Kirke

Foreslår nye kirkebenk-regler i brev til regjeringen

SENDTE BREV: KA og Norges Kristne Råd prøver å få gjennom nye koronaregler i gudshus som fjerner kravet om fastmonterte seter: – Vi er villig til å strekke oss langt for at folk skal få dra på kirkearrangement.

Ettersom den omstridte «kirkebenkregelen» nå skal revurderes, har kirkeorganisasjoner sendt brev til regjeringen med forslag om alternativer til kravet om fastmonterte seter.

– Vi trenger en regel som er mer tilpasset realitetene enn hva regelen om fastmonterte seter legger opp til, sier Eldbjørg Leinebø Ekre, seniorrådgiver i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Det er KA, Norges Kristne Råd (NKR), Kirkerådet i Den norske kirke og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), som sammen har skrevet brev til Barne- og familiedepartementet.

---

Dette er saken

  • Regjeringen skal revurdere regelen med krav om fastmonterte seter for arrangement med flere enn 50 personer.
  • Den gjeldende regelen har gått utover flere trossamfunn ettersom kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter.
  • KA, NKR, Kirkerådet, og STL har gått sammen for å gi innspill til regjeringen for å få i havn nye regler før høytidssesongen i mars og april.
  • Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil ikke love at nye regler kommer før høytidssesongen.

---

Lei av forskjellsbehandling

– Regelen om «fastmonterte seter» har vært en urimelig forskjellsbehandling. Når vi åpner opp for gudstjenester og andre samlinger i trossamfunnene er det viktig med ordninger som er fornuftige og gode, og at trossamfunn likebehandles med andre sektorer, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Dagens regel sier at maks 50 personer kan samles på arrangementer der setene ikke er både fastmonterte og separate. I kinosaler, hvor det er fastmonterte seterader, kan det derimot samles 200 personer.

Nå håper Hermansen at innspillene de har kommet med vil gi mer forståelse rundt hva kirkelige arrangement innebærer.

– Jeg tenker at det som er viktig er at man forstår hva en gudstjeneste faktisk er. På lik linje med andre arrangement, er gudstjenester kontrollerte arrangementer med ansvarlige arrangører som har tenkt nøye gjennom hvordan man skal ivareta smittevern, forteller han.

Siden det er høytidssesong – både i kirken og moskéene – i mars og april, ber Hermansen om at en ny ordning kommer før den tid.

– Det er viktig at vi får gjort dette arbeidet nå, men det er også viktig å synliggjøre hva kirken allerede har gjort. Vi har vært flinke på smittevern og tilretteleggelse, og vi vil vise at vi er villig til å strekke oss langt for at folk skal få dra på kirkearrangement, sier han.

FOLKEHELSE: KA skrev også under på brevet til regjeringen. Eldbjørg L. Ekre mener at større samlinger i trossamfunn slår godt ut på folkehelsen.

– Viktig for folkehelsa

– Vi ser for oss at det er andre måter å organisere seg på enn hva den gjeldende regelen tilsier. Derfor har vi skrevet brev med mange faglige vurderinger og konkrete forslag til hvordan man kan organisere gjennomføring av arrangement i livssynshus, sier Eldbjørg Leinebø Ekre i KA.

I brevet foreslår avsenderne blant annet at deltakere registreres, og anvises til en fast plass markert med teip som har god nok avstand og luftmellomrom til andre. Og at deltakerne følger et program med instruksjoner om hva som skal skje til hvilken tid, og når de eventuelt skal reise seg eller synge.

– Vi ser at det å kunne tilby fellesskap også er viktig i et folkehelseperspektiv. Det å samle et noe større fellesskap er noe vi gleder oss veldig til, men kirken er innforstått med at vi skal forholde oss til myndighetenes råd for smittevern, og at det også vil være ulikt ettersom hvordan smittesituasjonen er i de ulike kommunene, sier Ekre.

Vil ikke si når nye regler er på plass

I en e-post til Vårt Land skriver tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at regjeringen skal revurdere krav for tros- og livssynsutøvelse, men at de ikke vil love at nye regler kommer før vårens høytidssesong.

– Det er ingen tvil om at de gjeldende begrensningene er krevende. Regjeringen mener det er behov for krav som oppleves mer logiske, og har derfor bedt Helsedirektoratet vurdere dette. Jeg håper dette lar seg gjøre så raskt som overhodet mulig, men jeg tør ikke love nå når de er klare med sine anbefalinger til oss, sier KrF-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke