Kirkeliv

Avviser at Pinsebevegelsen beskytter ledere i varslingssaker

VARSLINGSAKER: Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd, har fått hard kritikk for støtteerklæringen sin til Stephan Christiansen. Nå svarer han på kritikken.

– Vi har forståelse for at dette var en alvorlig varslingssak. Denne og andre saker gjør at vi arbeider med å forbedre varslingsrutinene, sier Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd.

Nylig ble det kjent at Stephan Christiansen, grunnlegger av ungdomsbevegelsen Jesus Revolution, har blitt leder for ungdomsnettverket til Pentecostal European Fellowship (PEF). Da Gjerme delte nyheten under et årsmøte i Pinsebevegelsen forrige uke, skrøt han av Christiansen og uttrykte begeistring for den nye rollen hans.

I etterkant har Gjerme fått hard kritikk fra Hans Eskil Vigdel og Rut Helen Gjævert, som tok et oppgjør med Christiansens lederskap i 2016. Samme år mottok Pinsebevegelsens lederråd et varsel hvor 29 personer fortalte om smertefulle erfaringer fra å ha stått under Christiansens lederskap, deriblant opplevelser av maktmisbruk og åndelig manipulasjon.

Gjermes støtte til Christiansen viser at Pinsebevegelsen mangler forståelse for alvoret i varslene, sa Vigdel til Vårt Land nylig. Hans inntrykk er at Pinsebevegelsen er mer opptatt av å beskytte ledere enn av hensynet til varslerne.

– Vigdels oppfattelse av Pinsebevegelsen nå stemmer ikke, men vi må ta til etterretning at det kan oppfattes slik. Det er viktig for oss å etablere rutiner som tar et hvert varsel på alvor og samtidig hjelper de det varsles på. Her har vi vært for dårlige, sier Gjerme.

Erkjenner dårlige strukturer

I et leserinnlegg i Vårt Land skriver Øystein Gjerme og Pinsebevegelsens daglige leder Ingunn E. Ulfsten at Pinsebevegelsen har startet en gjennomgang av alle sine rutiner for hvordan de best kan ivareta varslere og de det varsles mot. Strukturene og prosessene har vært for dårlige, erkjenner de i innlegget.

Da Gjerme forrige uke kommenterte Christiansens nye rolle i PEF, sa Gjerme at han har inntrykk av at «tilbakemeldingene Christiansen fikk i forrige runde har blitt tatt på alvor».

– Hvis Pinsebevegelsen har hatt for dårlige rutiner, hvordan kan du da være trygg på at varslene mot Christiansen ble tatt godt nok tak i?

– Christiansen har fått sitt oppdrag fra PEF på bakgrunn av den tjenesten han står i, og har stått i gjennom mange år, svarer Gjerme.

– Men du sa i et intervju tidligere at «tilbakemeldingene Christiansen fikk i forrige runde har blitt tatt på alvor». Hva ga deg grunn til å mene det?

– Det jeg har fått referert fra andre, ga meg inntrykk av at dette var samtalt om og behandlet i ulike fora.

– På hvilke måter da?

– Jeg kjenner ikke til behandlingen i detalj som skjedde før jeg ble leder for lederrådet, så det spørsmålet må stilles til andre enn meg.

– Så når du uttrykker støtte til Christiansens lederskap, så vet du egentlig ikke hvordan saken har blitt håndtert?

– Det som har blitt opplyst til meg, er at sakene har blitt håndtert etter datidens rutiner og praksis.

Stephan Christiansen. Pastor i Jesus Church. Grunnlegger av Jesus Revolution

Har ikke fullmakt

Da Gjerme kommenterte Christiansens nye lederrolle fikk han spørsmål om det har blitt tatt et tilstrekkelig oppgjør etter kritikken i 2016. «Det må du spørre Christiansen om selv», sa Gjerme, før han la til: «Offentligheten rundt dette er det han som styrer.»

Dette reagerte Rut Helen Gjævert på. Hun stiller spørsmål ved om Pinsebevegelsen mener at Christiansen selv skal vurdere om oppgjøret har vært godt nok.

– Når jeg henviser til Christiansen er det fordi det er han som må svare i offentlighet rundt dette. I Pinsebevegelsen har ikke lederen for lederrådet makt, myndighet eller mulighet til å ettergå kvaliteten på det arbeidet som har blitt gjort, sier Gjerme.

I leserinnlegget hvor Gjerme og Ulfsten erkjenner at rutinene har vært for dårlige, trekker de fram at Pinsebevegelsen består av mange selvstendige menigheter som er definert som et eget trossamfunn. Tilslutningen til Pinsebevegelsen er frivillig.

«Det gjør at vi ikke har fullmakt til å gripe inn om noe skjer, men vi er avhengig av at Etisk råd eller Meklingsrådet inviteres inn av menighetene», skrev de.

Vi jobber for å etablere gode rutiner som kan veilede våre forkynnere og ledere.

—  Øystein Gjerme

Brudd på varslingsrutiner

I et ferskt intervju med Vårt Land har Stephan Christiansen fortalt at han har tatt kontakt med flere av de som varslet om han, og invitert dem til å møte ham. De gangene han har møtt mennesker, har han bedt dem om unnskyldning.

Hans Eskil Vigdel takket nei til invitasjonen. Han ønsket ikke å sitte i et rom alene med Christiansen hvor Christiansen kunne ha regien og kontrollen. I en slik samtale burde det være mennesker til stede med meklingskompetanse, mente Vigdel.

– Hva synes du om at Christiansen selv har oppsøkt de som varslet mot ham for å ha samtaler én til én?

– Det finnes gode måter å håndtere varsler på som bør ligge til grunn for hvordan slike varsler håndteres. Vi arbeider med å etablere en praksis som sikrer både varsleren og den det varsles på, sier Gjerme.

– Anbefaler Pinsebevegelsen den det varsles mot å ta direkte kontakt med varslerne?

– Det vil være brudd på våre varslingsrutiner å gjøre det.

– Betyr det at Christiansen ikke har håndtert saken i samsvar med varslingsrutinene?

– Vi jobber for å etablere gode rutiner som kan veilede våre forkynnere og ledere.

– Men du vil ikke svare på tilfellet til Christiansen spesifikt?

– Mitt svar handler om arbeidet vi gjør for å etablere en ny praksis. Den vi har hatt til nå har vært for dårlig.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv