Kirkeliv

Frykter preste-exit kan bety slutten for kjent dominikanerkloster

DOMINIKANERNE: Den katolske presten Haavar Simon Nilsen har forlatt sin gjerning for kjærligheten. Det frykter legdominikaner Helge Erik Solberg kan bety slutten på Norges eneste dominikanerkloster for munkebrødre.

Forrige helg kunne Vårt Land fortelle om den katolske presten Haavar Simon Nilsen, som har besluttet å forlate preste- og ordensgjerningen. Han har funnet kjærligheten med den lutherske presten Dina Willemse, som han nå skal gifte seg med.

Helge Erik Solberg, som tilhører det samme dominikanerklosteret som Nilsen – St. Dominikus, som ligger på Majorstua i Oslo – frykter at Nilsens adjø kan være starten på slutten for det profilerte klosteret.

– De har kun hatt to kall i nyere tid – og nå har begge disse trukket seg. Det er i seg selv urovekkende for fellesskapet, sier legdominikaneren Solberg.

Den yngste har trukket seg

Haavar Simon Nilsen var med sine 49 år, med god margin den yngste munken i klosteret. Nå som han forlater gjerningen, vil gjennomsnittsalderen på de gjenværende brødrene være rundt 80 år. Den eldste blant dem fylte nylig 93 år.

Dette mener Solberg, som er legdominikaner i tilknytning til klosteret, er en svært vanskelig situasjon.

Han mener det vil være lite attraktivt for yngre munker å slutte seg til fellesskapet dersom de kun vil fungere som omsorgspersoner for eldre mennesker.

Begynnelsen på slutten

St. Dominikus kloster er det eneste dominikanerklosteret for munkebrødre i Norge. I år feires 100-årsjubileet for dominikanernes tilstedeværelse i Norge. Det mener Solberg vil bli en feiring med smak av både «bekymring og tristhet» i forbindelse med Nilsens uttreden.

– Det er nesten paradoksalt at dette skjer akkurat når vi skal feire jubileum. Det er klart det vil prege feiringen, sier han.

Helge Erik Solberg, legdominikaner

Solberg forteller at det i forkant av feiringen blir organisert en felles bønneaksjon av en gruppe mennesker som står klosteret nær, spesielt rettet mot rekruttering av nye brødre.

– Vi er mange som er bekymret og lei oss for at utsiktene er såpass dårlige.

Jeg var jo ikke helt uforberedt eller overrasket, men dette er hans avgjørelse

—  Bernt Eidsvig

Dersom ikke rekrutteringen forbedrer seg drastisk, frykter Solberg at dette kan være begynnelsen på slutten for dominikanerklosteret på Majorstua.

– Dominikanerne har vært en av de viktigste katolske røstene i norsk kirkedebatt og ordenen har markert seg med mange standpunkt. Dette er noe som vil bli savnet dersom klosteret forsvinner, sier Solberg.

---

Dominikanerordenen og St. Dominikus kloster

  • Dominikanerordenen ble stiftet i 1215 og har fra begynnelsen bestått av både menn og kvinner.
  • På slutten av middelalderen fantes fire aktive dominikanerklostre i Norge, men disse ble bortvist under reformasjonen.
  • På 1920-tallet ble St. Dominikus kloster grunnlagt på Majorstua i Oslo.
  • Det har inntil nylig bestått av syv munker.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

– En trist avgjørelse

Biskop i Oslo stift, Bernt Eidsvig, deler Solbergs bekymring for klosteret etter Haavar Simon Nilsens avskjed.

– Klosteret begynner å bli preget av høy gjennomsnittsalder, og det gir en umiddelbar vanskelig virkning, sier biskopen.

Biskop Bernt Eidsvig

Han trekker likevel fram at Dominikanerordenen er en ressurssterk orden som har overvunnet mange kriser.

– Jeg har et håp om at klosteret går videre og fortsetter sin gjerning. Jeg ser også fram til samtaler med de ansvarlige for ordenen i Frankrike om ny rekruttering.

Når det gjelder Nilsens avskjed med prestegjerningen, sier biskopen at det er en trist avgjørelse for klosteret og Nilsen selv.

– Jeg var jo ikke helt uforberedt eller overrasket, men dette er hans avgjørelse. Det er hans samvittighet og frihet som er avgjørende her. Jeg ønsker både ham og klosteret alt godt og er takknemlig for alt han har gjort for klosteret.

Bør hente fra andre land

Helge Erik Solberg mener løsningen på mangelen vil være å rekruttere fra andre land. Solberg trekker fram Polen og Vietnam som steder med «rikelig med kall» innenfor dominikanerordenen.

Blant brødrene som for øyeblikket tilhører klosteret, har flertallet etnisk norsk bakgrunn

– Vi har hatt flere utenlandske dominikanermunker i Norge som både har gjort en god jobb og vært godt integrerte i samfunnet, understreker Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv