at alle skjønner hva diskriminering og trakasserende adferd er, forsikrer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Den norske kirke