Kirke

Prestestudenter: – Krevende å gå inn i en tjeneste der kvinner blir møtt slik

BEKYMRET: Teologistudentene Frida Aalborg og Anne Guro Grette er bekymret for egen prestegjerning, etter undersøkelsen av hvordan kvinnelige prester opplever arbeidsforholdene i Den norske kirke.

Onsdag ble rapporten «Arbeidsmiljø for kvinnelige prester» publisert, med utgangspunkt i en omfattende undersøkelse bestilt av Kirkerådet. I den kommer det fram at hele én av tre kvinnelige prester har opplevd uønskede hendelser på grunn av sitt kjønn og virke.

I rapporten fremgår det også at 17 prosent av de spurte prestene opplever at det ikke er likestilling i Den norske kirke, og at det samme antallet har opplevd at det stilles spørsmål ved deres kvalifikasjoner.

– Urovekkende

Andreårsstudentene Frida Aalborg og Anne Guro Grette ved Det teologiske fakultet (TF) synes begge at tallene er urovekkende.

Grette, som snart skal gå ut i sitt første prestevikariat i sommer, forteller at tallene gjør henne bekymret for hvilke forholdsregler hun vil bli nødt til å ta i arbeidet sitt.

– Når 81 prosent av de kvinnelige prestene under 30 år har opplevd å få ubehagelige kommentar på grunn av alder, så kan jeg jo undre på hvordan det blir for meg som 21-åring i mitt første sommervikariat.

---

Nøkkeltall i undersøkelsen

  • 1 av 3 har opplevd uønskede hendelser basert på kjønn og virke.
  • 17 prosent mener det ikke er likestilling mellom mannlige og kvinnelige prester.
  • 81 prosent under 30 år har fått ubehagelige kommentarer basert på alder.
  • 56 prosent under 30 år har fått ubehagelige kommentarer knyttet til utseende.

---

TF

Grette forteller at hun opplever tallene som skremmende, men at de ikke legger en demper på motivasjonen.

– Jeg blir mer motivert, for jeg vet at det er et behov for meg.

Studiekameraten Aalborg forteller også at hun blir skremt av tallene om ubehagelige hendelser.

– Det virker ekstremt krevende å skulle gå inn i en tjeneste hvor kvinner blir behandlet slik, sier hun.

Velger vekk enkelte bispedømmer

Undersøkelsen viser at det er store regionale forskjeller mellom bispedømmene. I Bjørgvin og Nord-Hålogaland opplever henholdsvis 38 og 29 prosent av de spurte at det ikke er likestilling mellom mannlige og kvinnelige prester. Når det gjelder uønskede hendelser på grunn av kjønn eller virke, er det Nidaros som har den største prosentandelen: 40% av de kvinnelige prestene der sier at de har opplevd dette.

Både Grette og Aalborg forteller at slike tall har svært mye å si for hvor de ønsker å jobbe.

– Jeg kommer absolutt til å søke meg til de bispedømmene hvor det er mest mulig likestilling og færrest mulig uønskede hendelser, sier Aalborg.

Grette har allerede tatt et bevisst valg på dette i forbindelse med søknad på sommervikariat.

– Jeg er kjent med de regionale forskjellene, så Hamar bispedømme var et bevisst valg for meg. Jeg vet hvilke plasser jeg aldri vil være.

TF

Aalborg trekker fram at hun synes det mest kritikkverdige som kommer fram i rapporten er situasjonen i Bjørgvin og Nord-Hålogaland.

– Det er kritisk at så mange kvinnelige prester ikke opplever likestilling. Det virker også som om det i noen bispedømmer fortsatt praktiseres mulighet til å reservere seg mot å samarbeide med kvinnelige prester. Det gjør det vanskelig for mange unge kvinner å gå inn i en prestetjeneste i Den norske kirke.

Håp om forbedring

Om fire år er både Frida Aalborg og Anne Guro Grette ferdige utdannede teologer og klare for prestetjeneste i Den Norske Kirke.

– Jeg har en forventning om at når jeg er ferdig utdannet, har vi lagt denne diskusjonen bak oss, sier Grette.

Hun understreker samtidig at hun synes det er flott at rapporten kommer og at så mange av de kvinnelige prestene i Norge (78 prosent) har svart på den.

– Jeg er takknemlig for de som har banet veg. Likevel hadde jeg håpet at vi hadde kommet lengre i 2021.

For ordens skyld: Frida Aalborg er datter til Berit Aalborg, politisk redaktør i Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke