Kirke

Får nei til utendørs gudstjenester i påsken

KORONA: Oslo kommune iverksetter de strengeste tiltakene så langt etter høye smittetall. Noen Oslo-prester ber om å få holde utendørs gudstjenester for å tilby fellesskap til folk i en vanskelig tid.

I et opprop til myndigheter og kirkelig ledelse i Oslo, vil enkelte Oslo-prester at forbudet mot utendørs gudstjenester oppheves når byrådet kommer med nye regler som skal være gjeldende fra 25. mars og inn mot påsken.

Bakgrunnen for «påskeoppropet» er at prestene som har signert opplever at mange sliter med mot og vilje i en tid hvor de må tilbring tid alene, og ønsker dermed å legge til rette for at folk skal ha møteplasser hvor de kan være sammen utendørs, uten at de må tilhøre en kohort.

– Vil vil finne måter å være nære uten å være nærkontakter, sier Oslo-prest Sunniva Gylver.

Kulturbyråden i Oslo, Omar Samy Gamal (SV), sier til Vårt Land at han takker prestene som tilbyr trøst og omsorg til andre i en vanskelig tid, men at det ikke er sannsynlig at det kan holdes utendørs gudstjenester i påsken.

---

Nye tiltak i Oslo

  • Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.
  • Alle barnehager og aktivitetsskoler i Oslo stenges i påskeuka.
  • Hjemmeskole på ungdomstrinnet og videregående i hele Oslo – også i 5. til 7. trinn i enkeltbydeler: Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.
  • Tiltakene varer til 6. april.

Kilde: NTB

---

Bevare folkehelsen

Sunniva Gylver, sokneprest i Fagerborg menighet, er en av opproperne. Hun presiserer at kirken ikke tror de er bedre egnet enn myndighetene til å vurdere koronasituasjonen, og at de vil følge de restriksjoner og tiltak som til enhver tid gjelder. Hun forteller at poenget med oppropet er å løfte fram betydningen av gudstjenester for å hente styrke, tro og håp i en vanskelig tid.

– Det handler i bunn om å bevare folkehelsen til folk på flere nivåer. Vi opplever store konsekvenser av både pandemien og av nedstengningen. Det vi prøver her er å skape trygge møteplasser hvor vi vet det er liten risiko for smitte, forteller Gylver.

I Oslo kommune er stenger skoler i enkelte bydeler, og idrett for barn og unge er det allerede forbud mot. Forbudet mot utendørs gudstjeneste henger sammen med forbudet mot å gjennomføre arrangementer utendørs.

– Hvorfor mener dere kommunen burde prioritere kirken når så mange andre må «være med på dugnaden»?

– Det er ikke snakk om at skulle prioritere kirken på bekostning av andre, men heller lete etter mulighetsrområde for kirken og andre, for å finne trygge møteplasser hvor smittevern kan overholdes. Og vi tror at utendørs gudstjenester kan bety mye for noe av dem som ikke har annet fellesskap enn det som er regissert utendørs aktivitet, sier hun.

Gylver forteller at hun har pratet med mange som er slitne etter flere runder med nedstengning, og som ikke har en kohort. Derfor tror hun at det å kunne samles utendørs vil hjelpe dem som nå skal holde ut med tiltak enda lenger.

Oslo 20201204. 
Byråd for kultur i Oslo, Omar Samy Gamal foran det nye Munchmuséet.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ikke fysiske gudstjenester enda

– Jeg har stor sympati for prestenes ønske, men vi er ikke der at vi kan åpne opp. I fjor måtte vi gjennomføre de religiøse høytidene uten de faste seremoniene, og det blir nok sånn i år også. Det var veldig sterkt å se hvordan kirka og moskeene laget samhold rundt påske og ramadan i fjor, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal til Vårt Land.

Den krevende situasjonen med økende smitte har ført til at Oslo kommune mandag la fram flere tiltak for å stramme inn sosial kontakt. Det er de mest inngripende tiltakene som er blitt iverksatt i hovedstaden så langt i pandemien. (Se faktaboks)

– Hvorfor har man tiltak som forbyr aktiviteter hvor det ikke er registret smitte, som for eksempel utendørs gudstjenester?

– Det er mange slags arrangement der det ikke er særlig smitte registrert, men vi vet at viruset smitter når folk samles. Dessverre er det mange fellesskap vi ikke får delta i og det er leit at mennesker lider under dette. Vi vet at ensomheten er verre nå og at mange kjenner tunge tanker. Vi må hjelpe hverandre å holde ut til flere har fått vaksine, sier kulturbyråden.

Gamal understreker at det har vært viktig for byrådet å holde livssynslokaler og gudshus åpne for folk, og mener Oslos trossamfunn gjør en viktig innsats for befolkningen innenfor de rammene som smitteverntiltakene setter.

– Jeg er takknemlig for alle som tilbyr trøst og omsorg til andre. Det trenger vi virkelig nå.

Vårt Land presiserer: I en tidligere utgave av denne artikkelen stod det at «Oslo-prestene» vil ha utendørs gudstjenester. Det er nå presisert at det kun er snakk om enkelte Oslo-prester, ikke alle Oslos prester.

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke