Kirkeliv

Slik stiller de seg til å kunne bli ny biskop

DEN NORSKE KIRKE: Nå skal Borg bispedømmeråd lete etter overtakeren til Atle Sommerfeldt. Vårt Land har spurt et knippe mulige kandidater hvordan de stiller seg til et eventuelt kandidatur.

Borg bispedømmeråd har av Kirkerådet fått frist til 4. november for å ha nominasjonene klare for hvem de mener bør vurderes til å bli bispedømmets neste biskop. Nåværende biskop, Atle Sommerfeldt, avslutter sin tjeneste i november i år, kunne Vårt Land fortelle forrige helg.

Foreløpig ønsker ikke bispedømmerådet å uttale seg om de har begynt å se på konkrete navn. I påvente av offentliggjøringen av nominasjonene i november, har Vårt Land spurt flere aktuelle kirkeprofiler med tilknytning til bispedømmet om de ville takket ja til å stille dersom deres navn skulle bli plukket opp av Borgs bolle.

Etterspør innspill

En som tidligere har stått på bispenominasjonsliste er Liv Krohn-Hansen. Som prost i Øvre Romerike i Borg bispedømme, har hun kjennskap til prosessen som bispedømmerådet har satt i gang.

– Det vi er opptatt av i Borg nå er å etterspørre innspill fra menighetene om hvilke egenskaper den neste biskopen bør ha. Man fokuserer ikke så mye på navn tidlig i prosessen, sier hun.

Det samme sa Borgs assisterende stiftsdirektør, Karianne Nes Hjørnevik til Vårt Land tidligere denne uken. Nes Hjørnevik uttalte også at bispedømmerådet vil engasjere «medlemmer og rådene til å mene noe om hva en biskop bør ha av egenskaper og bør være».

Krohn-Hansen ønsker ikke å si noe om hvordan hun ville reagert hvis hun hadde blitt spurt igjen, men sier på generelt grunnlag at det er en tillitserklæring å bli vurdert som aktuell.

– Må vurderes

Kristin Moen Saxegaard, prost i Ringerike, har også tidligere blitt spurt om å stille som kandidat ved bispevalg. Hun har også bodd i Ås og Gjerdrum, som begge er en del av Borg bispedømme. Hun er en av flere som sier til Vårt Land at de vil ta en eventuell forespørsel på alvor.

– Men forespørselen må jo komme, det er ikke sånn at jeg planlegger for det. Jeg har et forhold til Borg, så det vil være noe jeg må vurdere. Men jeg vet også at det er en omfattende rolle å skulle gå inn i, og ingen enkel oppgave, sier Saxegaard.

To andre som sier de vil ta en forespørsel på alvor er Ingvild Osberg, sokneprest i Rygge og tidligere nestleder i Presteforeningen, og Kristine Sandmæl, prost i Lofoten og leder av Mellomkirkelig råd. Begge ble foreslått som kandidater da Tunsberg bispedømme, som grenser til Borg, skulle velge ny biskop i 2018.

– Hvis jeg blir kontaktet må jeg ta den forespørselen på alvor og vurdere om det er noe jeg kan si ja til. Det er ikke sånn at jeg går med noen drøm om å bli biskop, men samtidig så er jeg opptatt av at noen må si ja til å bli vurdert, sier sokneprest Osberg.

Sandmæl sier hun ikke vet hva hun ville svart.

– Det ville vært avhengig av samtalen som hadde kommet med en eventuell forespørsel. Men jeg er opptatt av å ta kirkens kall på alvor, så jeg ville selvfølgelig gjort en seriøs vurdering hvis spørsmålet skulle komme, svarer Sandmæl, som opprinnelig kommer fra Moss.

Svar fra bispesetet

Videre nedover kysten fra Moss, i Fredrikstad, finner man Borgs bispesete, Fredrikstad domkirke. Soknepresten der, Endre Fyllingsnes, ønsker ikke å kommentere saken, men domprost samme sted, Kari Mangrud Alvsvåg, gjentar budskapet til Saxegaard, Osberg og Sandmæl.

---

Veien til en ny biskop

  • Frist for bispedømmerådets nominasjon av inntil fem personer, er satt til torsdag 4. november. Bispedømmerådets nominasjon blir offentlig kort tid etter dette. Fristen for supplerende nominasjon settes til fredag 19. november.
  • Det planlegges en offentlig presentasjon av de nominerte kandidatene i uke 47 (25. november). Denne blir sendt direkte.
  • Fristen for den rådgivende avstemmingen settes til 17. desember, og resultatet ventes mandag 20. desember.
  • Fristen for uttalelsene fra biskoper og bispedømmerådet settes til 14. januar.
  • Les mer om nominasjon ved tilsetting av biskoper her.

---

– Hvis spørsmålet dukker opp vil jeg tenke nøye over det, sier hun.

Tonen er en litt annen fra sokneprest Hege Fagermoen i Glemmen menighet, som er menigheten som nylig oppfordret Kirkerådet om å la Sommerfeldt få fortsette som biskop.

– Det jeg kan si er at jeg er ganske ny i stillingen som sokneprest der jeg er nå, og har det veldig fint med å være det. Det var et veldig bevisst valg for meg etter nesten ni år som prost, å være sokneprest igjen. Det ble jeg i februar, og jeg nyter å være menighetsprest, sier Fagermoen.

– Ingen kommentar

Innover i bispedømmet, i Spydeberg, kommer den hittil klareste tonen fra Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet:

– Jeg anser det som helt usannsynlig at jeg vil bli betraktet som en aktuell kandidat. Det er hyggelig å bli tenkt på, men jeg ville nok heller ikke ønsket å være en del av bispekollegiet i Den norske kirke slik situasjonen er nå, sier Ottosen.

Vårt Land har også vært i kontakt med religionsprofessor på MF vitenskapelig høyskole, Sturla Stålsett, og leder av Presteforeningen, Martin Enstad, som begge ble foreslått som kandidater ved valget av ny biskop i Tunsberg. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv